Przemyslaw napisał(a): Co będzie gdy żadnych rodziców nie będzie stać na ofiarę ?
Nie będzie zajęć dodatkowych, a jedynie obowiązkowe, To chyba oczywiste. Na szczęście nawet wtedy, gdy państwa nie kradły pieniędzy "na szkoły", żeby potem dać byle co, mądrzy rodzice odejmowali sobie od ust i inwestowali w swoje dzieci. Próby zepsucia tego odruchu, dzięki Bogu, nie udały się.
~ili napisał(a): Czy od września wejdzie zapis, że we wszystkich szkołach podstawowych klasy mają być 22- osobowe? No skoro pijarzy mają ten przywilej, to chyba inni bolesławianie też powinni go mieć. To jak będzie?
Pijarzy nie mają przywileju. Podjęli takie zobowiązanie wobec swoich uczniów i ich rodziców. Dostają natomiast (od państwa, nie od miasta) dofinansowanie do ucznia w takiej samej wysokości, jak miasto). Za te same pieniadze próbują więc swoim uczniom dać więcej.
~ napisał(a): Przemyslaw napisał(a):
Czy niezbyt dobra wola rodziców będzie wyrównywana wolą Rady Miasta ?
A czy to finansowanie dodatkowe przeniesie się też na grunt innych szkół publicznych w Bolesławcu? Czy tylko wybrana szkoła dostanie różnicę?
Jeden zadał głupie, tendencyjne pytanie, drugi uznał to już za fakt. Tak rodzą się plotki.
Ktoś napisał:
Także finansuję dobrowolnie co miesiąc składkę w klasie mego dziecka i dałam pieniądze na RR. Moje dziecko jest w klasie 30-osobowej, a dodatkowe zajęcia pozalekcyjne też pokrywam ja...
Więc o co są pretensje do Pijarów, bo nie rozumiem? To państwo Was okrada z Waszych podatków, a nie Pijarzy. I tylko Przemysław traci rozum i przekonania, gdy rzecz dotyczy zakonu katolickiego. Gdyby tę szkołę prowadziło Towarzystwo Adoracji Palikota - uznałby, że wszystko jest w porządku.