Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAMrowka zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Polska - rzeczywistość i absurdy

2900
#falco nieaktywny
11 lipca 2013r. o 23:32
musiałem wrócić na moment :)
określenie ,,kasjopejański,, mogę i po trosze rozumię ale pierwszy człon,,gajusz coś tam,, nie cholery pojąć nie mogę... :D

Dopisane 11.07.2013r. o godz. 23:32:

dobra...żarcik z tym ,,gajuszem,,
:D
reszte jutro przeczytam... ;)

"bierz życie z każdym oddechem..."
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
4335
#Pannazdzieckiem nieaktywny
13 lipca 2013r. o 0:09
Jeśli już o narzędziach mówimy , to może od chińczyków weźmiemy przykład :D :

Skazany na śmierć za korupcję

W Pekinie na karę śmierci został skazany minister kolejnictwa Liu Zhijun. Był jednym z najbardziej wpływowych ludzi w Chinach. Był szefem spółki Covec – konsorcjum, które budowało w Polsce autostradę A2.

Liu był oskarżony o łapówkarstwo. Okazało się, że w ciągu 25 lat urzędowania miał ich pobrać na kwotę 10 mln dol. Ponadto miał 18 kochanek, 350 mieszkań i kilkanaście samochodów.

Zhijun uchodził za wizjonera, był odpowiedzialny za modernizację kolei. Mimo przekroczenia budżetu na budowę linii ekspresowych (aż o 75 proc. !) pozostał na swoim stanowisku. Patia wtedy stwierdziła, że pojawienie się pierwszej kolei ekspresowej w kraju to wielki powód do dumy.

Minister brał łapówki w zamian za forsowanie kilku projektów przy budowie kolei dużych prędkości. Pociągnął za sobą na dno całe ministerstwo. W marcu tego roku resort został zlikwidowany.

Autor: mg
Na podstawie: auto.dziennik.pl
Źródło: Niezależna.pl

Zaś jeśli o krasnoludki chodzi , też uważam , że King Size należy się każdemu :) Miarą naszego niewolnictwa jest przyzwyczajenie do własnej szuflady, a taki Zhijun ma 350 szuflad i ... potrzebne mu to jak piąte koło do samochodu , jak Jasiowi Krzysiowi Bieleckiemu 1,5 MLN PLN w akcjach KGHM. Bożesz Ty mój , narkomani mamony :D

Dopisane 12.07.2013r. o godz. 23:09:

To dla Ciebie Alter, pomyślałem sobie , że zastanowisz się nad tym przez chwilę :

" Za czkawkę po średniowiecznym katolicyzmie należy uznać fakt, że większość nawet dobrze wykształconych osób sądzi, iż każdy musi w coś wierzyć i jeśli nie jest się teistą, trzeba być dogmatycznym ateistą, a jeśli nie ceni się kapitalizmu, trzeba gorliwie wierzyć w socjalizm itd. itp. Jednym słowem istnieje szeroko rozpowszechnione przekonanie, że jeśli nie wierzy się w coś, trzeba wierzyć w tego przeciwieństwo.
Moim skromnym zdaniem wiara to śmierć inteligencji, ponieważ kiedy zaczyna się wierzyć w jakąś doktrynę, przestaje się myśleć na temat tego, czego ta doktryna dotyczy, przez co zawęża się obszar myślenia. Można wręcz powiedzieć, że osoba, która niczego nie kwestionuje jest z klinicznego punktu widzenia martwa, ponieważ według obecnych standardów medycznych brak aktywności mózgowej oznacza koniec życia...obok przemyślanych i inteligentnych listów zdarzało mi się otrzymywać zapalczywe, choć niezbyt mądre listy od dwóch grup dogmatyków – fundamentalistycznych chrześcijan i fundamentalistycznych materialistów.
Fundamentalistyczni chrześcijanie wmawiali mi, że jestem sługą Szatana i powinienem jak najszybciej poddać się egzorcyzmom. Natomiast fundamentalistyczni materialiści informowali mnie, że jestem kłamcą, szarlatanem, oszustem i skandalistą. Mimo tych drobnych różnic listy te były do siebie zdumiewająco podobne. Obie grupy cechowała niepohamowana zaciekłość oraz całkowity brak poczucia humoru, życzliwości i dobrych obyczajów.
Te dwie straszne sekty jedynie pomogły mi utwierdzić się w agnostycyzmie, dostarczając dalszych dowodów na rzecz mojej tezy, że kiedy dogmat zakrada się do umysłu, ustaje wszelka aktywność intelektualna.Wszyscy jesteśmy gigantami, wychowanymi przez pigmejów, którzy nauczyli się chodzić na mentalnych czworakach "

