~Mriusz napisał(a): Ja przyjadę z pierwszą paczką o ile sam nie będe siedział. Co to za niewyżyty gościu. Dlaczego rości sobie prawa do czegoś, czego sam nie wykonał. Rzeczywiście autorzy tych zdjęc już dawno nie żyją, a tutaj trafia się jakiś człowiek, który walczy o nieswoje prawa do czegoś co faktycznie nie jest jego. To jest tylko możliwe w tym kraju. Zwrócę się teraz do tego gościa, który tak zaciekle walczy. Szanowny Panie jest zasada, że prawa autorskie nabywa osoba, która ,, coś,, wytworzyła, bądź brała udział w wytworzeniu czegoś. Mało tego, aby nabyc prawa autorskie osoba taka musi zgłosić chęć nabycia takich praw w odpowiedniej komórce prawnej. Owszem mógł Pan zgłosić taką chęc, ale... no właśnie jest to ale. Po prostu nie jest Pan autorem tych zdjęć i nigdy Pan nim nie był. Swoją drogą ciekawy jestem co powiedzieliby Twórcy tych fotografii, gdyby widzieli jaka pazerność przez Pana przebija. Drogi Panie, słowo Twórcy napisałem z wielkiej litery z ogromnego szacunku do tych ludzi, natomiast kiedy się zwracam do Pana, słowo Pan piszę z wielkiej litery tylko dlatego, że jest to zwrot grzecznościowy (czyt. ze zrozumieniem). Dlatego Pinio nie przejmuj się takimi postami dalej ukazuj bolecnautom nasze piękne miasto. Historia bowiem nie jest czyjąś własnością. Jest dobrem wspólnym. A tak na marginesie Większość zdjęć, które posiadam pochodzą z niemieckich zbiorów. Tam przynajmniej nikt się nie wygłupia ze znakiem wodnym.
Pozdrawiam miłośników naszego pięknego miasta.
popieram w 100% .Ja osobiscie bardzo sie ciesze ,że taki temat został założony i fascynują mnie bardzo fotki starego Bolesławca .. historia Miasta faktycznie jest dobrem wspólnym i bardzo wiele osób z tego dobra korzysta dzięki takim ludziom jak pinio65 czy Mariusz a ten typ niech se te swoje prawa autorskie wsadzi .... między książki ;)