Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAMrowka zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Rocznica powstania SW.

22258
#Horus nieaktywny
12 czerwca 2022r. o 23:16
''9 XI 1987 na skutek złamania zasad konspiracji aresztowano K. Morawieckiego i H. Łukowską-Karniej. 11 XI na czele SW stanął Andrzej Kołodziej, a po jego aresztowaniu 22 I 1988 – Jadwiga Chmielowska.

Chcąc uniknąć procesu przywódców SW, władze postanowiły wysłać ich za granicę, bez prawa powrotu. Posłużono się kłamstwem o rzekomej chorobie Kołodzieja. 30 IV 1988 w wyniku podstępu Kołodziej i Morawiecki wylecieli do Włoch. Kilka dni później Morawiecki podjął nieudaną próbę powrotu do kraju, został zatrzymany na lotnisku w Warszawie i deportowany do Wiednia. Na przymusowej emigracji odwiedził m.in. Austrię, USA, Wielką Brytanię. 30 VIII 1988 nielegalnie powrócił do kraju, stając ponownie na czele SW.

Od IX 1988 SW stała na stanowisku, że warunkiem rozpoczęcia rozmów z władzami powinna być legalizacja „S”. W 1989 SW była przeciwna porozumieniu przy Okrągłym Stole, domagała się całkowicie wolnych wyborów, wezwała do bojkotu wyborów zaplanowanych na 4 VI 1989. SW była też przeciwna wyborowi gen. Wojciecha Jaruzelskiego na prezydenta.

W VI 1989 jawnymi przedstawicielami SW zostali: M. Czachor, A. Kopaczewski i W. Myślecki. W VII 1990 ujawnił się Morawiecki. W oparciu o SW utworzono Partię Wolności, która w 1991 bez powodzenia startowała w wyborach parlamentarnych.

W I 1991 SW organizowała protesty przeciwko interwencji wojskowej w Wilnie i Rydze. W 1992 po obaleniu rządu J. Olszewskiego SW kolportowała „listę Antoniego Macierewicza”. Wkrótce potem SW decyzją Morawieckiego została rozwiązana.''

to tak na dobranoc...niewiele ale muszę to stopniować bo całość naraz mogłaby zabić ''opozycjonistę'' :D

pisał tu w jednym ze swoich postów że ''posłużono się podstępem'' by Kornelka posłać poza kraj...
a było to zwykłe kłamstwo o którym to ja pisałem na podstawie innych materiałów...
dlaczego tutaj nie jest wymienione nazwisko księdza który to kłamstwo spreparował a które ''przyklepał'' sam Orszulik?
jedno jest dla mnie pewne...bez Magdalenki nie byłoby tych przemian, które doprowadziły do tego, że dziś mamy niepodległą Polskę...ale i tragedią jest to że pokłóciły się dwie formacje wyrosłe z tego samego korzenia ....
to dzisiejsze podsumowanie ...
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Żułek POzdrawia Horusa niezalogowany
13 czerwca 2022r. o 4:09
Zawsze i wszędzie będę kochać Dupiarza .
14240
M21W2
13 czerwca 2022r. o 7:31
Horus , tym razem podziękuję tobie , jak zwykle wpisałeś w wyszukiwarkę temat " Solidarność Walcząca " , wkleiłeś i bardzo dobrze fragmenty z portalu Historia z którego celem przypomnienia sobie niektórych faktów ja często korzystam .

https://sw.ipn.gov.pl/ws/historia/4537,Solidarnosc-Walczaca.html

Twoje uwagi w stylu - to tak na dobranoc...niewiele ale muszę to stopniować bo całość naraz mogłaby zabić ''opozycjonistę''
- są bardzo zabawne , poprawiłeś mi humor z rana .

