Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAMrowka zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Jawność płac

~ niezalogowany
25 lipca 2013r. o 21:47
Umowy śmieciowe i niskie głodowe zarobki to fakt i trzeba się za to wziąć.
Dlaczego niektórzy porównują parking przed biedronką do zamożności Polaków? Czy wypierdziany rzęch za kilka tysięcy zł to luksus?
To nie luksus a słyszałem że Polacy są zamożni bo stoją bryki pod biedronką i ludzie kupują. To jest właśnie populizm.
Populizmem nie jest jawność płac bo to ani nie pogorszy sytuacji materialnej ani jej nie polepszy, ale da wgląd i rozeznanie w sytuacji i może doprowadzić do polepszenia sytuacji na rynku płacy.
Nie wiem dlaczego miałoby to pogorszyć rynek pracy ale wiem że statystyki z kosmosu pogorszy na pewno. No ale człowiek statystykami nie żyje tylko realną wypłatą.
Przez utajnienie płac możemy pisać statystyki na zamówienie, możemy zadłużać a licencję na "prawdę" może mieć tylko US i rząd.
Chodzi o to aby nie czekać na statystyki US i "prawdomównego" rządu tylko o jawność dla zwykłych ludzi.
A po drugie - dlaczego nie chcecie się dowiedzieć ile związki "kradną"?
Przecież wiecie że kradną ale nie chcecie tego ukrócić. Związki dają wam możliwość przekonania ile kradną ale wy nie chcecie tego widzieć. Jak nazwać taką postawę? :D

Ujawnienie płac to skuteczne zamknięcie twarzy kombinatorom rządowym którzy chcą grać politycznie zarobkami związkowców.
Dlaczego nie chcecie usłyszeć prawdy?
Ja rozumiem grubą kobietę która nie chce usłyszeć że jest gruba, albo nie chce ujawniać swojego wieku (bo niby kobiet o to się nie pyta) ale dlaczego ludzie nie chcą usłyszeć że są dziadami?
Może są jak grube i stare kobiety? :D
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~pracodawca niezalogowany
26 lipca 2013r. o 11:25
1. Kto to są zwykli ludzie i kto o tym decyduje?
2. Co jest prawdą? To co będzie wisieć na tablicy?
3. Nie chcę zaglądac do kieszeni innym i nie chce żeby mi zaglądano.
4. Zarabiam tak mało, ze mi wstyd że wszyscy będą wiedzieć ile

Nikt nie broni członkom OPZZ publikować swoich płac. Niech publikują.
~ niezalogowany
26 lipca 2013r. o 11:39
~pracodawca napisał(a):

1. Kto to są zwykli ludzie i kto o tym decyduje?
2. Co jest prawdą? To co będzie wisieć na tablicy?
3. Nie chcę zaglądac do kieszeni innym i nie chce żeby mi zaglądano.
4. Zarabiam tak mało, ze mi wstyd że wszyscy będą wiedzieć ile

Nikt nie broni członkom OPZZ publikować swoich płac. Niech publikują.

1. Kto to są pracodawcy?
2. Jeżeli wywieszone zarobki nie są lub nie będą prawdą to co w tym kraju nią jest i dlaczego się opieracie przed pokazywaniem nieprawdy?
Jeżeli przyszłe pokazywanie prawdy wam nie pasuje, tak samo jak niepasuje wam pokazywanie nieprawdy to co wam pasuje?
Pewnie robol za 5 zł na śmieciówce wam pasuje :)
3. W to akurat nie wierzę bo pracodawca lubi zaglądać do kieszeni np. klienta bo chce wiedzieć ile może wyciągnąć.
4. No i co, jak nie pokażesz się w lustrze to myślisz że jesteś piękny bo się nie widziałeś?

