PanM napisał(a): Pisałeś tu wcześniej że nasz komisja oddała śledztwo Ruskim.
M21W2 napisał(a):Ktoś napisał: PanM napisał(a): Pisałeś tu wcześniej że nasz komisja oddała śledztwo Ruskim.
Jak mi pokarzesz Przemku gdzie tak pisałem wrócimy do dyskusji , odnoszę wrażenie że nie potrafisz przeczytać co
kto pisze .
Jak Ty nie wiesz kto i na jakiej podstawie prawnej i za czyją zgodą prowadził śledztwo w sprawie katastrofy zajmij się własnym śledztwem w sprawie czajnika , wiertła , i fuszerki podczas remontu w Twoim domu .
M21W2 napisał(a):
Za to co działo się za rządów PO-PSL odpowiadają oni , to oni o wszystkim decydowali , to oni mieli narzędzia aby dogłębnie
wyjaśnić przyczyny a nie oddać własnych kompetencji Rosjanom .
PanM napisał(a):Ktoś napisał: M21W2 napisał(a):Ktoś napisał: Ktoś napisał: PanM napisał(a): Pisałeś tu wcześniej że nasz komisja oddała śledztwo Ruskim.
Jak mi pokarzesz Przemku gdzie tak pisałem wrócimy do dyskusji , odnoszę wrażenie że nie potrafisz przeczytać co
kto pisze .
Jak Ty nie wiesz kto i na jakiej podstawie prawnej i za czyją zgodą prowadził śledztwo w sprawie katastrofy zajmij się własnym śledztwem w sprawie czajnika , wiertła , i fuszerki podczas remontu w Twoim domu .
Chcesz i mas z. Oto Twoje słowa Lucjanie
M21W2 napisał(a):
Za to co działo się za rządów PO-PSL odpowiadają oni , to oni o wszystkim decydowali , to oni mieli narzędzia aby dogłębnie
wyjaśnić przyczyny a nie oddać własnych kompetencji Rosjanom .
Co mam , gdzie jest napisane że nasza komisja oddała śledztwo Rosjanom ?
Potwierdziłeś , czytasz a nie rozumiesz co przeczytałeś .
"
" W maju 2010 r. posłowie Prawa i Sprawiedliwości domagali się w Sejmie przekazania stronie polskiej śledztwa w sprawie katastrofy smoleńskiej. Wniosek parlamentarzystów PiS przepadł, głosami posłów rządzącej wówczas koalicji Platformy Obywatelskiej i PSL, a także SLD."
Kto z pań i panów posłów jest za uzupełnieniem porządku dziennego o punkt w brzmieniu: Pierwsze czytanie projektu rezolucji ws. wezwania Prezesa Rady Ministrów do wystąpienia do władz Federacji Rosyjskiej o przekazanie stronie polskiej prowadzenia postępowania w sprawie katastrofy samolotu Tu-154 mającej miejsce 10 kwietnia 2010 r., druk nr 3032, zechce podnieść rękę i nacisnąć przycisk
— mówi do parlamentarzystów Komorowski.
W głosowaniu wzięło udział 428 posłów. Rezolucję poparło 158 parlamentarzystów, za jej odrzuceniem opowiedziało się 268, 2 posłów wstrzymało się od głosu, a 28 nie wzięło udziału w głosowaniu.
O tym pisałem , rząd PO-PSL i ówczesna większość sejmowa zadecydowali o przyjęciu konwencji chicagowskiej a tym samym przekazaniu śledztwa stronie rosyjskiej .
Jeszcze czegoś nie rozumiesz ?
Dopisane 19.04.2023r. o godz. 15:37:
Jeszcze do Przemka - komisja MAK wybrała i zastosowała tylko jeden załącznik z konwencji korzystny dla Rosji .
Tu masz czym to skutkowało .
" – Z raportu MAK jednoznacznie wynika, że Polska i Rosja porozumiały się co do stosowania tylko załącznika 13, a nie całej konwencji – potwierdza tę interpretację adwokat Piotr Schramm, ekspert prawa międzynarodowego z kancelarii GESSEL. Konsekwencje tego faktu są niezwykle poważne. Skoro MAK nie pracował według konwencji chicagowskiej, to Polska nie może stosować przewidywanych przez nią procedur odwoławczych. – Jeśli wyślemy naszą skargę do ICAO (Organizacja Międzynarodowego Lotnictwa Cywilnego), to możemy usłyszeć, że nie będzie rozpatrzona, bo organizacja ta bada tylko przyczyny katastrof samolotów cywilnych, a lot do Smoleńska miał charakter państwowy – wyjaśnia Schramm.
To tłumaczy pewność, z jaką Tatiana Anodina, szefowa MAK, mówiła, że raport jest ostateczny i nie ma od niego odwołania. Do dziś polski rząd nie wyjaśnił, kiedy i w jakich okolicznościach zgodził się na wyznaczone przez Putina i MAK podstawy prawne wyjaśniania okoliczności katastrofy."