Czyż to nie jest poezja... autorem ... Robert Anton Wilson .
Dobranoc :)

Dopisane 13.07.2013r. o godz. 00:09:

Cholerny Mason , ale ma rację :D

Czy to mieści się jeszcze w asurdach , które przeżywamy Drogi Padawanie ? :)

Dobrej nocy Wam życzę :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
10114
#alter nieaktywny
13 lipca 2013r. o 7:58
Pannazdzieckiem napisał(a): To dla Ciebie Alter, pomyślałem sobie , że zastanowisz się nad tym przez chwilę :

" Za czkawkę po średniowiecznym katolicyzmie należy uznać fakt, że większość nawet dobrze wykształconych osób sądzi, iż każdy musi w coś wierzyć i jeśli nie jest się teistą, trzeba być dogmatycznym ateistą, a jeśli nie ceni się kapitalizmu, trzeba gorliwie wierzyć w socjalizm itd. itp. Jednym słowem istnieje szeroko rozpowszechnione przekonanie, że jeśli nie wierzy się w coś, trzeba wierzyć w tego przeciwieństwo.
Moim skromnym zdaniem wiara to śmierć inteligencji, ponieważ kiedy zaczyna się wierzyć w jakąś doktrynę, przestaje się myśleć na temat tego, czego ta doktryna dotyczy, przez co zawęża się obszar myślenia. Można wręcz powiedzieć, że osoba, która niczego nie kwestionuje jest z klinicznego punktu widzenia martwa, ponieważ według obecnych standardów medycznych brak aktywności mózgowej oznacza koniec życia...obok przemyślanych i inteligentnych listów zdarzało mi się otrzymywać zapalczywe, choć niezbyt mądre listy od dwóch grup dogmatyków – fundamentalistycznych chrześcijan i fundamentalistycznych materialistów.
Fundamentalistyczni chrześcijanie wmawiali mi, że jestem sługą Szatana i powinienem jak najszybciej poddać się egzorcyzmom. Natomiast fundamentalistyczni materialiści informowali mnie, że jestem kłamcą, szarlatanem, oszustem i skandalistą. Mimo tych drobnych różnic listy te były do siebie zdumiewająco podobne. Obie grupy cechowała niepohamowana zaciekłość oraz całkowity brak poczucia humoru, życzliwości i dobrych obyczajów.
Te dwie straszne sekty jedynie pomogły mi utwierdzić się w agnostycyzmie, dostarczając dalszych dowodów na rzecz mojej tezy, że kiedy dogmat zakrada się do umysłu, ustaje wszelka aktywność intelektualna.Wszyscy jesteśmy gigantami, wychowanymi przez pigmejów, którzy nauczyli się chodzić na mentalnych czworakach "

Czyż to nie jest poezja... autorem ... Robert Anton Wilson .

Panna z pewnością to nie jest poezja. Brak w tym tekście podstawowych cech przypisywanych poezji. Jest to raczej filozofowanie :)

Już sama teza, że => "że większość nawet dobrze wykształconych osób sądzi, iż każdy musi w coś wierzyć i jeśli nie jest się teistą, trzeba być dogmatycznym ateistą, a jeśli nie ceni się kapitalizmu, trzeba gorliwie wierzyć w socjalizm itd. itp. Jednym słowem istnieje szeroko rozpowszechnione przekonanie, że jeśli nie wierzy się w coś, trzeba wierzyć w tego przeciwieństwo." Przecież to powyższe założenie to kompletna bzdura! Jak inteligentny Wilson do tego doszedł? :)

