Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA 1,5% podatku dla Klekusiowo
REKLAMA SINMAG zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

świat wolnych ludzi

~~taki dialog współczesny niezalogowany
1 września 2017r. o 20:41
Ty wiesz kto ja jestem?

W barze Myśliwskim
nad flakami
siedzi dwóch gości

w butelce widać dno

oni patrzą na siebie
odmienieni
patrzą
wpatrują się
mówią

ty wiesz Wacek jaki ja jestem
ja bracie taki jestem
taki jestem
i już
rozumiesz
ty mnie znasz
ty wiesz jaki ja jestem
jak co powiem
to wiesz

otworzyli usta
wpatrują się w siebie
uparcie

[T. Różewicz]
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
14505
DP
1 września 2017r. o 20:44
~~ napisał(a):
DP napisał(a): Nie !

trzeba mieć chęci

Ale co :"Nie!" ? Nie rozumiem Twojego krzyku.
Pamiętaj, że dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane. Nie zbudujesz relacji z kimś, z kim nie możesz się porozumieć, bo mówicie różnymi językami. To jest problem dzisiejszego świata, nie tylko Polski. Jest poważne pęknięcie pomiędzy ludźmi. Jedni mówią o rzeczach tak, jakimi one są (św. Tomasz z Akwinu prawdę definiował jako zgodność myśli z rzeczywistością). Drudzy uważają, że nie ma obiektywnego opisu świata i jest wiele prawd.
Zauważ DP, że ci drudzy tak naprawdę sami z sobą nie mogą się porozumieć skutecznie. Jedyne co ich łączy to to, że każdy może mówić co chce, ale drugiego tak naprawdę to nie interesuje, bo on ma swoją "prawdę". Prowadzi to do zniszczenia społeczeństwa, bo wyznawcy ideologii postprawdy dobrze funkcjonują tylko jako egoiści. I tak wygląda dzisiejszy świat.
Problem z postmodernistycznymi relatywistami polega na tym, że nie słuchają i nie interesują ich inne poglądy. Maja swoją "prawdę" i to im wystarcza. A że ich "prawda" nie jest zgodna z rzeczywistością to nie jest dla nich żaden argument. Dlatego w dzisiejszym świecie możesz znaleźć wyznawców płaskiej ziemi, sprzedają się jak świeże bułeczki pisemka typu "Wróżka" i masowo ludzie latają do pseudonaukowych psychoterapeutów. Skoro każdy ma swoją "prawdę" i nawet całkowicie sprzeczne ze sobą "prawdy" są dalej "prawdziwe" to człowiek uwierzy we wszystko. Dzisiejszy świat jest kompletnie irracjonalny. Stracił punkt odniesienia.
DP - prawda to zgodność myśli z rzeczywistością. Jeżeli myśl jest z rzeczywistością niezgodna to jest kłamstwo.

spójność języka nie gwarantuje porozumienia

a post.....trendy to tylko kolejna fala w oceanie
~~ niezalogowany
1 września 2017r. o 20:52
Droga DP.
Spójność języka jest warunkiem koniecznym, ale niewystarczającym. Bez spójności nigdy nie porozumiesz się.
I mylisz się, że to kolejna fala w oceanie. Idee mają swoje konsekwencje, czasami bardzo okrutne. I tak będzie tym razem.
Taki fajny amerykański filozof Richard Weaver napisał o tym książkę właśnie pod tytułem "Idee mają konsekwencje". Podał tam też jeszcze jedną prawidłowość, która tłumaczy dlaczego ludzie uciekają od prawdy do postprawdy (czyli kłamstwa). Cytuję z pamięci:" Szczere spojrzenie w przyszłość bywa bolesne dla ludzi o słabym umyśle". A obecne edukacja produkuje coraz słabszych na umyśle czyli coraz bardziej podatnych na fałsz postprawdy. I coraz więcej ludzi ulega iluzji serwowanej przez lewicę.
Tacy ludzie nigdy nie będą wolni!

