Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Stare zdjęcia z Bolesławca.

~MiM niezalogowany
23 lipca 2011r. o 12:56
Małe sprostowanie.
Od Pana Cemoi07 otrzymałem jedną fotkę z zastrzeżeniem praw autorskich (tę z "Waldschule"). Zdjęcie to osobiście oznakowałem przed zamieszczeniem w sieci, choć przyznam że niechętnie, ale uszanować prawa właściciela trzeba i z tym nie ma dyskusji. Ten, kto jest posiadaczem oryginału powinien mieć prawo zadecydować czy publikuje zdjęcie oznakowane, czy też bez oznakowania. Znakując zdjęcie dale informację że nie życzy by zdjęcie było publikowane gdzie indziej. Jeśli jednak poblikuje się zdjęcia bez oznakowania to ja to rozumiem jako potencjalną zgodę by zdjęcie pojawiło się i w innych miejscach.
Zdjęcia o których tu mowa (zdjęcia ul. Asnyka z lat 60-70tych) pojawiły się na forum bunzlau.pl bez oznakowania i chyba też bez słownej informacji że Pan Cemoi07 nie życzy sobie by były publikowane w innych miejscach. Mimo braku "zastrzeżenia" do tych zdjęć ja ich nigdzie poza bunzlau.pl nie publikowałem (ponieważ wiem że Panu Cemoi07 zależy na prawach autorskich). Ale że nie tylko ja czytam forum na bunzlau.pl , a inni odwiedzający nie korespondowali prywatnie z Panem Cemoi07 i mogli nie wiedzieć jaki jest jego stosunek do opublikowanych zdjęć to i dlatego postępowali z nimi jak ze zdjęciami bez znaku wodnego (jakimi dla nich były).

Pozdrawiam
MiM
admin strony bunzlau.pl
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~MiM niezalogowany
23 lipca 2011r. o 15:42
~Mriusz napisał(a): Ja przyjadę z pierwszą paczką o ile sam nie będe siedział. Co to za niewyżyty gościu. Dlaczego rości sobie prawa do czegoś, czego sam nie wykonał. Rzeczywiście autorzy tych zdjęc już dawno nie żyją, a tutaj trafia się jakiś człowiek, który walczy o nieswoje prawa do czegoś co faktycznie nie jest jego.

A skąd u Ciebie taka pewność że Cemoi07 nie ma nic wspólnego z powstaniem tych zdjęć?
Chodzi mi o te z ul.Asnyka z lat 60-70-tych.
4199
pinio65
23 lipca 2011r. o 16:05
~MiM napisał(a):
~Mriusz napisał(a): Ja przyjadę z pierwszą paczką o ile sam nie będe siedział. Co to za niewyżyty gościu. Dlaczego rości sobie prawa do czegoś, czego sam nie wykonał. Rzeczywiście autorzy tych zdjęc już dawno nie żyją, a tutaj trafia się jakiś człowiek, który walczy o nieswoje prawa do czegoś co faktycznie nie jest jego.

A skąd u Ciebie taka pewność że Cemoi07 nie ma nic wspólnego z powstaniem tych zdjęć?
Chodzi mi o te z ul.Asnyka z lat 60-70-tych.

Te zdjęcia wrzuciłem osobiście. Czekam na pozew sądowy. Dobre... jako osoba nigdy nie karana pewnie dostanę 3 lata... Zaremba też jest dla ludzi.

Dopisane 23.07.2011r. o godz. 15:59:

Polska chory kraj... ten co ukradł miliony nie jest karany... a ten co skopiował zdjęcie pójdzie do więzienia...

Dopisane 23.07.2011r. o godz. 16:05:

Może ktoś w końcu zamieści odpowiedni paragraf jeśli chodzi o stare pocztówki. Sam spędziłem sporo czasu ,żeby to ogarnąć, ale poddałem się.
Podstawowe pytanie: czy zamieszczając skan starej pocztówki np z 1905 r popełniamy jakieś przestępstwo ??? Nawet jeśli jest osoba , która ma do tej pocztówki prawa autorskie ?
~ niezalogowany
23 lipca 2011r. o 16:06
Pinio myślałem ze wyjaśniłem sprawę. Zdjęcia na bunzlau.pl pojawiły się bez zastrzeżenia i skąd mogłeś wiedzieć że autor nie życzy sobie by się znalazły w innym miejscu? Tak więc nie bój żaby. Więzienie Ci nie grozi. A i Cemoi07 do sądu nie pójdzie bo to swój chłop ;-)
Więcej luzu Panowie. Rozumiem że dyskusja o zasadach wyzwala pewne emocje, ale nie dajmy się zwariować. Można to robić w owiele spokojniejszym tonie :D
4199
pinio65
23 lipca 2011r. o 16:13
~Mariusz napisał(a): [img=1310007245_k4ekiga.jpg]

Zamieszczam takie same zdjęcie,ale bez głupiego znaku copyright ... Zdjęcie pochodzi z jakiejś strony niemieckiej.[img=1311430230_jq7k29x.jpg]

Dopisane 23.07.2011r. o godz. 16:13:

pinio65 napisał(a):
~Mariusz napisał(a): [img=1310007245_k4ekiga.jpg]

Zamieszczam takie same zdjęcie,ale bez głupiego znaku copyright ... Zdjęcie pochodzi z jakiejś strony niemieckiej.[img=1311430230_jq7k29x.jpg]

Niby takie same zdjęcie,ale różni się podpisem. Ja też mogę je podpisać: pinio65 i będzie moje...
~MiM niezalogowany
23 lipca 2011r. o 16:14
Wydaje mi się że Cemoi07 nie chodziło o to zdjęcie ale o te, które zeskanował z rodzinnego albumu (z okresu budowy budynków na ul. Asnyka)
4199
pinio65
23 lipca 2011r. o 16:16
~ napisał(a): Pinio myślałem ze wyjaśniłem sprawę. Zdjęcia na bunzlau.pl pojawiły się bez zastrzeżenia i skąd mogłeś wiedzieć że autor nie życzy sobie by się znalazły w innym miejscu? Tak więc nie bój żaby. Więzienie Ci nie grozi. A i Cemoi07 do sądu nie pójdzie bo to swój chłop ;-)
Więcej luzu Panowie. Rozumiem że dyskusja o zasadach wyzwala pewne emocje, ale nie dajmy się zwariować. Można to robić w owiele spokojniejszym tonie :D

Ale nadal się boję... dopóki ktoś mądry nie zamieści odpowiedniego paragrafu. A skoro Cemoi 07 to taki równy chłop to po co robi tyle zamieszania...
2161
#fobiak nieaktywny
23 lipca 2011r. o 16:17
prawa autorskie posiada tylko autor, nie mozna ich sobie przywlaszyc, odziedziczyc, kupic itp. podejrzewam, ze autorzy tych zdjec w wiekszosci juz nie zyja wiec kazdy moze sobie straszyc sadem, chyba, ze jest to unikat z kolecji i kolekcjoner sobie nie zyczy ale to juz nie prawo autorskie.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA 1,5% podatku dla Klekusiowo