Fragment historii SW , jak władza komunistyczna zwalczała SW :

" W latach 1982-1986 Wydział III – 1 KWMO/WUSW we Wrocławiu rozpracowywał kierownictwo SW ramach SOR „Tarantula”. Równolegle działania operacyjne prowadzono wobec czołowych działaczy i powstałych agend: m.in. SOR „Książka” (Hanna Łukowska-Karniej) SOR „Logos” (Andrzej Myc), SOR „Koło” (Wojciech Myślecki), SOR „Piskorz” (Andrzej Zarach), SOR „Agora” (Zbigniew Oziewicz), SOR „Krety” (AISW). Od 17 VIII 1985 rozpracowanie SW koordynował w całym kraju Departament III MSW, w latach 1986-1990 – Biuro Studiów MSW w ramach SOR „Ośmiornica”.

Jak się chciano pozbyć Kornela Morawieckiego , wkleiłeś , jest to dowód na to jak się jego bali , przypomnę że było to w czasie kiedy w hotelu MSW Kiszczak ze swoim człowiekiem Wałęsą czynili ustalenia w sprawie rozmów w Magdalence
i kto ze strony Solidarności ma w nich uczestniczyć .

Dziś piszesz że bez Magdalenki nie byłoby tych przemian że dziś dzięki temu mamy wolną Polskę , przypomnę że pisałeś też
o pijaństwie w Magdalence , krytykując tylko jednego z uczestników Lecha Kaczyńskiego , Twoja hipokryzja
nie ma granic .

Dobrym podsumowaniem jest zakończenie Twojego wpisu : - " ...ale i tragedią jest to że pokłóciły się dwie formacje wyrosłe z tego samego korzenia ....
to dzisiejsze podsumowanie ...
Też w tamtych czasach tak uważałem opowiadając się po stronie Wałęsy , obecnie mam wątpliwości co do mojego wyboru .
Nigdy nic mnie nie łączyło z SW , nigdy z nikim z tego ugrupowania w tamtym czasie się nie spotkałem , obecnie mam
kilku kolegów z bolesławieckiego UKOS współpracujących z Kornelem Morawieckim i jego ludźmi z SW .
Nie wiem czy znalazłeś w wyszukiwarce fakt że czołowym działaczem SW był Grzegorz Schetyna który na konwencji
PO po wystąpieniu Wałęsy bił jemu brawo za nazwani Kornela i ludzi SW zdrajcami .

Poszukaj coś ciekawego w wyszukiwarce i daj popis jaki to z ciebie znaffca - celowo - historii Solidarności .

22258
#Horus nieaktywny
13 czerwca 2022r. o 8:03
no i co z tego że korzystasz z tych stron - chociaż mnie to nie dziwi bo to propaganda którą uwielbiasz- jak nic lub niewiele do ciebie dociera?
kogo to dzisiaj obchodzi co dokleiłeś jako resztę a którą ja pominąłem bo nie ma to najmniejszego znaczenia?
co chcesz tym pokazać?...że byliście rozpracowywani?...przecież dzisiaj jest podobnie ...
po co twojej ''władzuni'' był potrzebny Pegasus?
historia lubi się powtarzać i tak jak kiedyś tak i dzisiaj KAŻDA władza ma swój cel by zwalczać opozycję ...
przecież każda to robi i nie robi tego dla kraju tylko dla własnych interesów i własnego ''koryta''

''jedno jest dla mnie pewne...bez Magdalenki nie byłoby tych przemian...''

i właśnie tego obawiał się stary Morawiecki ...przemian które w sposób bezkolizyjny ,bez powtórnie przelewanej krwi wprowadziłyby spokój ...
takiemu jak on zadymiarzowi i awanturnikowi to nie pasowało i dlatego taki Stelmachowski i Orszulik by pozbyć się wrzoda uknuli kłamstwa z tą chorobą Kołodzieja...

co ciekawe tego samego który całą tą hecę z wyjazdem zapamiętał trochę inaczej jak sam Morawiecki...
wiesz coś o tym? ;D

Magdalenka...to cię męczy ...
bo tam obie strony poszły na kompromis....czy to czasem nie Solidarność zgodziła się na wybór gen. Jaruzelskiego na prezydenta w zamian za to że dostaną swojego premiera?
na tym polegają kompromisy i dialog ...
to co zawsze było obce Morawieckiemu bo dla niego nie Polska była ważna i panujący tu spokój tylko walka z ''komuną'' ...tą która upadła...
dzisiaj tą samą narrację prowadzi piSS z mkkwaczem...skłócić naród, podzielić do tego stopnia by brat na brata krzywo patrzył...
przez starego Morawieckiego teraz mamy młodego...podobnego kłamcę ...
a dowodów na to że taki jest , jest od cholery...
tylko że ty ''niedowidzisz'' :D
14240
M21W2
13 czerwca 2022r. o 8:14
Przemku napisałeś :- " Lucjanie . Jest tu temat o radnych powiatowych. Odnieś się do tego . To właśnie solidarność zostawiła po sobie. Nie komucha a solidarność i kler.
Lucjanie . Jest tu temat o radnych powiatowych. Odnieś się do tego . To właśnie solidarność zostawiła po sobie. Nie komucha a solidarność i kler.
https://www.bolec.info/boleslawiec/informacje/kategoria/30173/radni-powiatowi-blizej-mieszkancow

Do czego z tego linku mam się odnieść .

Kolejne dyżury Radnych Powiatu Bolesławieckiego odbywać się będą w formie STACJONARNEJ.

" Dyżury będą pełnione w siedzibie Starostwa Powiatowego w Bolesławcu, przy ul. Armii Krajowej 12 (sala nr 101).

W najbliższy poniedziałek (13.06.) o godzinie 16:00 zapraszamy do kontaktu z Radną Jolantą Deberną.

Również w poniedziałek przyjmuje interesantów Wiceprzewodnicząca Rady Powiatu Barbara Kuduk.

Czwartkowe spotkanie należy do Przewodniczącego Rady Powiatu Ryszarda Kawki. "

Co to ma wspólnego z Solidarnością i klerem ? .

Napisałem - " PanieM , wszystko i wszystkich krytykujesz , tacy obaj z Horusem jesteście " .
Przemku , to tyle i tylko tyle , krótka ocena waszych wpisów , piszesz że mnie poniosło , przeczytaj jak Ciebie poniosło :

Cała Twoja " litania "

" Lucjanie , jak to możliwe że były robotnik fizyczny , dzisiaj rolnik emeryt broni interesów partyjnej koterii . Na dodatek koterii dryfującej wprost do socjalizmu.
Zapamiętaj -- cokolwiek myślisz o ludziach którzy te wszystkie lata zapieprzeli na swoim obojętnie czy na biało czy na szaro to oni za wszystko płacili i płacą. / Wiesz ile lat pracowałeś Lucek -- popatrz na swoją emeryturę i postaraj się nie zawstydzić/ A ile emeryty ma Kaczyński który nie przepracował jako podatnik ani jednego dnia.?
Kiedyś napisałem o Tobie " przyzwoity człowiek" . Więc odnoś się do tematu a nie do ludzi i pozostaniesz przyzwoity. Różnica poglądów nie jest powodem do nienawiści. "

Jeżeli Ciebie interesuje a nie powinna moja emerytura , odpowiem , jest na tyle wysoka że nie muszą się wstydzić patrząc na nią , wystarczy na godziwe życie .
Kaczyńskiemu i innym w przeciwieństwie do Ciebie nie zaglądam do portfeli .
Ty piszesz o nienawiści z powodu poglądów , mam nadzieję że to z twoich ust nie dotyczy mnie , jeżeli jednak się mylę a Tobie jedno porównanie wystarczy do wysnucia takiego wniosku to bardzo PRTZEPRASZAM , postaram się nic Tobie nie
odpisywać aby nie urazić i być posądzony o nienawiść do Ciebie .
O choroba , znowu mnie poniosło .
22258
#Horus nieaktywny
13 czerwca 2022r. o 9:02
ciebie zawsze ''ponosi'' kiedy czytasz prawdę której się boisz...
dlatego nigdy nie odpowiedziałeś czy Kuroń to dla ciebie autorytet czy tez dlaczego Bogdan Lis nazwał antka ''drona'' agentem KGB...;D

ja aby coś wiedzieć nie mam oporów by czytać nawet propagandę ''solidaruchów'' z jej biuletynów...
dzięki wklejkom masz często dostęp do tego o czym zapewne nic nie wiedziałeś ...
dlatego unikam linków bo po co mam cię uczyć?...wolę się bawić twoją niewiedzą ...;D

