Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Warto wspierać młodych
~socjal niezalogowany
8 lutego 2016r. o 21:01
emem napisał- To prawda. Ja rozumiem tezy z tego felietonu tak, ze dzisiejsza mlodziez jest madrzejsza od swoich rowiesnikow sprzed dwoch czy trzech dekad. "
skoro pan rozumie te tezy proszę wskazać wspólny mianownik, wspólne obszary, kryteria tych porównań , boję się poprosić o jakieś badania socjologiczne na ten temat.
Gdybyście się postarali jako rzetelna redakcja, to tezy które pan Marcin tak lansuje miały by całkiem inny wymiar i mogły by zwrócić uwagę internautów na całkiem ciekawy problem społeczny. szkoda ze spaliliście całkiem interesujące zjawisko społeczne. p.s. między nie którymi wypowiedziami ten problem został dostrzeżony.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~ niezalogowany
8 lutego 2016r. o 21:05
panie Marczewski proszę poinformować naszych internautów skąd pan przybył do Naszego Bolesławca
9283
#Kazimierz Marczewski nieaktywny
9 lutego 2016r. o 7:50
~~ napisał(a): panie Marczewski proszę poinformować naszych internautów skąd pan przybył do Naszego Bolesławca

Przybyłem do Bolesławca w 1972r. zaraz po studiach na Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie, mieszkałem wtedy w Nowej Dębie.

Dopisane 09.02.2016r. o godz. 07:48:

kaziu napisz, ze na zaocznych. na dziennych nie bylo takich wymogow, egzamin, miesieczna praktyka i studia, po studiach rok do woja.

Było tak: najpierw praktyka czyli praca 6 miesięcy pod ziemią,na przodku. Wojsko przez 4 lata na uczelni, poligon 6 miesiąc dwa razy w czasie szkolenia. Praktyki zawodowe 1 miesięczne(2razy w czasie studiów) obowiązkowe w czasie wakacji.Semestr dyplomowy. Łącznie czas studiów 5,5 roku.
Ja pracując w Nowogrodźcu skończyłem także studia podyplomowe, oraz studia doktoranckie 3 letnie. Pracy doktorskiej nie napisałem i nie obroniłem.

Piszę o tym po to, żeby pokazać, że za wszystko musiałem płacić i nic za darmo mi nie dawano. Na wszystko musiałem zapracować. Możemy o tym porozmawiać w Redakcji Bolec.Info serdecznie zapraszam.

Dopisane 09.02.2016r. o godz. 07:50:

Sorry poligon 2x1 miesiąc.
~ niezalogowany
9 lutego 2016r. o 10:10
no to fajnie, tylko, że wtedy nie było problemów z pracą i wszędzie ją dostałeś.
jak siedziałeś w domu bez pracy to milicja przyjechała i miałeś problemy.
teraz wielu chciałoby pracować aby zarobić na szkołe ale nie mają gdzie.
albo proponują im staż za parę stówek i mają się za to utrzymać.
założę się, że na kopalni pieniążki nie były małe? rozmawiałem z kilkoma osobami pracującymi w kghm i mówili, że praca tam nie jest taka ciężka. pod ziemia są tylko parę godzin a reszta to czynności przygotowawcze. ale fakt pod ziemię trzeba zjechać. ludzie w normalnej robocie robią po 10 h, czesto w stresie itp., itd za duzo mniejsze pieniądze.
młodzież teraz też chciałaby zapracować a swoją szkołę ale nie zawsze mogą.
szkoła patrzy tylko aby zedrzeć z nich czesne a nie czegoś nauczyć.
a było głosować na solidarnośc? mielibysmy dzisiaj komunę, wszyscy prace, lepiej wykształconą młodziez

Zmoderowano 09.02.2016 godz.10:15 - powód: usunięcie zbędnego cytowania (moderator)
1
emem
9 lutego 2016r. o 10:20
~ napisał(a): a było głosować na solidarnośc? mielibysmy dzisiaj komunę, wszyscy prace, lepiej wykształconą młodziez

Tak idiotycznej opinii dawno nie widzialem.
Komuna? Wiezienie za prezentowanie wlasnych opinii? Brak mozliwosci wyjazdu poza granice kraju? Takie to fajne? Jesli Ci tego brakuje to mozesz pojechac na Bialorus.

Wlasnie dzieki temu, ze od ponad 20 lat w Polsce nie ma komuny obecna mlodziez, absolwenci wyzszych uczelni sa lepiej wyksztalceni niz ich rowiesnicy sprzed 20-30 lat. To jest mozliwe m.in. mozliwosciom zdobywania wiedzy na uniwersytetach poza Polska - m.in. w ramach unijnego programu Erasmus.

Co do pracy - w Boleslawcu poziom bezrobocia jest na poziomie 7-8%, we Wroclawiu, Warszawie, Krakowie - 3-4% - mozliwosci pracy wiec sa.
Problem jest w malych miejscowosciach typu Boleslawiec, gdzie lokalne uklady blokuja mozliwosci rozwoju mlodych ludzi.

Bolec.Info - portal i gazeta nr 1 w powiecie bolesławieckim
~ niezalogowany
9 lutego 2016r. o 10:24
emem napisał(a):
Problem jest w malych miejscowosciach typu Boleslawiec, gdzie lokalne uklady blokuja mozliwosci rozwoju mlodych ludzi.

A w jaki to niby sposób blokują? hmm? :]
1
emem
9 lutego 2016r. o 10:27
~ napisał(a): A w jaki to niby sposób blokują? hmm? :]

Przeczytaj felieton, ktory komentujesz - jest o tym pare zdan :)

Bolec.Info - portal i gazeta nr 1 w powiecie bolesławieckim
~ niezalogowany
9 lutego 2016r. o 11:14
emem napisał(a):
Przeczytaj felieton, ktory komentujesz - jest o tym pare zdan :)

Przeczytałem. Pamiętaj, że blokowanie to nie to samo co brak wsparcia :)

Robisz wrzutki bez konkretnych argumentów merytorycznych, a felieton jest równie merytoryczny :)
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.