Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Uważaj ...'szatan' jest wszędzie i atakuje :)

22744
Falco111 nieaktywny
13 lutego 2023r. o 18:32
~~Brunatnoszary Tytoń napisał(a):
Ktoś napisał: Falco111 napisał(a): nigdy mi nie odpowiedziałeś ?...czyżbyś wątpił? ;D

I nie odpowiem. Nie jestem ani historykiem, ani mnie przy tym nie było. Nie jest to jednak dla mnie istotne w której konkretnie "stajence" przyszedł na świat Zbawca. Ty szukasz punktów zwątpienia, ja ich nie szukam. Staram się skupiać na tym, co ważne, co istotne. A istotne jest dla kogo i dlaczego Jezus w ogóle się narodził.

to żeby napisać skąd pochodzi Jezus trzeba być historykiem? ;D
pan ksiądz ci do tej pory nie powiedział?

''...dla kogo i dlaczego Jezus w ogóle się narodził....''
odpowiedz...
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Anty_kalifat niezalogowany
13 lutego 2023r. o 18:59
"Co najmniej 4815 dzieci było wykorzystywanych seksualnie przez członków portugalskiego Kościoła katolickiego – głównie księży.
Wynika to z opublikowanego w poniedziałek raportu specjalnej komisji badającej tę sprawę — informuje Reuters.
Jednak według członków komisji, to tylko "wierzchołek góry lodowej".
~~bzyk niezalogowany
13 lutego 2023r. o 21:21
~~Brunatny Driakiew napisał(a):
Ktoś napisał: ~~Brunatnoszary Tytoń napisał(a):
Ktoś napisał: Ktoś napisał: Falco111 napisał(a): nigdy mi nie odpowiedziałeś ?...czyżbyś wątpił? ;D

I nie odpowiem. Nie jestem ani historykiem, ani mnie przy tym nie było. Nie jest to jednak dla mnie istotne w której konkretnie "stajence" przyszedł na świat Zbawca. Ty szukasz punktów zwątpienia, ja ich nie szukam. Staram się skupiać na tym, co ważne, co istotne. A istotne jest dla kogo i dlaczego Jezus w ogóle się narodził.

Jeszcze bardziej istotne jest czy w ogóle się narodził.
Poza bajkami pisanymi ponad 100 lat po tym rzekomym narodzeniu nic o tym nie świadczy.
Jego istnienie jest tak samo wiarygodne jak lądowanie ufoludków.

Chyba nie bardzo wiesz, o czym mówisz. Nikt rozsądny i znający historię, nawet z zagorzałych ateistów i wrogów Kościoła, nie neguje historyczności Jezusa. Walczą z Jezusem i jego nauką, bo wiedzą, że był w ludzkiej postaci na Ziemii.
Jesteś nierozsądny czy kompletnie nie znasz historii?
~~bzyk niezalogowany
13 lutego 2023r. o 21:24
Falco111 napisał(a):
Ktoś napisał: ~~Brunatnoszary Tytoń napisał(a):
Ktoś napisał: Ktoś napisał: Falco111 napisał(a): nigdy mi nie odpowiedziałeś ?...czyżbyś wątpił? ;D

to żeby napisać skąd pochodzi Jezus trzeba być historykiem? ;D
pan ksiądz ci do tej pory nie powiedział?

''...dla kogo i dlaczego Jezus w ogóle się narodził....''
odpowiedz...

Faclo, a ty taki "oczytany" i takich rzeczy nie wiesz? Jezus narodził się dla wszystkich ludzi, także dla ciebie. Żeby dać ci szasnę na zbawienie, bo jak na razie to wygląda, że błądzisz. Znasz naukę Jezusa? Poczytaj i zrozumiesz dla kogo im dlaczego się narodził.
~~Brunatnoszary Tytoń niezalogowany
14 lutego 2023r. o 7:54
Poza bajkami pisanymi ponad 100 lat po tym rzekomym narodzeniu nic o tym nie świadczy.

Powiem tak. Im ktoś ma węższe horyzonty, tym jest bardziej pewny swojej "wiedzy".
Ty masz pewność, ze Jezusa zmyślono, gdyż w źródłach rzymskich znamy chyba tylko jedną wzmiankę, która ewentualnie mogłaby o Nim traktować. A to, że były to odległe peryferia Imperium Rzymskiego, kto by na to zwracał uwagę :-)
Dlaczego historię Jezusa zaczęto tak późno spisywać? Ano dlatego, bo wcześniej nie było takiej potrzeby. Ona była żywa wśród ludzi. A gdy zaczęła ginąć, czy być zniekształcana, postanowiono ją spisać. Potem stworzono kanon spisanych źródeł i tak powstała Biblia.
~~Brunatny Driakiew niezalogowany
14 lutego 2023r. o 8:21
~~Brunatnoszary Tytoń napisał(a):
Ktoś napisał: ~~Brunatny Driakiew napisał(a):

Powiem tak. Im ktoś ma węższe horyzonty, tym jest bardziej pewny swojej "wiedzy".
Ty masz pewność, ze Jezusa zmyślono, gdyż w źródłach rzymskich znamy chyba tylko jedną wzmiankę, która ewentualnie mogłaby o Nim traktować. A to, że były to odległe peryferia Imperium Rzymskiego, kto by na to zwracał uwagę :-)
Dlaczego historię Jezusa zaczęto tak późno spisywać? Ano dlatego, bo wcześniej nie było takiej potrzeby. Ona była żywa wśród ludzi. A gdy zaczęła ginąć, czy być zniekształcana, postanowiono ją spisać. Potem stworzono kanon spisanych źródeł i tak powstała Biblia.

Czyli historia o Jezusie, jak sam piszesz, "zaczęła ginąć".
Znaczy to po prostu, ze coraz mniej ówczesnych ludzi w nią wierzyło.
Dlaczego ?
A dlatego, że im najłatwiej było ocenić jej wiarygodność a raczej niewiarygodność.

~~Miesięcznica obeszczańca niezalogowany
14 lutego 2023r. o 10:01
Kolekcjoner dziewczęcych stóp. Po godzinach policjant proponował niepokojące sesje https://wiadomosci.wp.pl/kolekcjoner-dziewczecych-stop-po-godzinach-policjant-proponowal-niepokojace-sesje-6866079751256672a

Coraz większych idiotow pisomilicja przyjmuje. Im glupszy tym lepszyvibtrudno się dziwić ważne żeby bił kobiety i pilnował pomnika żenady i upadku.
~~Brunatnoszary Tytoń niezalogowany
14 lutego 2023r. o 10:58
Czyli historia o Jezusie, jak sam piszesz, "zaczęła ginąć".
Znaczy to po prostu, ze coraz mniej ówczesnych ludzi w nią wierzyło.
Dlaczego ?
A dlatego, że im najłatwiej było ocenić jej wiarygodność a raczej niewiarygodność.

Nie. To znaczy tylko tyle, ze i wtedy były takie chłopki roztropki, które chciały tworzyć swoją własną" lepszą" opowieść o zbawieniu. Trzeba było temu jakoś zaradzić. I nie chodzi o to, ze wiernych ubywało. Ich było coraz więcej. A trzeba pamiętać że za wiarę w Jezusa groziła kara śmierci. I to śmierci zadanej w okrutny sposób . Wtedy wciąż jeszcze żyli ludzie, którzy albo mogli spotkać Jezusa, albo tych, którzy Go znali. Myślisz, że gdyby to były mrzonki, to dla nich ryzykowaliby swoim życiem?
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.