~Xoxoxo niezalogowany 22 października 2012r. o 23:58
Ja rodzilam 10 miesiecy temu i ciesze sie ze tam trafilam! Dziekuje wszystkim Pania , ktore tam pracuja! A prawda jest taka ze jeszcze nikt sie taki nie znalazł co dogodzil wszystkim....
~viola niezalogowany 23 października 2012r. o 7:28
Witam. Ja rodziłam 2 lata temu w B-cu, bałam się ponieważ gdy ktoś zapytał gdzie rodzę i odpowiadałam B-c, wszyscy reagowali negatywnie, polecali Lubań, Zgorzelec. Byłam jednak bardzo pozytywnie zaskoczona, miałam wspaniałą opiekę przed, w czasie i po porodzie czego nie zapomnę długo, ponieważ pierwsze dziecko rodziłam we Lwówku Śl, na oddziale który wtedy każdy polecał bo wspaniałą opieka. Teraz mam porównanie i powiem wam że opieka Lwówka pozostaje daleko w tyle... nawet w połowie się mną nikt tak nie interesował jak w Bolesławcu. A jeśli chodzi o sam poród...jeśli jest trudny i ciężki to żaden szpital nie pomoże...i wszędzie będzie źle.
~aaaapppp niezalogowany 23 października 2012r. o 9:38
Witam, zgadzam się z dwiema poprzednimi Paniami!!! Na porodówce leżałam 9 dni ponieważ mój Maluszek miał żółtaczkę i złego słowa nie powiem! Zarówno położne, jak i lekarze bardzo się interesowali. Przychodzili, pytali, tłumaczyli, rozmawiali. Nie ma czego się bać, wiadomo że poród to jest bolesne przeżycie, ale jakie później mamy "Małe Wielkie Szczęście".
~TAK dla ZNIECZULENIA niezalogowany 23 października 2012r. o 10:19
Znieczulenie zewnątrzoponowe stosowane w czasie porodu przeciwdziała niekorzystnym zjawiskom wywoływanym przez ból porodowy zarówno w organizmie matki, jak i dziecka. Brak odczuć bólowych pozwala na prawidłowe oddychanie, rodząca oddycha wolno i głęboko, co daje prawidłowe natlenienie krwi matki, a co za tym idzie i dziecka. Zbyt szybkie oddychanie może bowiem doprowadzić do powstania tzw. zasadowicy krwi matki, czego konsekwencją jest pogorszenie czynności skurczowej macicy i wydłużenie porodu. Zasadowica powoduje również obkurczenie naczyń w mózgu, prowadzące do zaburzeń świadomości i utraty przytomności. Niekontrolowany ból porodowy to stres matki, który powoduje wydzielanie tzw. hormonów stresowych oraz pobudzenie nerwowego układu współczulnego, co odbija się niekorzystnie na przepływie krwi przez łożysko, powodując zmniejszenie dostarczania tlenu dla dziecka. Po porodzie w znieczuleniu matka jest mniej zmęczona, może szybko zając się noworodkiem i karmić go.
Znieczulenie zewnątrzoponowe znosi również ból towarzyszący szyciu krocza. Może zostać wykorzystane, jeśli w trakcie lub po porodzie muszą być wykonane bolesne zabiegi, takie jak użycie kleszczy lub ręczne wydobycie łożyska. W przypadku wystąpienia komplikacji podczas porodu, kiedy zachodzi konieczność wykonania cięcia cesarskiego, po podaniu dodatkowych leków do cewnika, pacjentka po kilku minutach może być poddana operacji.
Znieczulenie porodu w wielu przypadkach zapobiega urazowi psychicznemu spowodowanemu bólem porodowym, kobieta nie ma oporów przed kolejnym zajściem w ciążę w obawie przed bolesnym porodem. Leki używane podczas tego znieczulenia nie mają żadnego wpływu na dziecko.
mam miec planowaną cesarkę i chce znieczulenie miejscowe a może być tak że anestezjolog nie da rady się wbić bo np. mam krzywy kręgosłup i wtedy podają narkoze? czy na narkoze wcześniej się wyraża zgode? jak nie wyraże to co?
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku.
Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.