Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA BAU zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Porodówka w Bolesławcu

~k niezalogowany
22 września 2011r. o 15:06
~ula napisał(a): czyś ty "k" na głowe upadła? i tu poważnie pytam. a co ty myślisz, że jak kobieta chce godnie rodzić to się jej w głowie poprzewracało? żadna z nas nie pisała tu, że żąda złotych lamperii, francuskich tostów na śniadanie czy 24godzinnej opieki sam na sam z położną czy lekarzem. zresztą sama napisałam, że ogólnie z położnych byłam zadowolona, były miłe i raczej interesowały się losem moim i dziecka po porodzie i tego nikt im nie odmawia. Ale skoro jesteś w Anglii to powinnaś również wiedzieć, że tam odsetek nacinanych kobiet do porodu jest duuużo niższy niz w Polsce. CZyżby Brytyjki były innym gatunkiem i ich krocza w magiczny sposób dają sobie radę bez nacinanie częściej niż u nas? Na zachodzie gaz rozweselający jest niemalże normą na każdej sali porodowej (nie znam sie na tym czy pomaga czy nie, ale zawsze to jakaś opcja i jeśli w naszym szpitalu W KOŃCU cokolwiek takiego zapewnili, to chwała im za to!). i jeszcze opcja rodzenia do wody czy też w ogóle w jakiejkolwiek innej konstelacji niż leżąc na łóżku. Ile szpitali na zachodzie gwarantuje taką możliwość, a ile u nas w Polsce? jesteśmy sto lat za murzynami i tyle. w Polsce mentalność w tej kwestii zmienia się bardzo powoli, ale zmienia się i to jest dobre. Szkoda tylko, że nasz szpital robi to w iście ślimaczym tempie. i na koniec, rozumiem, że kwestia finansowa naszej służby zdrowia woła o pomstę do nieba i wiele spraw wynika właśnie z braku pieniędzy, ale nikt mi chyba nie powie, że potrzeba więcej kasy do tego, by pozwolić kobiecie rodzić w naturalnej do tego pozycji. Bo kupy chyba nie robisz w domu na leżąco? ;)
TAk więc zastanów się następnym razem o czym piszesz "paniusiu".

wlasnie ja nie jestem paniusia i chce to wszystkim paniusia udowodnic ze czy to boleslawiec czy jakis luban czy jeszcze inne wymysly niektorych kobiet nic nie dadza to porzadek trzeba na gorze zrobic a z tego co wiem to jak jakas paniusia ma ochote to w lubinie placi i ma porod jaki chce wiec nie narzekajcie na boleslawiecki szpital i personel bo co oni moga przeciesz polozna prywatnego baseniku dmuchanego ci z chaty nie przyniesie zebys w wodzie mogla rodzic :) a szpital jak stoi tak stoi i kazdy o tym wie ale puki co funkcjonuje i jakies normy spelnia a teraz naprawde mam porownanie i na opieke nie ma co gadac bo za takie pieniadze co do odpowiedzialnosci tych kobiet ktore tam pracuja to i tak jest dobrze a tu w angli porod moze i masz jak chcesz z gazami wodami i innymi rzeczami i szpitale sa 100lat do przodu ale opieka przed i po porodzie to masakra nikt tu sie nie piepszy ze ty masz bule i trzy dni wczesniej do szpitala pojdziesz bo cie boli i beda tak skakac jak w bc tylko do ostatniej chwili cie do domu odsylaja a jak urodzisz to nawet w ten sam dzien wychodzisz do domku a polozna dostaje 5 razy tyle co te nasze ktore musza sie czasami 10 albo11 dob uzerac z nazekajacymi damessami bo basenu nie ma bo kafelki brzydkie itp wiec czasami troche zrozumienia i wiecej rozumu przy kolejnych wyborach i pozadek od gory trzeba zaczac a nie od biednych pracownikow ktorzy wykonuja polecenia tych z gory. wiec jerzeli ktos z bulami (takimi bynajmnie jakie ja mialam)chce jezdzic 100km to powodzenia wszedzie tak samo boli a lepiej na miejscu gdzie moze zawsze byc rodzina przy tobie
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
3028
#clasta nieaktywny
22 września 2011r. o 18:45
w ponizszym poscie najbardziej przerazil mnie brak znajomosci ortografii.... "jerzeli" ?????? masakra jakas...

