~~Brunatnoceglasta Laurowiśnia napisał(a): Piękny tekst na kazanie. Rozumiem, że to nie ludzi a tylko ideologia i odczłowieczanie jest zgodne z tą nauką? To co teraz - leczenie farmakologiczne, obozy koncentracyjne czy od razu eksterminacja? Tak, do tego właśnie prowadzi takie pojmowanie inności. Tak , nie trzeba się z nią zgadzać, ale trzeba ją tolerować i akceptować, bo taki jest ten świat. Postaw się w sytuacji takiej, że homoseksualny jest/będzie twój syn lub córka - wtedy także będziesz głosił taką mowę nienawiści i pogardy?
Co ważniejsze - wróc do tematu, jawnego popierania PIS w Bazylice oraz czynienia z Najświetszej Ofiary wieczu politycznego...czy to jest Kościół Dobrego Pasterza?
Ludzie rodzą się z różnymi dysfunkcjami. Jeden nie ma ręki, inny nogi, a jeszcze inny ma problemy z płciowością. Pan Bóg kocha nas wszystkich. Niektórym jednak daj nieco trudniejsze życiowe zadania. Człowiek bez nogi nie będzie piłkarzem ale może być dobrym człowiekiem i dobrym chrześcijaninem. Podobnie facet, który gustuje w mężczyznach. Niestety nie ma lekko,ale też może żyć w zgodzie z prawami boskimi. Ale musiałby się wyrzec seksu. Są tacy, którzy poszli ta drogą. Nie jest to łatwe ale da się.
Mówisz o obozach, eksterminacji. Skąd takie pomysły? Niech sobie każdy żyje jak chce. Każdy żyje na własny rachunek. Ja się wtrącę jedynie gdy będzie krzywdził innych. Pogarda? Raczej współczucie że taka osoba współżyjąc wbrew Prawom Boskim, pozbawia się zbawienia. Żałowałbym niezależnie czy byłby to ktoś mi najbliższy czy ktoś obcy. Każdego szkoda. Jeśli byłoby to moje dziecko, wciąż kochałbym je tak samo.
A co do wiecu. Trudno mi się wypowiadać bo mnie tam nie było. Ale w pełni popieram takie stanowisko że PiS-owi najbliżej do naszych prawd wiary. Jeśli ktoś na prawdę czuje się katolikiem to raczej powinien pomyśleć o Dudzie. No ewentualnie Bosak. Ale dziwnie brzmią ostatnio głosy z jego sztabu by w ewentualnej II turze głosować na Trzaskowskiego. Tym wskazują że wszystkie wartości, do których się odwoływali, nic dla nich nie znaczą.