Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA 1,5% podatku dla Klekusiowo
BolecFORUM Nowy temat

Czas powrotu religii do salek katechetycznych ?

~~Różowy Len niezalogowany
9 października 2020r. o 7:24
Horus napisał(a): popatrz na takiego Lna...
niby katolik ,niby taki wierzący a ''nauki '' swojego ''boga'' ma głęboko w dupeczce...

bo czy to ''bóg'' mu nakazał czy raczej Lucjusz podszepnął by tu o pewnej grupie profesorów pisać ''szuje''? :]

Falcoo, uczepiłeś się słowa "szuje" niczym tonący brzytwy :D
Że niby katolik, a takich strasznych słów używa. Niestety, ale to nie rzucanie w kogoś obelgami, a proste stwierdzenie faktu kim byli ci ludzie. Słowo jest bardzo adekwatne do tego, jak byli postrzegani przez uczelniane otoczenie. Można było powiedzieć karierowicze. Tyle że karierowicz robi wszystko dla pięcia w górę, a określenie to nie uwzględnia gnębienia ludzi dla czystej przyjemności. Szuja to dobre słowo.
Nie traktuj katolików jak świętych, to tylko ludzie. Jak im nerwy poszczą to i po mordzie potrafią dać. Potem żałuje. Ale miłe to co piszesz.
Nawet taki falco czuje że katolik to dobry człowiek, że od niego raczej zło cię nie spotka. A przynajmniej nie powinno. A na pewno mniejsze szanse że skrzywdzi cię katolik niż jakiś innowierca czy bezbożnik. I to panieM też jest wartość dodana i kamyczek do tego ze warto szczepić katolicyzm w społeczeństwie. Oczywiście tylko tym, którzy będą chcieli. Bo na siłę niczego się nie zrobi.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Jaskrawożółty Bieluń niezalogowany
9 października 2020r. o 7:48
Len weź coś na uspokojenie myśli - dlaczego całe społeczeństwo ma finansować lekcje wąskiej grupie wyznaniowej - w imię czego? Jak chodziłem do szkoły to zasuwałem na lekcje religii do salki katechetycznej przy kościele i żyję-czy rodzice w tamtym czasie mieli mniej obowiązków? To co propagujesz to nic innego jak wyrywanie kasy od państwa dla marnych katechetów nam wykładał ksiądz i fajnie się wspomina tamte czasy ,a czego uczą dziś?
9 października 2020r. o 8:30
~~Jaskrawożółty Bieluń napisał(a): Len weź coś na uspokojenie myśli - dlaczego całe społeczeństwo ma finansować lekcje wąskiej grupie wyznaniowej - w imię czego? Jak chodziłem do szkoły to zasuwałem na lekcje religii do salki katechetycznej przy kościele i żyję-czy rodzice w tamtym czasie mieli mniej obowiązków? To co propagujesz to nic innego jak wyrywanie kasy od państwa dla marnych katechetów nam wykładał ksiądz i fajnie się wspomina tamte czasy ,a czego uczą dziś?

Za moich czasów rodzice szli na 6 do roboty, od poniedziałku do soboty. Ja sam wstawałem, robiłem sobie śniadanie. Potem szkoła, obiad w szkole, trening czy inne zajęcia pozalekcyjne. I jak nie zagadałem się gdzieś z kolegami to rodzice mieli wieczorem szansę zobaczyć że żyję. Dziś, jak rodzic nie odstawi dziecka do szkoły, nie zawiezie i nie odbierze z zajęć pozalekcyjnych to zaraz go obtrąbią w telewizji że się dzieckiem nie zajmuje i trzeba mu je zabrać. Takie czasy. Więc nie mów mi co było, bo to dawno i nieprawda.
9 października 2020r. o 8:34
~~Jaskrawożółty Bieluń napisał(a): dlaczego całe społeczeństwo ma finansować lekcje wąskiej grupie wyznaniowej - w imię czego?

