Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA Życzenia
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Nowy papież - i wszystko po staremu?
~PM niezalogowany
3 kwietnia 2013r. o 16:16
Autorowi artykułu odpowiem tym cytatem "Nie chodzi o wyprzedanie majątków kościelnych (...). W Polsce są ubodzy biskupi, którzy jeżdżą autobusami, chodzą pieszo". Kościół ubogi to wcale nie znaczy goły.

Anonimowo napisał pan "A ty, czy nadal zamierzasz firmować i aprobować instytucję,..." Kościół jest założony przez Chrystusa na fundamencie apostoła Piotra, jeżeli naprawdę zależy panu na Kościele, to proszę nie pisać bzdur, tylko zacząć się modlić.
Chyba, że ten artykuł to nie wyraz troski ale chęć wbicia noża w plecy...
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
9984
#gover nieaktywny
3 kwietnia 2013r. o 16:18
~s napisał(a): Ja mogę. Nie wiem jakich 'nas' masz na myśli.

Jesli Ty mozesz, to nie nalezysz do kategorii "nas".
~ niezalogowany
3 kwietnia 2013r. o 16:53
Cytat "Nie chodzi o wyprzedanie majątków kościelnych (...). W Polsce są ubodzy biskupi, którzy jeżdżą autobusami, chodzą pieszo" pochodzi z artykułu
http://www.fronda.pl/a/nie-chodzi-o-wyprzedanie-majatkow-koscielnych-w-polsce-sa-ubodzy-biskupi,27286.html
~Tomasz niezalogowany
3 kwietnia 2013r. o 19:41
„Co Chrystus mógłby powiedzieć Pawłowi?" Na to
można by, nie bez racji, odpowiedzieć: A czy to twoja
sprawa? Bacz, abyś Ty stawał się przyzwoitszy! Będąc
taki, jaki jesteś, nie możesz w ogóle pojąć, co tu może być
prawdą.[img=1365010882_3mkpq5k.jpg]
983
#Calahan nieaktywny
3 kwietnia 2013r. o 22:56
Witam :).
~Nieszczere nielogiczne niedoinforrmowane napisał(a):
Calahan napisał(a):
~Nieszczere nielogiczne niedoinforrmowane napisał(a):
Apostołowie (sprawdźcie w Ewangelii!) opływali w dostatek , bo nowoochrzczeni sprzedawali swoje majątki przekazując pieniądze Apostołom.
W rzeczywistosci bylo jednak inaczej:
"Ci wszyscy, co uwierzyli, przebywali razem i wszystko mieli wspólne. Sprzedawali majątki i dobra i rozdzielali je każdemu według potrzeby."

Wbrew pozorom to wcale nie zaprzecza mojej wypowiedzi. Ewidentnie dowodzi, że Apostołowie "siedzieli na kasie" a ludzie oddawali im całe swoje majątki. I że Chrystus przecież postawił za wzór wdowę, która wrzuciła swój ostatni grosz do świątynnej skarbony!
Apostołowie rozdzielali majątki, tak aby nikt nie cierpial niedostatku. "Siedzenie na kasie" moze miec perioratywne znaczenie jestli np. ktos uciska w ten sposob ubogich. Wdowa w przeciwienstwie do innych wrzucila wszystko co miala, inni wrzucali to co im zbywalo. Pan Jezus przestrzegal rowniez przed obluda faryzejska w sprawie wdow: "Strzeżcie się uczonych w Piśmie, którzy chętnie chodzą w długich szatach i lubią pozdrowienia na placach i pierwsze krzesła w synagogach, i przednie miejsca na ucztach, A pożerają domy wdów i dla pozoru długie modły odprawiają. Ci surowszy otrzymają wyrok.".

~Nieszczere nielogiczne niedoinforrmowane napisał(a): Asystencja Ducha Św. nie dotyczy ekonomii i finansów, tylko wiary i moralności!
Nie moge sie z tym zgodzic. Duch Swiety przemawia dzis do ludzi rowniez w sprawach materialnych, np. mowiac do tych co maja wiecej pieniedzy by dali konkretna sume innej osobie ktora jest w potrzebie. Pan Jezus mowil rowniez by nie troszyc sie o zycie i sprawy materialne: "Nie troszczcie się więc i nie mówcie: Co będziemy jeść? albo: Co będziemy pić? albo: Czym się będziemy przyodziewać? Bo tego wszystkiego poganie szukają; albowiem Ojciec wasz niebieski wie, że tego wszystkiego potrzebujecie. Ale szukajcie najpierw Królestwa Bożego i sprawiedliwości jego, a wszystko inne będzie wam dodane." Mat. 6:31-33 I to oczywiscie prawda, gdy czlowiek rodzi sie na nowo i zwraca ku Bogu juz nie musi sie troszyc i bac ze jego zycie w jakis sposob sie zawali - Bog ma staranie o swoje dzieci i co by je nie spotkalo, zawsze maja nadzieje w Panu Jezusie Chrystusie :). Oczywiscie brak troski nie oznacza starania o prace, sluzbe itp. Mamy po prostu robic swoje, wszystko powierzac Bogu w modlitwie a Bog bedzie dzialac z nami ku dobremu. On jest Bogiem wszechmogacym i moze wszystko :). Znam przypadki sluzb dla Krolestwa Bozego do ktorych Bog sie przyznal znajdujac pieniadze na ich rozwoj w cudowny sposob.

