~~Granatowy Wrotycz napisał(a):Ktoś napisał: ~~kukuryku napisał(a): ryku napisał(a): Ja płacę miesięcznie 2000 zł ZUS, biedny rolnik który ma dopłaty unijne 1000 zł od hektara ,płaci 500 zł KRUS kwartalnie ,Emerytura rolnika jest wyższa od osoby samo zatrudnionej w przemyśle .Ja mam samochód za 8 tys rolnik ma traktor za 300 tys .Rolnik zasieje zborze jesienią i zbiera je dopiero latem co więc robi przez 7 miesięcy w roku, znam takiego który dwa razy dziennie przyjeżdża po pół litra do sklepu .
To mówisz waćpan, że ma ciągnik za 300 tys. i dwa razy dziennie przyjeżdża do sklepu po pół litra? Choroba. Jak on to robi? Wygląda na to , że tego litra to dopiero wieczorem obciąga bo przecież na bani nie jedzie do sklepu.
~~Granatowy Wrotycz napisał(a):Ktoś napisał: ~~xyz napisał(a):
Często w polskich marketach pojawia się mięso gdzie pisze na opakowaniu szynka kraj pochodzenia Niemcy i cena tej szynki w promocji to 12 zł kilo podobnie jest ze schabem i boczkiem ,jak ostatnio kupowałem polskiego wieprzka to rolnik zaśpiewał 12 zł kilo żywej wagi ,a jak rozpatroszysz świniaka to zostaje ci ze 100 kilo jakieś 60 kg .
Nie chciałbyś wiedzieć ile lat te półtusze w chłodni wisiały. I jeszcze wymień w jakich : polskich marketach:?
~~Granatowy Wrotycz napisał(a): To powiadasz, że 7 miesięcy nic nie robi,ma traktor za 300 tys. i codziennie narąbany? Toż to złote życie. Wytłumacz mi tylko dlaczego dzieci tych wszystkich rolników co kiedyś uprawiali ziemię wypięły się na to eldorado i dzisiaj na wsi jest jeden, góra dwóch. I nie są to już rolnicy tylko przedsiębiorcy.
~~kukuryku napisał(a):Ktoś napisał: ~~Granatowy Wrotycz napisał(a): To powiadasz, że 7 miesięcy nic nie robi,ma traktor za 300 tys. i codziennie narąbany? Toż to złote życie. Wytłumacz mi tylko dlaczego dzieci tych wszystkich rolników co kiedyś uprawiali ziemię wypięły się na to eldorado i dzisiaj na wsi jest jeden, góra dwóch. I nie są to już rolnicy tylko przedsiębiorcy.
Jeszcze ci dopowiem że do dzisiaj nie wykosił wszystkiej kukurydzy która dalej sobie rośnie .
~~Granatowy Wrotycz napisał(a):Ktoś napisał: ~~xyz napisał(a):
Często w polskich marketach pojawia się mięso gdzie pisze na opakowaniu szynka kraj pochodzenia Niemcy i cena tej szynki w promocji to 12 zł kilo podobnie jest ze schabem i boczkiem ,jak ostatnio kupowałem polskiego wieprzka to rolnik zaśpiewał 12 zł kilo żywej wagi ,a jak rozpatroszysz świniaka to zostaje ci ze 100 kilo jakieś 60 kg .
Nie chciałbyś wiedzieć ile lat te półtusze w chłodni wisiały. I jeszcze wymień w jakich : polskich marketach:?
~~Granatowy Wrotycz napisał(a):Ktoś napisał: ~~kukuryku napisał(a):Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~Granatowy Wrotycz napisał(a): To powiadasz, że 7 miesięcy nic nie robi,ma traktor za 300 tys. i codziennie narąbany? Toż to złote życie. Wytłumacz mi tylko dlaczego dzieci tych wszystkich rolników co kiedyś uprawiali ziemię wypięły się na to eldorado i dzisiaj na wsi jest jeden, góra dwóch. I nie są to już rolnicy tylko przedsiębiorcy.
Jeszcze ci dopowiem że do dzisiaj nie wykosił wszystkiej kukurydzy która dalej sobie rośnie .
A ja ci powiem czemu nie wykosił? Bo umie liczyć. I jak policzył koszty tego zbioru to mu wyszło , że ukraińska tańsza i nikt od niego jej nie kupi.
Jesteś w błędzie ,ociągał się a później się tłumaczył że jest za mokro i kombajn by nie wjechał .
~~kukuryku napisał(a):Ktoś napisał: ~~Granatowy Wrotycz napisał(a):Ktoś napisał: Ktoś napisał: ~~xyz napisał(a):
Przestań pier...ć mięso które jest w zamrażarce pół roku to jest już prawie nie jadalne a ty sugerujesz że Niemcy trzymali je od 2 wojny światowej ,co do marketów to wymień te polskie bo nawet Biedronka jest portugalska o ile wiem to DINO jest polskie i tam też można kupić mięso taniej jak od rolnika .
Mięso z twojej zamrażarki faktycznie po upływie 6 miesięcy może być nie jadalne. Ale w chłodniach koncernów, bo nie rzeźni, tylko koncernów mięsnych na zachodzie mięsko które zachwalasz wisi znaaaaaaacznie dłużej. Aż byś się zdziwił, że tyle może tam wisieć. Ale zostańmy przy swoim.