Jak już chcesz dyskutować, róbmy to merytorycznie. Twoja wąska grupa to 90% ochrzczonych. W czasie Chrztu rodzice przyrzekają wychowywać dziecko w duchu katolickim. Bez lekcji religii byłoby to trudne.
~~Wiśniowa Laurencja niezalogowany
9 października 2020r. o 9:12
~~Różowy Len napisał(a):
~~Jaskrawożółty Bieluń napisał(a): dlaczego całe społeczeństwo ma finansować lekcje wąskiej grupie wyznaniowej - w imię czego?

Jak już chcesz dyskutować, róbmy to merytorycznie. Twoja wąska grupa to 90% ochrzczonych. W czasie Chrztu rodzice przyrzekają wychowywać dziecko w duchu katolickim. Bez lekcji religii byłoby to trudne.

No popatrz jaki ty merytoryczny. Chrzcicie nieświadome dzieci a potem w statystykach 90%. Niech kościół zrezygnuje z chrztów niemowlaków i nauki wiary dzieci a wtedy zobaczymy ilu jest chrzczonych.Zobaczymy ilu będzie chodziło na religie.
Wszystko to wyreżyserowane nadmuchane jak balon imprezy. Chrzest jak ślub. Pierwsza komunia jest zapowiedzią dla dzieciaka wielu drogich prezentów i dlatego chcą brać w tym udział. Dziewczynki poubierane w białe suknie wyobrażają sobie że zaraz podjedzie po nie królewicz w karecie.Trudność religii w salkach ma banalne wytłumaczenie. Salki w kościołach wynajęte na cele komercyjne.
Na koniec jak tak chcecie wszystko mieć po swojemu opodatkujcie się na kościół tak jak Niemcy. Widziałem jak w Niemczech Polscy katolicy gdy tylko mieli zadeklarować się do religii i dowiedzieli się że to płatne zaraz mówili że s ateistami. Taka to religijność.
~Szmaragdowy Jarząb niezalogowany
9 października 2020r. o 10:15
Kościół nakazuje rodzicom urządzać chrzciny? ,brać kościelny ślub?. Przestań pisać bzdury.
9 października 2020r. o 10:44
~~Wiśniowa Laurencja napisał(a): Na koniec jak tak chcecie wszystko mieć po swojemu opodatkujcie się na kościół tak jak Niemcy. Widziałem jak w Niemczech Polscy katolicy gdy tylko mieli zadeklarować się do religii i dowiedzieli się że to płatne zaraz mówili że s ateistami. Taka to religijność.

W Niemczech ksiądz stał się urzędnikiem państwowym, bo bierze pieniądze od państwa. Jaka jest jakość takich księży, widać po kondycji tamtejszego kościoła, w którym nie ma już żadnego depozytu wiary, wszystko jest płynne. Niemiecki kościół stał się jedna z organizacji pożytku publicznego, zajmującą się rozrywką i pomocą socjalną. U nas ksiądz, aby przeżyć, musi zebrać coś na tacę, a nie zbierze, jak nie będzie się starał. To trzyma jeszcze jakoś ten kościół.
Wyżej już pisałem że religia w społeczeństwie stanowi istotną, pozytywna wartość i warto w nią zainwestować parę groszy. Kiedyś płaciło się dziesięcinę. Czyli 10% swoich przychodów. Dziś ile przeciętny obywatel daje na kościół? Jeden procent? Jeden promil? A podatki to 60-70% przychodów. Dlaczego tak skrupulatnie nie wnikasz na co idzie reszta twoich podatków, a uczepiłeś się tego niecałego procenta? Chyba jednak nie o pieniądze ci chodzi :P
~~Wiśniowa Laurencja niezalogowany
9 października 2020r. o 12:08
Nawiedzony Lnie - napisz dlaczego twój Bóg nie pomaga w walce z epidemią ? Ma taką szansę pokazać ludzkości swoją moc. Myślę że jeśli religia przetrwa za wiele lat kościół będzie głosił że Bóg pokarał ludzi w XXI wieku pandemią za nieposłuszeństwo.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza