M21W2
13 czerwca 2022r. o 9:17
Janusz , są wątki Twojej wypowiedzi z którymi się zgadzam , czy to nie ja wcześniej napisałem że byłem w obozie Wałęsy , czy nie napisałem że byłem członkiem jego Komitetu Obywatelskiego .
Nie jestem krową , zmieniłem zdanie po tym jak głosami a właściwie jednym głosem więcej przy poparciu posłów Solidarności przestępca Jaruzelski został Prezydentem , jest w tym temacie wyrok sądu . WRON - organizacja przestępcza .
Nie raz sam ubolewałeś nad skutkami społecznymi owego porozumienia , dzika prywatyzacja , nędza i ubóstwo nie raz to opisywałeś .
Rozkradanie majątku , nowobogaccy z obu stron układu .
Odnoszę wrażenie że Twoje stanowisko jest uzależnione od tematu dyskusji , jesteś za , a nawet przeciw .
Mógłbym i Tobie napisać że czegoś nie dowidzisz , tylko po co , sam dajesz na to dowód , większe wsparcie
społeczne miał Wałęsa i to znacznie niż Morawiecki , strajki i protesty organizowaliśmy my ludzie Solidarności , tak przed jak i po stanie wojennym .
Proces Morawieckiego nie był na rękę ani władzy ( strach przed protestami ) ani ludziom Wałęsy w tym Orszulika i
Stelmachowskiego , jak już pisałem był to okres " dogadywania się " poza plecami społeczeństwa Wałęsy bez poparcia
Krajowej Komisji Solidarności z Kiszczakiem .
Już od 1944 r .dla polskiej opozycji najważniejsza była walka z komuną i o odzyskanie niepodległości , Twoje zarzuty co
do Morawieckiego są chybione , strzelasz ślepakami .
Tylko w Polsce z krajów bloku wschodniego opozycja przyjęła warunki komunistów , doprowadziło to do podziałów co dla mnie jest zrozumiałe , po raz kolejny przytoczę słowa Wałęsy ( nie o take Polske wałczyłem ) człowieka który w 1982 tak je zaostrzył że nie ma światełka w tunelu na ich zażegnanie .
Cała opozycja antykomunistyczna miała jeden cel po stanie wojennym , odsunąć komunistów od władzy , osądzić za zbrodnie okresu PRL , na ostatniej prostej wyłamał się z tego Wałęsa i inteligencja skupiona wokół niego , wgrała
ich żądza władzy wespół z komunistami .
Przykre że Ty człowiek stojący z boku tak krytycznie odnosisz się do ludzi SW i Solidarności , aczkolwiek masz do
tego prawo w wolnej Polsce którą dla Ciebie inni wywalczyli .
Dopisane 13.06.2022r. o godz. 09:17:
Janusz daj spokój z Twoimi prawdami , jakich prawd mam się bać Twoich , Przemka , prawda jest jedna , prawdę opisują
i przedstawiają historycy na podstawie udokumentowanych faktów .
Teraz przerwa żona potrzebuje kierowcy aby ją zawiózł na zakupy .