14505
DP
1 września 2017r. o 21:04
wierzysz w Boga ok mi to nie przeszkadza wierz
ale dlaczego Tobie przeszkadza to że ja nie wierzę w Twojego Boga?

to co napisałam post wcześniej

drogą do porozumienia nie mogą być przekonania które nami kierują

bo tak na prawdę to my kierujemy naszymi przekonaniami

to szczerość jest podstawą wszystkich zdrowych relacji
tylko szczerość
nie piszę jako tylda
nie boję się krytyki z powodu moich poglądów
a Ty czego się boisz ?

mając świadomość że swoboda wypowiedzi będąc anonimowym jest ''inna''
~~ niezalogowany
1 września 2017r. o 21:21
Droga DP.
Nie przeszkadza mi, że nie jesteś wierzącą osobą. Żadna niewierząca osoba mi nie przeszkadza. Odzywam się, bo i Ty i inni zabierają głos w ważnej dyskusji. I przedstawiam swój pogląd polemizując z poglądami Twoimi i innych, jeżeli się z nimi nie zgadzam.
Przy tym jako prosty człowiek staram się bazować na doświadczeniach i obserwacjach. Jeżeli coś działa dobrze, to jest duże prawdopodobieństwo, że teoria tłumacząca to działanie jest prawdziwa. Jak jest inaczej, to teoria prawdziwa nie jest. A ponieważ widzę, że co innego mówi lewica, a co innego widzimy na co dzień w społeczeństwie, to twierdzę, że teorie lewicowe są fałszywe. Podaję też bardzo konkretne przykłady. Nie musisz ich przyjmować. Twój wybór.
Jako osoba wierząca wiem, że Bóg dał nam wolna wolę i Ty oraz każdy inny może robić co zechce.
A ja po prostu w zalewie lewicowej propagandy staram się zwrócić uwagę na poważnie nielogiczności i fałsze - celowe i wynikające z niewiedzy coraz gorzej wykształconych ludzi.
A co naszych poglądów to się z Tobą nie zgadzam - nie my kierujemy naszymi poglądami (nawykami, przekonaniami), ale one kierują nami. I trzeba dużo pracy oraz otwartości umysłu, żeby to zmienić. Trochę musiałem nad tym też popracować i pracy tej jeszcze nie skończyłem.
Dobrej nocy.
14505
DP
1 września 2017r. o 21:33
~~ napisał(a): Droga DP.
Nie przeszkadza mi, że nie jesteś wierzącą osobą. Żadna niewierząca osoba mi nie przeszkadza. Odzywam się, bo i Ty i inni zabierają głos w ważnej dyskusji. I przedstawiam swój pogląd polemizując z poglądami Twoimi i innych, jeżeli się z nimi nie zgadzam.
Przy tym jako prosty człowiek staram się bazować na doświadczeniach i obserwacjach. Jeżeli coś działa dobrze, to jest duże prawdopodobieństwo, że teoria tłumacząca to działanie jest prawdziwa. Jak jest inaczej, to teoria prawdziwa nie jest. A ponieważ widzę, że co innego mówi lewica, a co innego widzimy na co dzień w społeczeństwie, to twierdzę, że teorie lewicowe są fałszywe. Podaję też bardzo konkretne przykłady. Nie musisz ich przyjmować. Twój wybór.
Jako osoba wierząca wiem, że Bóg dał nam wolna wolę i Ty oraz każdy inny może robić co zechce.
A ja po prostu w zalewie lewicowej propagandy staram się zwrócić uwagę na poważnie nielogiczności i fałsze - celowe i wynikające z niewiedzy coraz gorzej wykształconych ludzi.
A co naszych poglądów to się z Tobą nie zgadzam - nie my kierujemy naszymi poglądami (nawykami, przekonaniami), ale one kierują nami. I trzeba dużo pracy oraz otwartości umysłu, żeby to zmienić. Trochę musiałem nad tym też popracować i pracy tej jeszcze nie skończyłem.
Dobrej nocy.

widzisz?

to jest jeden z wielu............. aspektów wolności
nie biję się
a krytyka
czy racjonalna czy irracjonalna
zawsze przemyślę

obiektywizm nie jest mi obcy

dobrej nocy wciąż tyldo
~~ niezalogowany
1 września 2017r. o 22:09
Nowy człowiek

Nowy człowiek
to ten tam
tak to ta
rura kanalizacyjna
przepuszcza przez siebie
wszystko