Dopisane 13.06.2022r. o godz. 09:02:

no...czas jechać po świeże truskaweczki na ''manhattan''
z Warty....;D
14240
M21W2
13 czerwca 2022r. o 9:17
Janusz , są wątki Twojej wypowiedzi z którymi się zgadzam , czy to nie ja wcześniej napisałem że byłem w obozie Wałęsy , czy nie napisałem że byłem członkiem jego Komitetu Obywatelskiego .

Nie jestem krową , zmieniłem zdanie po tym jak głosami a właściwie jednym głosem więcej przy poparciu posłów Solidarności przestępca Jaruzelski został Prezydentem , jest w tym temacie wyrok sądu . WRON - organizacja przestępcza .
Nie raz sam ubolewałeś nad skutkami społecznymi owego porozumienia , dzika prywatyzacja , nędza i ubóstwo nie raz to opisywałeś .
Rozkradanie majątku , nowobogaccy z obu stron układu .
Odnoszę wrażenie że Twoje stanowisko jest uzależnione od tematu dyskusji , jesteś za , a nawet przeciw .
Mógłbym i Tobie napisać że czegoś nie dowidzisz , tylko po co , sam dajesz na to dowód , większe wsparcie
społeczne miał Wałęsa i to znacznie niż Morawiecki , strajki i protesty organizowaliśmy my ludzie Solidarności , tak przed jak i po stanie wojennym .
Proces Morawieckiego nie był na rękę ani władzy ( strach przed protestami ) ani ludziom Wałęsy w tym Orszulika i
Stelmachowskiego , jak już pisałem był to okres " dogadywania się " poza plecami społeczeństwa Wałęsy bez poparcia
Krajowej Komisji Solidarności z Kiszczakiem .
Już od 1944 r .dla polskiej opozycji najważniejsza była walka z komuną i o odzyskanie niepodległości , Twoje zarzuty co
do Morawieckiego są chybione , strzelasz ślepakami .
Tylko w Polsce z krajów bloku wschodniego opozycja przyjęła warunki komunistów , doprowadziło to do podziałów co dla mnie jest zrozumiałe , po raz kolejny przytoczę słowa Wałęsy ( nie o take Polske wałczyłem ) człowieka który w 1982 tak je zaostrzył że nie ma światełka w tunelu na ich zażegnanie .
Cała opozycja antykomunistyczna miała jeden cel po stanie wojennym , odsunąć komunistów od władzy , osądzić za zbrodnie okresu PRL , na ostatniej prostej wyłamał się z tego Wałęsa i inteligencja skupiona wokół niego , wgrała
ich żądza władzy wespół z komunistami .
Przykre że Ty człowiek stojący z boku tak krytycznie odnosisz się do ludzi SW i Solidarności , aczkolwiek masz do
tego prawo w wolnej Polsce którą dla Ciebie inni wywalczyli .

Dopisane 13.06.2022r. o godz. 09:17:

Janusz daj spokój z Twoimi prawdami , jakich prawd mam się bać Twoich , Przemka , prawda jest jedna , prawdę opisują
i przedstawiają historycy na podstawie udokumentowanych faktów .
Teraz przerwa żona potrzebuje kierowcy aby ją zawiózł na zakupy .
11445
PanM
13 czerwca 2022r. o 9:31
Prawda to prawda sama się obroni.
W Twoich wywodach Lucjanie nieświadomie króluje przekonanie że Polska powinna pozostać socjalistyczna. To znaczy z przewagą gospodarki państwowej nad prywatną . A przecież " nie o takie Polskie szła walka ".

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.