Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
W imię przyzwoitości
~ niezalogowany
3 kwietnia 2013r. o 11:58
Tyle samo tyle,że założyłem liczniki i podzielniki ciepła...
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
2951
#Anonim2951 nieaktywny
3 kwietnia 2013r. o 12:14
OK : )
~ niezalogowany
3 kwietnia 2013r. o 12:16
Niepokój Pana M doprowadził do tego, że wszędzie węszy spisek...
A to, że chce coś ugrać dla siebie kosztem innych to widać w pańskich postach aż razi w oczy :D

PS Zapomniał się Pan i zapomniał o temacie straży miejskiej :D
5413
#Przemyslaw nieaktywny
3 kwietnia 2013r. o 12:34
Pynchoon napisał(a):

A to zmienia postać rzeczy, ponieważ okazuje się, że nie podatek wzrósł o 42,5%, a jedynie Pana zobowiązania z tego tytułu. Dlaczego tak się stało nie wiem, Pan również o tym nie napisał, natomiast jeśli nie zgadzał się Pan z decyzją, mógł się Pan od niej odwołać do SKO.>

Napisałem wyraźnie "zobowiązanie pieniężne zwane dalej podatkiem od nieruchomości "
Czy zatem chce Pan mi zasugerować że w kwestii wymiaru podatku od nieruchomości istnieje w Bolesławieckim magistracie jakaś wybiórcza dowolność ?
Według mojej wiedzy obliczana ona jest według średniej ceny drewna za pierwsze trzy kwartały roku poprzedniego.Tyle nazwa .Nie zmienia to jednak faktu że podatek wzrósł o 42,51 % .Gdyby Pan przykładowo od jutra musiał zapłacić za bułkę 5 zl zamiast złotówkę tylko dlatego że bułka zmieni nawę i w części pozostanie bułką w a części wypiekanką też stwierdził by Pan że to nie podwyżka ?
Takie decyzje magistrat wydaje corocznie od chwili gdy wybudowałem dom.Jednak podwyżka z roku do roku w wysokości aż 42 % wydaje mi się zdecydowanie zbyt drastyczna.
Gdy któregoś dnia okaże się że lasów jest tak mało a drewno tak cenne że cena wzrośnie o 100 razy , czy to oznacza że oddamy domy magistratowi z tytułu niemożności wywiązania się z obowiązku podatku ?
Moim zdaniem należy z wyprzedzeniem zwrócić uwagę na ten system ustalania wysokości podatku , gdyż może on niebawem okazać się zbyt wymagający dla wielu mieszkańców./ Tak użyłem jako przykładu swoich rachunków gdyż do innych nie mam dostępu , czy to Pana zdaniem nosi znamiona protekcji ,korupcji , nadużycia , przestępstwa ?/

Szanuj innych i licz że w zamian uszanują Ciebie.
~ niezalogowany
3 kwietnia 2013r. o 12:41
Emem rozdziel te wiadomości bo ten Wasz dziennikarz społeczny znowu wpisał tak jak by to Pynhon wszystko napisał...
~cłek ze wsi niezalogowany
3 kwietnia 2013r. o 12:48
Panie M, po co te zawiłe wywody? Napisz Pan wprost,że nie chcesz Pan płacić żadnych podatków i opłat publicznych.
2900
#falco nieaktywny
3 kwietnia 2013r. o 13:28
Skornie ...nawet prawdę uznasz za kłamstwo więc na nic moje pisanie...
pozostań w ,,swojej prawdzie,, i tyle :)

"bierz życie z każdym oddechem..."
3688
#Pynchoon nieaktywny
3 kwietnia 2013r. o 13:37
Przemyslaw napisał(a):
Napisałem wyraźnie "zobowiązanie pieniężne zwane dalej podatkiem od nieruchomości "

Przemysławie, mylisz się, wyraźnie napisałeś "Podatek od nieruchomości wzrósł o 42,5 %", wystarczy że cofniesz się do swojego posta, z którego pochodzi ten cytat.

Co więcej, ten wzrost dotyczy jedynie Ciebie prywatnie, a nie wszystkich mieszkańców.

Przemyslaw napisał(a):
Czy zatem chce Pan mi zasugerować że w kwestii wymiaru podatku od nieruchomości istnieje w Bolesławieckim magistracie jakaś wybiórcza dowolność ?

Nie ma żadnej wybiórczości, stawki podatku są jednakowe dla każdego i nikt inny poza Tobą nie sygnalizował jakiegokolwiek dziwnego wzrostu.

Problem w tym zakresie jest ewidentnie Twoim prywatnym problemem, nie wiem z czego on wynika, Ty również tego nie ujawniasz, jednak jeśli uważasz że decyzja jest błędna masz zawsze prawo do jej zaskarżenia.

Dalej również uważam, że jeśli chcesz pisać o swoim prywatnym problemie, powinieneś to jednoznacznie zaznaczyć, ponieważ to że Tobie wzrosła wysokość zobowiązania podatkowego, nie ma nic wspólnego ze sprawami mieszkańców jako całości. Co więcej wygląda to tak, jakbyś chciał załatwiać swoje prywatne problemy rzekomo w interesie wszystkich mieszkańców.

Przemyslaw napisał(a):
Według mojej wiedzy obliczana ona jest według średniej ceny drewna za pierwsze trzy kwartały roku poprzedniego.Tyle nazwa .Nie zmienia to jednak faktu że podatek wzrósł o 42,51 % .

Przemysławie, czy Ty na pewno mówisz o podatku od nieruchomości? Jego stawka nie zależy przecież od ceny drewna? Wydaje mi się że po raz kolejny popełniasz błąd.

Przemyslaw napisał(a):
Gdy któregoś dnia okaże się że lasów jest tak mało a drewno tak cenne że cena wzrośnie o 100 razy , czy to oznacza że oddamy domy magistratowi z tytułu niemożności wywiązania się z obowiązku podatku ?

j.w., cena drewna nie ma związku z wysokością podatku od nieruchomości.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.