Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Media Expert zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Nie zgadzają się na plagiat Gliniady
~Pawi Grzybień niezalogowany
26 lipca 2018r. o 11:14
Tak, powiadam: ciekawe i efektowne. I jest to moje prywatne zdanie.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
87
#assassin nieaktywny
26 lipca 2018r. o 14:02
Zabierać czyjeś pomysły i robić z tego swój "show" to czyste chamstwo w mojej opinii .
Jak napisano we wcześniejszych postach budżet Glina Show, to ok. 54000zł. Gdzie Twórcy Gliniady proponowano kilka czy tam kilkanaście tysięcy złotych, na organizację.
Nie wiem dlaczego nie można było taką kwotą wesprzeć Nowaka? Czy to zawiść, zazdrość, ze zrobił coś z jajem czy może coś innego ?
Szkoda, że BOK MCC , a zatem Władze miasta popierają taką rzeczy.
Nie wiem czy zgodne jest to z prawem, bo nie znam szczegółów patentowych i praw autorskich, ale niesmak z takiej akcji pozostaje.
Taka to moja prywatna opinia.
Serdecznie nie pozdrawiam :)
~~Brązowopłowa Piwonia niezalogowany
26 lipca 2018r. o 14:23
~~Kirowa Bylica napisał(a): Porywająca inicjatywa, idea łącząca wielu ludzi. Parada która jest wspaniałą reklamą naszego regionu.

Szkoda, że sam twórca zabił swoje dziecko robiąc z niego maszynkę do zarabiania pieniędzy - bo o to tak naprawdę ten spór.
Drugą strona medalu jest niestety innym obliczem artysty.
Można powiedzieć, że zrobił to dla pieniędzy.
Nie wierzycie ?
Obejrzycie wcześniejsze wywiady i wypowiedzi twórcy tego przedstawienia - wszystko cały czas rozbija się o pieniądze.
Zresztą z jednych ostatnich artykułów dobitnie stwierdził:
"Oświadczam, że wszelkie próby plagiatowania mojego pomysłu, czyli Gliniady będącej

paradą ludzi pomalowanych glinianym leiwem, spotkają się z konsekwencjami prawnymi.

Zastanów się człowieku! Każdy pracuje by mieć na chleb- lekarz leczy, mechanik naprawia samochody, a artysta tworzy własne projekty i ma do nich prawo i za nie do wynagrodzenia, dlaczego przed Nowakiem nikt nie wpadł na tak świetną imprezę promującą miasto? O co macie do niego pretensje, że miał fajny projekt który nas rozsławił na całym świecie więc trzeba mu go ukraść? bo mamy prawo mięć fajną promocję? Wszystkim tm "myślicielom", życzę aby kiedyś ich okradziono z ich wynagrodzęń za pracę- zobaczą jak to boli.

Bogdan Nowak,
Papa Glinolud"
~~Karmelowy Krokus niezalogowany
26 lipca 2018r. o 15:00
assassin napisał(a): Zabierać czyjeś pomysły i robić z tego swój "show" to czyste chamstwo w mojej opinii .
Jak napisano we wcześniejszych postach budżet Glina Show, to ok. 54000zł. Gdzie Twórcy Gliniady proponowano kilka czy tam kilkanaście tysięcy złotych, na organizację.
Nie wiem dlaczego nie można było taką kwotą wesprzeć Nowaka? Czy to zawiść, zazdrość, ze zrobił coś z jajem czy może coś innego ?
Nie wiem czy zgodne jest to z prawem, bo nie znam szczegółów patentowych i praw autorskich, ale niesmak z takiej akcji pozostaje.

Gadasz glupoty ktore ci Letowski nagadal. Te 54 000 to byl tylko projekt sprzed pol roku chyba ktory nie przeszedl. Ogolnie jest tak ze tylko 10 000 bedzie kosztowalo. to jest jedna czwarta tego co chcial Nowak. Wez zmien zrodlo informacji bo na Letowskim to sie przejedziesz jak na mydle
~~Zielonobiała Nasturcja niezalogowany
26 lipca 2018r. o 15:19
JAK zwykle chodzić dusigrosze ,że ktoś nie zarobi.. oglądając materiał miałem wrażenie ,że niektórzy czytają napisany tekst...
I też źle ,że ktoś kradnie czyjś pomysł ...

te wypowiedzi niczym błoto wyborcze Nowak na prezydenta!

I lemingi walczcie dalej.
~Pawi Grzybień niezalogowany
26 lipca 2018r. o 15:27
To co, że to był tylko projekt. To znaczy, że przedsięwzięcie oszacowano wstępnie na podobną kwotę jak to oszacował Bogdan Nowak, n'est pas?
~~Błękitnoszary Fasolnik niezalogowany
26 lipca 2018r. o 15:44
Czeslaw Mozil z Boleslawca ma prawo zabierać glos.
29
Bernard
26 lipca 2018r. o 16:23
~~Karmelowy Krokus napisał(a):
assassin napisał(a): Zabierać czyjeś pomysły i robić z tego swój "show" to czyste chamstwo w mojej opinii .

Gadasz glupoty ktore ci Letowski nagadal. Te 54 000 to byl tylko projekt sprzed pol roku chyba ktory nie przeszedl. Ogolnie jest tak ze tylko 10 000 bedzie kosztowalo. to jest jedna czwarta tego co chcial Nowak. Wez zmien zrodlo informacji bo na Letowskim to sie przejedziesz jak na mydle

To jest kwota z kalkulacji/projektu stowarzyszenia Grażyny Hanaf, Krzysztofa Gwizdały, Wojciecha Kasprzyka, Mirosława Sakowskiego i tak dalej (nie wiem ile tego dalej, bo podobno stowarzyszenie nieco się skurczyło).

Nie zakładasz chyba, że źle skalkulowali imprezę? Informacja o tym, że starali się u marszałka o 19 850 też pochodzi z dokumentów.

Teraz twierdzisz, że chcą zrobić to samo za 10 000... No chyba nie sugerujesz, że przeszacowali koszty pod wniosek do marszałka? Jeśli to sugerujesz to bardzo nieładnie z twojej strony.

Swoją drogą wypominają Bogdanowi 5000 zł za wyjazd niewielkiej grupy Glinoludów (z ludźmi i sprzętem) do Sianowa i nie zauważają różnicy między Gliniadą na wyjeździe dla np. 20-30 osób a Gliniadą w Bolesławcu, która w rekordowym roku liczyła sobie 800 Glinoludów. To oczywiste, że koszty muszą być różne. No ale propaganda ma swoje prawa.

Organizatorzy podróbki kłamią:
Nazywają podróbkę "powrotem parady", wykorzystują do jej promocji zdjęcia z Gliniady Bogdana Nowaka wprowadzając ludzi w błąd, nazywają Gliniadę wyjazdowym teatrem, pierniczą, że Bogdan nie chce jej robić w swoim mieście i że od lat jej tutaj nie ma...

Nie ma dorocznej wielkiej Gliniady podczas Bolesławieckiego Święta Ceramiki, ale w tym roku Glinoludy pojawiły się w maju na imprezie Zakładów Ceramicznych "Bolesławiec" (a nawet przy okazji zahaczyły o Rynek): https://bobrzanie.pl/2018/05/05/gliniada-w-ceramice/
Demonstrowały również swoją solidarność z protestującymi w sejmie niepełnosprawnymi: http://gliniada.pl/2018/05/25/solidaryzujemy-sie-z-niepelnosprawnymi/

Zmoderowano 26.07.2018 godz.16:24 - powód: (moderator)

bobrzanie.pl
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Nowe domy!
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza