Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Czas powrotu religii do salek katechetycznych ?

~~Różowy Len niezalogowany
9 października 2020r. o 12:59
~~Wiśniowa Laurencja napisał(a): Nawiedzony Lnie - napisz dlaczego twój Bóg nie pomaga w walce z epidemią ? Ma taką szansę pokazać ludzkości swoją moc. Myślę że jeśli religia przetrwa za wiele lat kościół będzie głosił że Bóg pokarał ludzi w XXI wieku pandemią za nieposłuszeństwo.

A czy ty, jak wychowujesz dziecko to wszystko za nie będziesz robił, chuchał i dmuchał póki sił ci starczy? Czy może pozwolisz by samo mierzyło się z życiem, a interweniujesz wtedy, gdy na prawdę będzie to konieczne?
A czy ty prosiłeś dziś Boga o cokolwiek? Nie musisz mu mówić konkretnie dyktować czego oczekujesz, bo najczęściej sam nie wiesz co dla ciebie najlepsze. Poproś go po prostu o opiekę. To zawsze pomaga. A już On czasem podeśle ci sąsiada z gorąca zupą, a innym razem da ci złamaną nogę. Zawsze dostaniesz to, co w tym momencie dla ciebie najlepsze.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Wiśniowa Laurencja niezalogowany
9 października 2020r. o 13:38
~~Różowy Len napisał(a):
~~Wiśniowa Laurencja napisał(a): Nawiedzony Lnie - napisz dlaczego twój Bóg nie pomaga w walce z epidemią ? Ma taką szansę pokazać ludzkości swoją moc. Myślę że jeśli religia przetrwa za wiele lat kościół będzie głosił że Bóg pokarał ludzi w XXI wieku pandemią za nieposłuszeństwo.

A czy ty, jak wychowujesz dziecko to wszystko za nie będziesz robił, chuchał i dmuchał póki sił ci starczy? Czy może pozwolisz by samo mierzyło się z życiem, a interweniujesz wtedy, gdy na prawdę będzie to konieczne?
A czy ty prosiłeś dziś Boga o cokolwiek? Nie musisz mu mówić konkretnie dyktować czego oczekujesz, bo najczęściej sam nie wiesz co dla ciebie najlepsze. Poproś go po prostu o opiekę. To zawsze pomaga. A już On czasem podeśle ci sąsiada z gorąca zupą, a innym razem da ci złamaną nogę. Zawsze dostaniesz to, co w tym momencie dla ciebie najlepsze.

Jak to , przecież pisałeś tu że dał człowiekom wolną wolę.A tu wyskakujesz że zsyła pomoc lub kary. Jak jest na prawdę ? Ingeruje czy nie ingeruje. ? Jak ingeruje to dlaczego ni powstrzymuje złych ludzi od czynienia zła a jak nie ingeruje to nikomu nie jest potrzebny bo wszysytko i tak podzieje się samo według teorii haosu.
~~Różowy Len niezalogowany
9 października 2020r. o 14:11
~~Wiśniowa Laurencja napisał(a): Jak to , przecież pisałeś tu że dał człowiekom wolną wolę.

Dokładnie tak. I choćby dlatego dostaniesz pomoc, gdy o nią poprosisz. I to niekoniecznie taką jakiej sobie zażyczysz, ale taka jaka jest dla ciebie najlepsza. Mówisz o karze. Chyba rozpatrujesz to w złych kategoriach. Dziecku też czasem dasz klapsa nie dlatego że go nie kochasz, ale jest tak głupie że inaczej nie zrozumie że włażenie na parapet na 8 piętrze nie jest dla niego dobre. Bóg chce dla każdego z nas jak najlepiej. Patrz z tej perspektywy. Mówiąc jak najlepiej, mówię o pójściu do Nieba a nie do piekła.
~~Wiśniowa Laurencja niezalogowany
9 października 2020r. o 16:12
~~Różowy Len napisał(a):
~~Wiśniowa Laurencja napisał(a): Jak to , przecież pisałeś tu że dał człowiekom wolną wolę.

Dokładnie tak. I choćby dlatego dostaniesz pomoc, gdy o nią poprosisz. I to niekoniecznie taką jakiej sobie zażyczysz, ale taka jaka jest dla ciebie najlepsza. Mówisz o karze. Chyba rozpatrujesz to w złych kategoriach. Dziecku też czasem dasz klapsa nie dlatego że go nie kochasz, ale jest tak głupie że inaczej nie zrozumie że włażenie na parapet na 8 piętrze nie jest dla niego dobre. Bóg chce dla każdego z nas jak najlepiej. Patrz z tej perspektywy. Mówiąc jak najlepiej, mówię o pójściu do Nieba a nie do piekła.