Dopisane 03.04.2013r. o godz. 22:56:

~PM napisał(a): Kościół jest założony przez Chrystusa na fundamencie apostoła Piotra, jeżeli naprawdę zależy panu na Kościele, to proszę nie pisać bzdur, tylko zacząć się modlić.
Slowo Boze tego nie potwierdza, ale daje inne wnioski - fundamentem jest Pan Jezus Chrystus. I wlasnie na tym fundamencie jest zalozny Kosciol Pana Jezusa Chrystusa. Drogi czytelniku, nie wazne do jakiego kosciola ziemskiego chodzisz jesli Pan Jezus Chrystus nie jest twoim Panem i Zbawicielem (ktory zaplacil cene za twoje winy) nie masz zycia wiecznego. Pan Jezus przyjdzie po swoj Kosciol - nie po Kosciol ziemski, ale po ludzi z roznych jezykow i narodow ktorzy narodzili sie na nowo z Ducha Swietego. To jest jego oblubienica. Czy i Ty nalezysz do oblubienicy Baranka? Jesli nie, ukorz sie przed Bogiem i zaragnij go szukac, doswiadczyc Jego milosci wierzac ze Syn Bozy Pan Jezus Chrystus jest tym ktory zaplacil cene za twoje i moje grzechy i jesli uczynisz Go swoim Panem bedziesz Zbawiony.

Jeśli chcemy żyć jak w bajce, najpierw sami musimy zostać bohaterami nie z tej bajki.
~ niezalogowany
4 kwietnia 2013r. o 8:34
Pismo Święte mówi jasno kto utanowił pierwszego papieża oraz nakazał mu (św Piotrowi) być zwierzchnikiem Kościoła. Przyzowlił również na nowe ustanowienia.

Ja się z tym zgadzam, bo z Jezusem Chrystusem nie należy iść w niepotrzebną polemikę. To do niczego nie prowadzi. Tym co odeszli, gdyż sprzeciwili się Kościołowi - warto zachęcić do czytania choćby Biblii - gdyż ta przestrzega przed odszczepieńcami.
10114
#alter nieaktywny
22 kwietnia 2013r. o 18:02
To chyba dobry kierunek? podoba mi się ta wypowiedź!

"Papież Franciszek ostro wypowiedział się o karierowiczach w Kościele nazywając ich "złodziejami i zbójami", którzy "okradają Jezusa z chwały" i myślą tylko o zyskach dla siebie."

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/papiez-franciszek-karierowicze-w-kosciele-to-zlodz,1,5473477,wiadomosc.html

<b> Poezja Królową Sensytywnego Życia. </b>
~ niezalogowany
17 września 2013r. o 13:55
"Pa­pież Fran­ci­szek za­ape­lo­wał do pro­bosz­czów, by nie pro­si­li wier­nych o pie­nią­dze za sa­kra­men­ty. - Jeśli lu­dzie widzą in­te­res eko­no­micz­ny, od­da­la­ją się od Ko­ścio­ła - te słowa pa­pie­ża z jego spo­tka­nia z du­cho­wień­stwem Rzymu przy­ta­cza­ją media.

W trak­cie trwa­ją­cej ponad dwie go­dzi­ny roz­mo­wy za za­mknię­ty­mi drzwia­mi w ba­zy­li­ce świę­te­go Jana na La­te­ra­nie, o któ­rej frag­men­tach in­for­mu­ją wło­skie media, Fran­ci­szek mówił księ­żom z Wiecz­ne­go Mia­sta: - Czę­sto zda­rza się, że ten, kto przy­cho­dzi pro­sić o sa­kra­ment, otrzy­mu­je for­mu­larz, a nawet go­rzej, pro­szo­ny jest o pie­nią­dze. Tak nie po­win­no być.

Pa­pież pod­kre­ślił: "Ten, kto przy­cho­dzi do Ko­ścio­ła, po­wi­nien czuć się jak w domu, a nie wy­ko­rzy­sty­wa­ny".

Fran­ci­szek, nie­gdyś me­tro­po­li­ta Bu­enos Aires po­dzie­lił się oso­bi­sty­mi wspo­mnie­nia­mi. Opo­wie­dział, że jeden z księ­ży w Ar­gen­ty­nie wy­znał mu, że nigdy nie bie­rze za nic pie­nię­dzy, na przy­kład za msze od­pra­wia­ne w czy­jejś in­ten­cji. Pro­boszcz mówił mu: "Mam skrzyn­kę, a wier­ni zo­sta­wia­ją tyle, ile chcą. A ja mam teraz pra­wie dwa razy tyle, co wcze­śniej".

- Bo lu­dzie są hojni - dodał pa­pież, ko­men­tu­jąc tę hi­sto­rię."

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/papiez-do-ksiezy-nie-proscie-wiernych-o-pieniadze-za-sakramenty/rhf7e
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Życzenia