wlasnie ja nie jestem paniusia i chce to wszystkim paniusia udowodnic ze czy to boleslawiec czy jakis luban czy jeszcze inne wymysly niektorych kobiet nic nie dadza to porzadek trzeba na gorze zrobic a z tego co wiem to jak jakas paniusia ma ochote to w lubinie placi i ma porod jaki chce wiec nie narzekajcie na boleslawiecki szpital i personel bo co oni moga przeciesz polozna prywatnego baseniku dmuchanego ci z chaty nie przyniesie zebys w wodzie mogla rodzic :) a szpital jak stoi tak stoi i kazdy o tym wie ale puki co funkcjonuje i jakies normy spelnia a teraz naprawde mam porownanie i na opieke nie ma co gadac bo za takie pieniadze co do odpowiedzialnosci tych kobiet ktore tam pracuja to i tak jest dobrze a tu w angli porod moze i masz jak chcesz z gazami wodami i innymi rzeczami i szpitale sa 100lat do przodu ale opieka przed i po porodzie to masakra nikt tu sie nie piepszy ze ty masz bule i trzy dni wczesniej do szpitala pojdziesz bo cie boli i beda tak skakac jak w bc tylko do ostatniej chwili cie do domu odsylaja a jak urodzisz to nawet w ten sam dzien wychodzisz do domku a polozna dostaje 5 razy tyle co te nasze ktore musza sie czasami 10 albo11 dob uzerac z nazekajacymi damessami bo basenu nie ma bo kafelki brzydkie itp wiec czasami troche zrozumienia i wiecej rozumu przy kolejnych wyborach i pozadek od gory trzeba zaczac a nie od biednych pracownikow ktorzy wykonuja polecenia tych z gory. wiec jerzeli ktos z bulami (takimi bynajmnie jakie ja mialam)chce jezdzic 100km to powodzenia wszedzie tak samo boli a lepiej na miejscu gdzie moze zawsze byc rodzina przy tobie
~ niezalogowany
22 września 2011r. o 20:09
"chce jezdzic 100km to powodzenia wszedzie tak samo boli a lepiej na miejscu gdzie moze zawsze byc rodzina przy tobie "

pisze poprzedniczka

a mnie zależało na zdrowiu mojego dziecka i wolałam, aby po porodzie dbał o niego dobry pediatra, wolałam aby poród był cudownym przeżyciem
lekarz odbierający poród -wyjątkowy człowiek, specjalista przy tym wysokiej klasy

bolało? bolało
nikt z rodziny poza tatą dziecka do mnie z obiadkami nie podjeżdżał [ swoją droga ludzie czucia nie mają z tymi odwiedzinami , dziewczyny pocięte, pokrwawione, podsypiają po nocy karmienia nie zawsze łatwego , nie ma jak okna otworzyć , atu ciocia, wujek, siostrzeniec ]

ale nikt nie wyjeżdża 100 km od domu, bo ma takie fanaberie, a tylko dlatego, że bolesławiecka porodówka przez lata sobie na taką opinię zapracowała, zapracowały sobie panie tam pracujące i ich zachowanie wobec pacjentek - złą opinię odpracowuje się długo i wiele pracy trzeba włożyć

ostatni raz byłam tam w 2008 roku- kolejne dziecko póki co urodzę poza Bolesławcem

~k niezalogowany
22 września 2011r. o 20:36
~ napisał(a): "chce jezdzic 100km to powodzenia wszedzie tak samo boli a lepiej na miejscu gdzie moze zawsze byc rodzina przy tobie "

pisze poprzedniczka

a mnie zależało na zdrowiu mojego dziecka i wolałam, aby po porodzie dbał o niego dobry pediatra, wolałam aby poród był cudownym przeżyciem
lekarz odbierający poród -wyjątkowy człowiek, specjalista przy tym wysokiej klasy

bolało? bolało
nikt z rodziny poza tatą dziecka do mnie z obiadkami nie podjeżdżał [ swoją droga ludzie czucia nie mają z tymi odwiedzinami , dziewczyny pocięte, pokrwawione, podsypiają po nocy karmienia nie zawsze łatwego , nie ma jak okna otworzyć , atu ciocia, wujek, siostrzeniec ]

ale nikt nie wyjeżdża 100 km od domu, bo ma takie fanaberie, a tylko dlatego, że bolesławiecka porodówka przez lata sobie na taką opinię zapracowała, zapracowały sobie panie tam pracujące i ich zachowanie wobec pacjentek - złą opinię odpracowuje się długo i wiele pracy trzeba włożyć

ostatni raz byłam tam w 2008 roku- kolejne dziecko póki co urodzę poza Bolesławcem

co do mojej ortografi to przepraszam ale bardzo szybko pisze i nie zwracam uwagi na bledy a z tego co widze to jak jestes taka szczegolowa to ja za zadne pieniadze i skarby swiata bym nie chciala miec z toba do czynienia a tym bardziej przy porodzie a jezeli chodzi o 100km to taka przenosnia byla tylko a to ze lekarz i personel bedzie taki jak sobie to wyobrazamy to nam nikt gwarancji nie da 100%ze tak bedzie a tak po za tym moim zdaniem to wypisywanie tu takich glupot nie ma sensu bo nikt kobiet z boleslawca nie zmusza do rodzenia w boleslawcu i to jest indywidualna sprawa kazdej z nich a gdybac to mozna i tak kazda zrobi tak jak bedzie chciala a po fakcie wyciagnie wnioski czy warto....
~ niezalogowany
22 września 2011r. o 21:02
zycie składa się ze szczegółów, są mniej i bardziej ważne

ja przywiązuję wagę do szczegółów, dbam o to też w swoim życiu

życie mojego dziecka, jego zdrowie było dla mnie priorytetem, moje samopoczucie było tu mniej ważne, zrezygnowałam z Bolesławca, chociaż miałabym mamę i teściową " pod nosem" , szpital kilka metrów od domu, itd.