Bardzo mętne te twoje wywody.
Dostaniesz pomoc jaką sobie zażyczysz ale niekoniecznie .
Znaczy sie modlisz się żeby ci nie umarł papież ale on umiera bo bardziej jest potrzebny w niebie ? Modlisz się żeby nie było wojny ani pandemii ale one są bo ... no właśnie bo co ?
22258
#Horus nieaktywny
9 października 2020r. o 16:37
~~Różowy Len napisał(a):
Horus napisał(a): popatrz na takiego Lna...
niby katolik ,niby taki wierzący a ''nauki '' swojego ''boga'' ma głęboko w dupeczce...

bo czy to ''bóg'' mu nakazał czy raczej Lucjusz podszepnął by tu o pewnej grupie profesorów pisać ''szuje''? :]

Falcoo, uczepiłeś się słowa "szuje" niczym tonący brzytwy :D
Że niby katolik, a takich strasznych słów używa. Niestety, ale to nie rzucanie w kogoś obelgami, a proste stwierdzenie faktu kim byli ci ludzie.

jakie masz prawo do tej swojej oceny?
a jeśli masz to i mnie nie zabraniaj oceniać jak widzę dzisiaj wielu ''sukienkowych''

to ''szuje'' :]

''Szuja to dobre słowo.''

Nie traktuj katolików jak świętych, to tylko ludzie. Jak im nerwy poszczą to i po mordzie potrafią dać. Potem żałuje. Ale miłe to co piszesz.

a gdzie nauka twojego Chrystusa ...''nadstaw drugi policzek''
nadstawisz?...tobie podobni nadstawią?

''Nawet taki falco czuje że katolik to dobry człowiek, że od niego raczej zło cię nie spotka. A przynajmniej nie powinno. A na pewno mniejsze szanse że skrzywdzi cię katolik niż jakiś innowierca czy bezbożnik. ''

co ty tu pierdzielisz ????...w czym jesteście lepsi skoro sam piszesz że ''katolik też potrafi przypierd...ć w mordę ''? :]
napisz dostałeś w ''mordę'' od jakiegoś ''innowiercy'' czy nie daj ''bóg'' -''bezbożnika''? :]

I to panieM też jest wartość dodana ...................

ciekawie to brzmi-''wartość dodana'' ...hahaha

chyba w twoich marzeniach bo jak widać po statystykach nawet po pewnej obróbce jakiej dokonuje Kościół odsetek dzieci jest jeszcze na pewnym poziomie ale już wśród młodzieży nie jest tak ''różowo''
i tu jest właśnie prawda jak jest z tą twoją ''wartością dodaną'' ;)

inaczej to napiszę - tą prawdziwą ''wartość '' Kościół polski ma w kasie jaką wydoi z budżetu państwa...

napisz mi Lnie - czyż w zapisach konkordatowych ,czy w ustaleniach początkowych co do przeniesienia religii do szkół nie było umowy że księża będa to robić NIEODPŁATNIE?

napisz mi jak długo trwał ten stan rzeczy?
:]
poczekam na odpowiedź ...;)

~~Alabastrowa Trzykrotka niezalogowany
9 października 2020r. o 17:37
odpisze że za pracę należy się zapłata (już było napisane)
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
9 października 2020r. o 17:40
~~Różowy Len napisał(a):

Amen Nawiedzony Lnie nie raz tak miałem , żadnej kończyny złamanej nie miałem , ale zęby połamałem na życiu ... tak :D

" Zawsze dostaniesz to, co w tym momencie dla ciebie najlepsze " :)

To właśnie domena Stwórcy :)

Nie pójdę na Różaniec , ale ... poczekam , kiedy Stwórca małymi cudami dalej będzie mnie raczył :)

Taka właśnie JEGO DOMENA , albo JEJ , bo zdania są podzielone :)

Bogu i Przemo ... i kilku ich anonimowych fanów ( pewnie Głupia Papuga z pod tyldy , wazeliniarz :D ) uważają , że JEJ nie ma , albo JEGO , a ja twierdzę , że Wyższa Świadomość istnieje ... a TA NAJWYŻSZA , która stwarza istotę i materię czasoprzestrzeni nie ma nic wspólnego z bogami horusami i ateistami tej nieszczęśliwej Planety , a jeśli już ... to wypadek przy pracy :D Nawet Dalajlama o tym mówił , nie mówiąc o Chrystusie ganiającym z pejczem faryzeuszy i sadyciuszy :)

... no ale kiedy się czyta tylko WIADOMOŚCI Z ONETU , to nie ma co myśleć o duchowości ...

I dlatego religia jest BE , Drogi Lnie ... nawet mi się qurwa rymło :D

Pardon , nie unikam dyskusji , ale Sąsiad poprosił mnie telefonicznie właśnie , żebym polazł po piwo ... " wszystko to co uczyniliście najmniejszym braciom moim , mieście uczynili "

Chrystus , zwany swego czasu Jezusem :)

No to idę :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
22258
#Horus nieaktywny
9 października 2020r. o 18:03
~~Alabastrowa Trzykrotka napisał(a): odpisze że za pracę należy się zapłata (już było napisane)

chwila...mieli co podpisali w umowie nie traktować tego jako ''pracy'' tylko ''nauczanie''

ciekawe co Len napisze o tej ''wartości dodanej'' jak mu napiszę że w Polsce jest około 1800 szkół wolnych od ''nauczania'' religii...

powód?...brak chętnych ...hahaha
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.