Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAMrowka zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Porodówka w Bolesławcu

~rodziłam w Trzebnicy niezalogowany
22 września 2011r. o 10:54
Odbierałam koleżankę z dzieckiem u nas , po porodzie. Są różnice w szpitalach i to nie na poziomie kafelek w łazience czy ilości mięsa do obiadu.
W mentalności ludzkiej, we wrazliwości człowieka na człowieka, w zachowaniu kobieta położna-kobieta matka.

Drogie Panie, piszcie o tym na forum jeżeli personel szpitala zwraca sie do Was "Ty". Jesteście " Panią Kowalską " Panią Nowak" "Panią Danusią ".
Piszcie gdy Wasza sfera intymna zostanie uprzedmiotowiona.

Niektórym należy kompedium etyki zawodowej i etyki pacjenta pod nos podstawić i nic to nie da, wielu wystarczy, że razem, jako społeczeństwo nie będziemy się na pewne zachowania godzić.

Rodzić po ludzku to święte prawo- inni powinni je respektować.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~standardy rodzenia niezalogowany
22 września 2011r. o 10:56
19 września (poniedziałek) o godz. 15. zapraszamy do siedziby redakcji "Gazety Wyborczej" (Warszawa, ul. Czerska 8/10) na debatę o standardzie opieki okołoporodowej. Udział w spotkaniu zapowiedziała m.in. Pani Minister Zdrowia Ewa Kopacz.
„Standard" gwarantuje m. in. respektowanie planu porodu przygotowanego przez kobietę i osobę prowadzącą ciążę, swobodę pozycji parcia, zaniechanie nieuzasadnionych interwencji w poród, dwugodzinny pierwszy kontakt matki z dzieckiem. Podczas debaty padną ważne pytania - czy standard jest wdrażany na polskich porodówkach, jak oceniają go położne i lekarze, co wiedzą o nim rodzice. Naszymi gośćmi będą: Minister Zdrowia Ewa Kopacz, Dyrektor Szpitala na Madalińskiego, prof. Bogdan Chazan, Ordynatorka Oddziału Neonatologii Szpitala Łubinowa 3 z Katowic, lek. med. Iwona Krupowies oraz mgr Katarzyna Cegiełka, położna oddziałowa, Ewa Janiuk, położna, dr Krzysztof Makuch, z-ca prezesa Okręgowej Rady Lekarskiej w Warszawie, Anna Otffinowska, prezeska Fundacji Rodzić po Ludzku. Debatę poprowadzi Elżbieta Cichocka z „Gazety Wyborczej".

Do udziału w debacie zapraszamy rodziców, lekarzy, położne, studentki położnictwa, konsultantki laktacyjne, doule, dziennikarzy i wszystkich zainteresowanych opieką okołoporodową.
~ankieta dla rodzących po 8 kwietnia 2011 niezalogowany
22 września 2011r. o 10:58
Tagi: standard opieki okołoporodowej

Minęły 4 miesiące od momentu, gdy zaczął obowiązywać standard opieki okołoporodowej - chcemy więc sprawdzić, jak to działa! Mamy prośbę do kobiet, które rodziły po 8 kwietnia - napiszcie o swoich porodach, dajcie nam znać, czy zapisy nowego prawa są respektowane.
Opisując swój poród, zwróć uwagę na to, czy:
■Czy byłaś pytana o swój plan porodu lub życzenia/preferencje odnośnie przebiegu porodu?

■Czy byłaś zachęcana do aktywności fizycznej w ciągu całego porodu, rodzenia w pozycji wertykalnej, parcia nie na komendę, tylko zgodnie z własną potrzebą?

■Czy rodziłaś z bliską osobą i czy była ona informowana, jak wspierać Cię i pomagać?

■Czy proponowano Ci niefarmakologiczne metody łagodzenia bólu?

■Czy przeprowadzono nacięcie krocza?

■Czy dziecko leżało na Twoim brzuchu bez przerwy po porodzie przez 2 godziny, i wstępna ocena i oględziny przeprowadzone zostały na brzuchu mamy? Kiedy dziecko zostało zmierzone i zważone?

■Czy otrzymałyście pomoc i informację w zakresie karmienia piersią?

■Czy były przestrzegane Wasze prawa jako pacjentki (życzliwość, traktowanie z szacunkiem, pełna informacja, pytanie o zgodę przed każdym działaniem/interwencją)?
W opisie porodu podaj koniecznie, w którym szpitalu rodziłaś. Listy przysyłajcie na adres: [email protected] .
~ula niezalogowany
22 września 2011r. o 13:08
super, nie wiedziałam, że obowiązują już takie przepisy. Ciekawa jestem jak to właśnie jest respektowane w naszym szpitalu. Poczytałam o tych standardach i świetne jest to, że w końcu czarno na białym napisano, że to kobieta ma prawo wyboru pozycji do porodu, włącznie z wertykalną, ma prawo do informacji na bieżąco i ma prawo do MINIMUM dwugodzinnego kontaktu z dzieckiem "skóra do skóry" bezpośrednio po porodzie (ocena stanu dziecka może być sprawdzona na brzuchu matki właśnie) :) No jak dla mnie to o to właśnie mi chodziło! MAmy rodzące po 8 kwietnia, dajcie znać jak były respektowane prawa wasze i waszych dzieci w szpitalach, zwłaszcza naszym. do mojego porodu jeszcze kilka dobrych miesięcy, mam nadzieję, że do tego czasu nasz oddział położniczy dopracuje prawo z teorii do praktyki. Bo to nie są zalecenia, tylko powszechnie obowiązujące przepisy. :) Pozdrawiam wszystkie mamy.
~kamiszon niezalogowany
22 września 2011r. o 13:35
ja rodziłam w Bolesławcu i nic nie było tak jak powinno byc chamstwo i tyle!
~Rodzialam w Trzebnicy niezalogowany
22 września 2011r. o 13:48
Dlatego Wam tę ankietę pokazuję , bo sama byłam traktowana " jak wariatka", że jadę aż tam. A ja po prostu chciałam rodzić po ludzku. Miałąm cudowny poród [ sanitaitaruszki stwierdziły, że takiego porodu jeszcze nie było].
Anesezjolodzy 2 razy z rzędu opowiadali mi cudowne historie i pomagali oddychać . Jak miałam wrażenie, że mdleję zagadywali, oddychaliśmy razem.
Oprócz profesjonalizmu, niebywałego taktu i ogromnje kultury osobistej lekarze z Trzebnicy charakteryzują się ogromnym poczuciem humoru.

Sposób podania znieczulenia[ ja pani kropeczkę zrobie długiposem, aby zaznaczyć gdzie igłę wbić - mistrzostwo świata!].

Dziewczyny-poród może być wspaniały!
potem boli, jak diabli, ale warto zadbać , aby nasze dzieci przychodziły na świat w cudownej atmosferze
~i jeszcze na dodatek niezalogowany
22 września 2011r. o 13:53
http://www.rodzicpoludzku.pl/

bank informacji : sprawdź szpital

http://www.rodzicpoludzku.pl/szukaj.php

krew pępowinowa czyli bank komórek macierzystuch
ja mam tu:

http://www.pbkm.pl/?gclid=CPOPyb3lsKsCFUXxzAodtmyFgA
~warto zobaczyć niezalogowany
22 września 2011r. o 13:57
http://www.nasz-bocian.pl/
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA 1,5% podatku dla Klekusiowo
REKLAMA BAU zaprasza