Właśnie w tym rzecz że to nie oni chcą je publikować tylko publikować chce rząd aby grać na nastrojach i rozbijać strajk ludzi na śmieciówkach.
A OPZZ mówi - chcecie publikować to publikujcie zarobki wszystkich.
~ niezalogowany
26 lipca 2013r. o 11:54
~ napisał(a):
1. Kto to są pracodawcy?
2. Jeżeli wywieszone zarobki nie są lub nie będą prawdą to co w tym kraju nią jest i dlaczego się opieracie przed pokazywaniem nieprawdy?
Jeżeli przyszłe pokazywanie prawdy wam nie pasuje, tak samo jak niepasuje wam pokazywanie nieprawdy to co wam pasuje?
Pewnie robol za 5 zł na śmieciówce wam pasuje :)
3. W to akurat nie wierzę bo pracodawca lubi zaglądać do kieszeni np. klienta bo chce wiedzieć ile może wyciągnąć.
4. No i co, jak nie pokażesz się w lustrze to myślisz że jesteś piękny bo się nie widziałeś?

Właśnie w tym rzecz że to nie oni chcą je publikować tylko publikować chce rząd aby grać na nastrojach i rozbijać strajk ludzi na śmieciówkach.
A OPZZ mówi - chcecie publikować to publikujcie zarobki wszystkich.

1. Pracodawca, to raki człowiek, który za własne pieniądze i na własny rachunek podpisuje z obcym człowiekiem umowę w której zobowiązuje się do płacenia umówionej kwoty w zamian za świadczenie pracy.
2. Z niewolnika nie ma pracownika. Rozumiem że jak mam 10 firm i w każdej zarabiam mniej niż jej pracownicy, to wywiesić muszę to co zarabiam w tej firmie? I to będzie prawda? Nikt nie każe nikomu podpisywać umów na 5 zł na godzinę. Jeśli pracodawca nie znajdzie pracownika za 5 zł, będzie szukał za 6 zł. W końcu znajdzie takiego który za umówioną płace bedzie wykonywał umówioną pracę. Póki co to pracownik bez najmniejszych konsekwencji może porzucić pracę i po prostu nie przyjść do niej z dnia na dzień.
3. Twoja wiara mnie nie interesuje. Nie ma ona nic wspólnego z prawem.
4. Chybiony argument. Akurat jestem niepełnosprawny.
5. Strajk rozbijamy... Ale u mnie nie było nigdy strajku.. i ludziom nie chce się wybierać nawet przedstawiciela pracowników a co dopiero zakłądac związków. Chętnie posłuchałbym argumentu w ilu zakładach pracy (szacuje się ze jest ich ok. 2 mln w Polsce) istnieją związki zawodowe? Nie sądzę żeby ich liczba przekroczyła 1%. Wobec tego wara od pieniędzy innych.
Pomijam już , że zacznijcie od przeczytania Konstytucji.
~ niezalogowany
26 lipca 2013r. o 11:57
~ napisał(a):
~ napisał(a): Zz to banda nierobów i krzykaczy zarabiających krocie na swoich populistycznych hasełkach :>

No ale dlaczego mamy za to popierać nierobów i krzykaczy na ministerialnych stołkach i ich populistyczne hasełka?
Odmroźmy sobie uszy na złość związkom?

Tu się zgadzam. Wybierzcie w demokratycznych wyborach innych. Najlepiej swoich (mówię poważnie). I wtedy zmieńcie prawo. To najprostszy i najskuteczniejszy sposób.
1
emem
26 lipca 2013r. o 12:07
~Iza napisał(a):
~ napisał(a): Zz to banda nierobów i krzykaczy zarabiających krocie na swoich populistycznych hasełkach :>

Na czymś trzeba zarobić :D Ale faktem jest, że związkowiec na etacie to czysty cyrk. Powinni być opłacani tylko ze składek.

