alter napisał(a): ~~ napisał(a):
Alter, to niestety nie jest takie proste.
Oczywiście, że jest proste. Ponieważ jak dotąd wszelkie wysiłki PIS zmierzają ku myśli niepodległościowej Polski. W przeciwieństwie do 8lat poprzedniej ekipy.
Są jednak siły wewnętrzne, które z czystym sumieniem można nazwać targowicą, którym to się nie podoba. Protestuję wobec polityki poddaństwa wobec Niemiec i organów UE. Polska jest dumnym wolnym narodem, który nie pozwoli sobie na politykę poddaństwa, jaką prowadziło PO. Trolle, intelektualni impotenci typu falco na bolec.info nie zmienią mojej opinii.
Reforma sądownictwa nastąpi, prędzej czy później, twierdzą to sami sędziowie. Niezależnie od opinii miejscowych pseudopolitykierów.
Alter, nie zrozumiałeś co napisałem. Tzw. reformy PiS polegają głównie na zmianie ludzi na "swoich". I temu głównie służą wprowadzane ustawy. Czyli nie ma zmian systemowych albo jest ich bardzo niewiele. To nie jest "zmiana", ale "zamiana". Jednych ludzi na drugich.
Po kolei:
Sądownictwo trzeba zreformować i nie ma nawet o tym co dyskutować. Podpisana dzisiaj przez PAD ustawa jest krokiem w dobrym kierunku. Zawetowane naruszały zasadę trójpodziału władzy i były napisane tylko pod kątem zamiany ludzi na "swoich". Ma u mnie PAD drugi punkt na plus. Pierwszy to było uwalenie ustawy o RIO, co było skokiem na samorządy.
Gospodarka - PiS nie zrobił nic, a w zasadzie zrobił socjalistyczny krok dający większą władzę urzędom skarbowym. Krok w tył. Mamy szczęście, że na świecie i w Europie koniunktura bardzo dobra i ceny ropy niskie. I dzięki temu gospodarka się kręci, ale to nie zasługa PiS. Jeżeli uważasz, że jest inaczej to podaj mi konkretne ustawy polepszające warunki gospodarowania i wolności gospodarczej wprowadzone przez PiS.
Służba zdrowia - no to są kpiny po prostu. Chodzą na pasku koncernów zagranicznych, a przykładów mnóstwo. I ty nazywasz to niezależnością? Poza tym, jak to socjaliści, wprowadzili ograniczenia na wolnym rynku farmaceutycznym na życzenie korporacji aptekarzy.
Edukacja - ściema, bo zmiany dotyczą tylko likwidacji gimnazjów (słusznej), ale nie ma żadnych zmian programowych w kierunku odwrócenia marksistowskiego modelu edukacji. PiS nie wycofał się też z tzw. konwencji antyprzemocowej, a zgodnie z art. 14 tej konwencji od przedszkola trzeba wprowadzać seksualizację dzieci. Nie zmieniają nic, bo jako socjalistom im to pasuje.
Sztandarowy temat PiS - Smoleńsk. Dzisiaj trzeba naprawdę wykazać się sporym zaślepieniem, żeby nie widzieć porażki totalnej. Dwa lata pracy podkomisji to żenada, a jej szef Berczyński uciekł do USA. Jego zastępca też już zrezygnował. Nie pokazali nic, znaleźli "sensacyjne" filmy znane od lat na YouTube, WAT się wycofał z konferencji bo manipulowali materiałami., itd. Oczywiście nie przeszkadza to wyznawcom religii smoleńskiej, bo wiara większa od rozumu.
I odpowiedz mi na pytanie, które zadałem. Jaki jest program Kaczyńskiego? Gdzie mogę go przeczytać, żeby poznać jego i PiS poglądy? Nie ma - Kaczyński naprawdę nie ogarnia świata. Skoro podpisujesz się tutaj nieraz pod poglądami konserwatywnymi to popatrz co robi PiS:
- ustawa antyaborcyjna do kosza,
- pigułka dzień po dostępna cały czas,
- tzw. konwencja antyprzemocowa obowiązuje dalej,
- wsparcie dla edukacji domowej dzieci drastycznie zmniejszone, bo dzieci muszą być indoktrynowane w systemie socjalistycznym (min. Zalewska, jak na prawdziwą socjalistkę przystało publicznie stwierdziła, że dzieci im z systemu wyciekają!),
- dostęp do broni to wg socjalisty Macierewicza nie dla Polaków (stwierdził, że musimy dorosnąć i on wie najlepiej, co jest nam potrzebne - zobacz co w tym czasie Czesi zrobili : broń dla każdego),
I tak można mnożyć przykłady.
Podsumowując krótko, bo nie mam więcej czasu: wybór między PiS a PO to wybór między dżumą a cholerą. Mamy pecha, bo na razie nie ma specjalnie mocnej alternatywy, ale to nie oznacza, że należy tolerować lewicowe działania PiSu.
A co do niepodległości:
PO jest obecnie zdecydowanie partią realizującą polecenia z Brukseli. PiS natomiast realizuje trochę inny plan. Dajemy kasę bez przetargów Amerykanom (np. Boeingi), a może nie zauważyłeś, że w zamieszaniu obecnym przepchano ustawę o wypłacie z polskiego budżetu emerytur obywatelom Izraela.
Alter, czasem mądrze piszesz, ale nie ufaj politykom. Żadnym, w tym PiSowskim. A już na pewno nie wierz Kaczyńskiemu - jego interesuje tylko dorwanie Tuska. I odda za to i ciebie, i mnie i wszystkich których trzeba żeby tego dokonać.
Jeżeli uważasz, że jest inaczej to podaj mi przykłady tekstów programowych Kaczyńskiego, w których mógłbym poznać jego kompleksową wizję Polski za lat 20 czy 50.