Kara

Już dziś
w tej chwili
życie bez wiary jest wyrokiem
przedmioty stają się bogami
ciało staje się bogiem

jest to bóg bezwzględny i ślepy
swego wyznawcę połyka trawi
i wydala

[T. Różewicz]
~~debest niezalogowany
1 września 2017r. o 22:51
~~ napisał(a):
Zauważ DP, że ci drudzy tak naprawdę sami z sobą nie mogą się porozumieć skutecznie. Jedyne co ich łączy to to, że każdy może mówić co chce, ale drugiego tak naprawdę to nie interesuje, bo on ma swoją "prawdę". Prowadzi to do zniszczenia społeczeństwa, bo wyznawcy ideologii postprawdy dobrze funkcjonują tylko jako egoiści. I tak wygląda dzisiejszy świat.

Korzeniem całego zła i źródłem wszystkich grzechów jest właśnie egoizm. To dlatego Jezus tak mocno podkreślał zabijanie swoje ego na rzecz miłości Boga i drugiego człowieka: nadstawianie drugiego policzka, gdy ktoś drażni twoje ego (narusza twoją ambicję), pójście na krzyż, czyli umieranie swojego ja, swojego egoizmu, czy błogosławieństwa pokornych i cichych w duchu.

Dość łatwo przychodzi wielu usprawiedliwianie swoich grzechów tym, że Bóg z pewnością nie istnieje, bo czemu dopuszcza do zła, mordów, gwałtów itd. Dość łatwo przychodzi wielu usprawiedliwianie mordowania nienarodzonych dzieci tylko dlatego, że Bóg nie zatroszczył się o kobietę, gdy została zgwałcona, więc teraz bez obaw można się dziecka pozbyć, bo jeśli Bóg nie chroni kobiety, to czemu ma chronić nienarodzone dziecko? Łatwo przychodzi wylewanie pomyj na mnie, gdy mówię rzeczy niewygodne i nazywam pewne sprawy według właściwych definicji i drażnie tym tych, którzy przedefiniowali już morderstwo na dozwolony zabieg, zabójstwo na incydent itd.

O tej własnie wspólnej płaszczyźnie semantycznej ktoś tutaj trafnie pisze. Bez wspólnych definicji zrozumienie jest niemożliwe.

Śmiejecie się, że TVN nazywa zamach w Barcelonie incydentem, ale obruszacie się, gdy nazywam morderstwem nienarodzonego dziecka coś, co nazywacie zabiegiem usunięcia płodu (?) poczętego wbrew woli matki. Skąd te podwójne standardy?

Świat wokół powoli przedefiniowuje podstawowe pojęcia - rodziny, miłości, mordowania, wychowania, rozwoju itd. Wprowadza relatywizm we wszystko - coś co było złe, jak homoseksualizm, staje się względne lub normalne. Nic nie jest po prostu złem, bo zależy to od właściwej oceny każdego z osobna.

I w tym sosie gotowane jest nasze społeczeństwo. Chrześcijanki idą w czarnych pochodzie promując mordowanie dzieci pod hasłem "Moje ciało (?) moja decyzja", a takich jak ja nazywa się fundamentalistami i zaściankiem; morderstwo jest postępem, a obrona życia zacofaniem.

Biblia, w której Bóg dał odpowiedź na pytania co jest grzechem a co nie; co jest dobre, a co złe - bez względności i półcieni - nazywana jest zbiorem legend i baśni. A ona mówi o miłości Boga do wszystkich - pod warunkiem, że się ją przeczyta bez uprzedzeń.

Religia własnego nieomylnego ja z miliardem kapłanów swojego ego - z guru, którym jest swój własny rozum i poczuciem jakiejś namiastki wewnętrznej sprawiedliwości, która jest inna u każdego - bałagan i chaos bez poczucia pokoju na dłuższą metę.

Pora się nad tym zastanowić i dopuścić malutką myśl, że być może warto poświęcić kilka dni, by zajrzeć do książki, w której Bóg może mieć mi coś do powiedzenia. Za darmo!
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA BAU zaprasza