Dogmaty nie zakradają się do umysłu, są raczej świadomym wyborem, również naszej inteligencji. Inteligencja bierze czynny udział w każdym naszym wyborze, to jest też w kontekście wolnej woli. To właściwie porażka Wilsona, porażka właśnie jego inteligencji, wygodna dla swoich wyborów hipoteza. Bo czyż nie jest porażką ulec wpływom tych dwóch skrajnych postaw, które nazwał sektami? Dlaczego jego inteligencja nie wzięła pod uwagę postaw umiarkowanych? które przeważają w znaczący sposób nad skrajnościami? Prawdziwa wiara wcale nie musi mieć charakter fundamentalny, skrajny, egzaltowany. Prawdziwa wiara, może być silną i trwałą, ale też cichą, ciepłą, łagodną, pokorną. Twierdzenie, że "Wiara to śmierć inteligencji" jest bzdurą! Wiara ma olbrzymi potencjał twórczy, bez wiary nadal mieszkalibyśmy w jaskiniach. Wiara ukierunkowuje naszą inteligencję. Wilson, jak mi się zdaje ubrał swoje poglądy w wygodną dla siebie i swojego światopoglądu teorię. :)

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
4335
13 lipca 2013r. o 8:17
alter napisał(a): ... Twierdzenie, że "Wiara to śmierć inteligencji" jest bzdurą!

Czytałem kilka innych jego tekstów , w gruncie rzeczy to wariat , prekursor NWO. Prosiłem Cię o komentarz , ponieważ :
- jestem zwolennikiem Drogi pośrodku , unikania wszelkich szowinistów, a Wilson w tym akurat tekście prezentuje podobną postawę,

- Jesteś bodajże jedynym , znanym mi użytkownikiem Bolec.Info , który potrafi połączyć filozofię z poezją. Myślę , że to powód do dumy. :)

Z tym , że jeśli inteligencja ma zbyt niski pułap , to i wiara na tym cierpi . Wiara w znaczeniu ogólnym , nie religijnym. Ja dla przykładu wierzę w chemitrale , ponieważ je widzę , a Mirek nie. :D
Chociaż ostatnimi czas coraz rzadziej pryskają , co mnie trochę dziwi. :)

Ludzie w zasadzie myślą logicznie. Problem polega na tym , że operują na nie pełnych , bądź fałszywych informacjach. I dlatego taką logikę trzeba w du... ży kapelusz włożyć . Krzysztof Karoń.
10114
#alter nieaktywny
13 lipca 2013r. o 8:34
Pannazdzieckiem napisał(a):
Z tym , że jeśli inteligencja ma zbyt niski pułap , to i wiara na tym cierpi . Wiara w znaczeniu ogólnym , nie religijnym.

Wiara i inteligencja, spokojnie mogą współistnieć obok siebie, jednocześnie na siebie wpływając. Człowiek inteligentny często zadaje sobie pytanie: wierzę, ale dlaczego? co decyduje o tym, że wierzymy? w każdym sensie, ogólnym i religijnym :) Inteligencja warunkuje wszystkie nasze wybory.

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
4335
13 lipca 2013r. o 8:51
Zgadza się , ponieważ inteligencja jest rozwijana przez napływ informacji , pozyskiwanie doświadczeń i wiedzy . Wiara międzyczasie stanowi trzon naszej osobowości. Jeśli miałbym odpowiedzieć na pytanie , dlaczego wierzę , to z pomocą przychodzi fizyka kwantowa , nie Kościół Katolicki. Jesteśmy zbudowani z pustych atomów , tworzących fraktalną strukturę materii . Wiara w to , że coś takiego mogło przez przypadek powstać jest porównywalna z przekonaniem , że małpa waląca w klawiaturę napisze jedno sensownie brzmiące zdanie. Im więcej wiem , tym większy szacunek , podziw i miłość mam dla Stwórcy.

Na mnie czas miłego :)

9714
#BPM nieaktywny
13 lipca 2013r. o 8:57
Moja wiara w Boga nakazuje mi wierzyc w Kosciol Katolicki.
~ niezalogowany
13 lipca 2013r. o 9:23
"Napady, akty wandalizmu, demonstracje... Wrocław zaczyna powoli wyglądać na polską stolicę prawicowego ekstremizmu. Stąd wywodzą się liderzy skrajnie prawicowych organizacji: Robert Winnicki (Młodzież Wszechpolska), Aleksander Krejckant (Obóz Narodowo-Radykalny) czy Dawid Gaszyński (Narodowe Odrodzenie Polski). Warto bliżej przyjrzeć się tej grupie, kiedy udaje im się zmobilizować na demonstracjach jeszcze po kilka tysięcy ludzi. Za chwilę mogą zacząć mobilizować dziesiątki tysięcy. "

http://www.krytykapolityczna.pl/kluby-kp/wroclaw/20130702/brunatny-wroclaw
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Villaro zaprasza
REKLAMA BAU zaprasza