szczegółowo czytałam opisy na tym właśnie forum przed własnym porodem, szczegółowo przyjrzałam się wynikom akcji Rodzić po ludzku, wreszcie zadzwoniłam na oddział i zapytałam o kilka szczegółów - ta niemiła rozmowa na temat choćby tego co powinnam zabrać do szpitala przekonała mnie ostatecznie , że nie czas jeszcze rodzić w Bolesławcu, na innych porodówkach nikt się nie dziwi , że jadą pacjentki z Bolesławca " to normalne"

niestety

~ niezalogowany
22 września 2011r. o 22:22
Pańcia pisze .... "wolałam aby poród był cudownym przeżyciem"
.....

zanim na mnie ktoś napadnie zaznaczę, że mam dzieci...

a jeśli kobieta twierdzi, że poród jest cudownym przeżyciem, to myślę, że jest albo obłudna, albo jeszcze nie rodziła.

Jest ból, krzyk i leje się krew...kiedy i gdzie to będzie cudowne????

Jest to CUD, CUDOWNE jest stworzonko, które pojawia się na świecie, CUDOWNA jest miłość, którą czuje się do tej istotki...ale nie PORÓD.... L I T O Ś C I !!!!

Rodziłam w Bolesławcu. Już się wypowiadałam na tego typu tematy... naprawdę jest ok.

1906
#MJ nieaktywny
22 września 2011r. o 22:53
Popieram poprzednią wypowiedź: szału przy porodzie nie ma, "a cudowna to jest woda w Licheniu" ;)
Rodziłam w zeszlym miesiącu w b-c i popieram zadowolone mamy, szpital jak to szpital, ale na opiekę nie można narzekac, panie tam pracujące mile i pomocne.

Odnośnie nacięcia to lepiej chyba miec jedno, niz popekac i miec krocze jak słoneczko pełne promieni?
Ula w anglii nie nacinają, bo po co? Panie same pękają tylko o tym się głośno nie mówi, tak jak o opiece poporodowej, wypuszczają mamy do domu kilka godz. po porodzie, wymęczone, obolałe, w szoku.
Nie spotkałam się w szkole rodzenia z Panią, która miałaby przygotowany plan porodu, ładnie to wszystko wygląda w teorii, ale w praktyce jak zaczynają sie bole to nie pamięta się o niczym, jest strach, stres i panika.

Ulo opisałaś swój poród i odnoszę wrazenie, że nie zdajesz sobie sprawy, ze każdy poród wygląda inaczej. Nie pomyślalaś, że zgięcię Cie w pól przez panią doktor pomogło dziecku wyjśc, moze było ułożone zbyt wysoko mimo akcji porodowej i trzeba bylo mu pomoc? (tak było u mnie).
Nie wszytkie pani rodza książkowo, szybko, łatwo, bez nacięcia.
To jest bardzo indywidualne przeżycie i wydarzenie dla każdego i zawsze wygląda to inaczej.
Odnośnie uprzejmości personelu to wydaje mi sie, że kiedy ja jestem miła dla kogoś to inni są mili dla mnie, nie spotkalam się z chamstwem i pyskowaniem i ciężko mi uwierzyc w niektóre opowieści rodzących.
~ niezalogowany
23 września 2011r. o 6:55
12 lat starałam się by zajść w ciążę . Gdy w końcu moje marzenie się spełniło to byłam tak przeciwko lekarzom i szpitalom w Bolesławcu . Z racji tych 12 lat - tak naprawdę tylko tarczyca była powodem mojej bezpłodności a chciano mi wycinać jajnik lub kazano przytyć ( mój rozmiar to 42 :). Czytałam wszystko co negatywne o Bolesławieckiej porodówce , całą ciążę jeździłam do ginekologa w Zielonej Górze i tam lub Nowej Soli miałam rodzić - uważałam że to najgorszy szpital świata. Efekt był taki , że rodziłam 5 tygodni przed terminem i niestety w Bolesławcu bo do wymarzonego szpitala bym nie dojechala. I wie cie co - zajęto się mną tak , że jeśli uda mi się znów być w ciąży to bęę rodziła w Bolesławcu . Pozdrawiam serdecznię Panią Jagodę - położną, która wcale nie musiała się nic dostać by się mną świetnie zająć. Kochane dziewczyny wystarczyło żeby słuchała co mówi i urodziłam bez problemu śliczną córeczkę. Dodam jeszcze tylko , że nie ma co tego złego czytać i słuchać bo nie zawsze mamy wpływ na pewne rzeczy a jak już jesteśmy w ciąży to urodzić musimy .
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Nowe domy!