No to juz jakis kosmos. Placenie zwiazkowcowi za to ze jest zwiazkowcem, czyli za to, ze nie wykonuje swojej pracy :)

Bolec.Info - portal i gazeta nr 1 w powiecie bolesławieckim
~ niezalogowany
26 lipca 2013r. o 12:31
~ napisał(a):
1. Pracodawca, to raki człowiek, który za własne pieniądze i na własny rachunek podpisuje z obcym człowiekiem umowę w której zobowiązuje się do płacenia umówionej kwoty w zamian za świadczenie pracy.

No i tu już można rozmowę uciąć. Nie ma tajności zarobków w tym kraju - o twoich zarobkach może wiedzieć polityk, bankowiec, poczta, operator telefonii, sprzedawca AGD (niesiesz zaświadczenie o zarobkach), komornik, samorządowiec, urzędas, dziennikarz, agent ABW , policjant, pani w rejestracji w przychodni (fiszka, ewuś), ZUS, US, sąd, biuro księgowości, księgowy z zakładu, kierownik, prezes, żona ,dzieci, rodzina....

No ale nie może tego wiedzieć sąsiad (chociaż przeważnie wie z dokładnością do 100 zł) i kolega z pracy (też wie bo prawie każdy kumaty pracownik o tym wie).
:D
Boicie się że pracownik pozna zarobki szefa, chociaż wszyscy wiedzą ile zarabia.
Wszyscy wiedzą ale nikt nie chce poznać prawdziwych statystyk które są fałszowane przez rząd które można zrobić niezależnie na podstawie jawności zarobków. Przy tajności zarobków (w przestrzeni publicznej) takich wyliczeń bez US zrobić nie można, bo tylko on ma monopol na takie coś.
Później pracodawca płacze że US go kroi ale jak można dowalić US to go broni. Czyli wychodzi na to że lepszy robol za 5 zł i obecny status niż kop dla US i rządu, chociaż ten was kroi.
Lepsza pewna stara k***a niż "nieosiągalna" dziewica :D
~ niezalogowany
26 lipca 2013r. o 12:43
emem napisał(a):
No to juz jakis kosmos. Placenie zwiazkowcowi za to ze jest zwiazkowcem, czyli za to, ze nie wykonuje swojej pracy :)

O jakiej pracy mówisz? O wykonywaniu poleceń zarządu czy o pracy właściwej w zakładzie na stanowisku?
Burzycie się o jawność płac a zaglądacie do kieszeni pracownika który akceptuje związki w zakładzie i opłaca je.
Związkowiec zostaje wybrany w wyborach zakładowych (zgadnij kto wybiera).
Nie wiem o czym mówisz, u mnie w zakładzie związkowiec pracuje na swoim stanowisku pracy i dobrze pracuje, nie jest obibokiem, jest ich kilku.

Problem jest taki że związkowiec nie ma wpływu na ludzi na śmieciówkach i faktycznie jest zbędny w zakładzie w takiej postaci.
No ale w końcu dążymy do europy, tam związkowcy są a umowa czasowa to nie jest praca niewolnicza znana u nas tylko faktyczna umowa na czasową pracę która się faktycznie kończy po jakimś okresie.
Jawność zarobków to cios w śmieciówki, a zutylizowanie śmieciówek to związkowiec na pełnych prawach.
Teraz związkowiec jest tak naprawdę do niczego, mamy ustawę o związkach która wyklucza ustawę o śmieciówkach i na odwrót, mamy pracowników na różnych prawach i pracodawców na różnych prawach.
A wystarczy tylko wyrównać prawo, ale niektórzy nie chcą bo wolą udawać że nie są dziadami prze innymi :)
A taki jest fakt - du*a leci na takiego z BMW ale nie pyta czy w kredycie czy kupiony za zbieranie szparagów.
No i to byłby wstyd pokazać że kupiony w kredycie bo klientowi automatycznie maleje przez to przyrodzenie :)
Zastaw się a postaw się, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia - to przysłowia podsumowujące cały problem z jawnością płac.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA 1,5% podatku dla Klekusiowo
REKLAMA BAU zaprasza