~ napisał(a): Mam pytanie odnośnie odbłyśnika do pokrywy,a mianowicie zakupłam akwarium z samą świetlówką,(72l,15 w świetlówka)czy cos da zamontowanie odbłyśnika????da na pewno. Jednak jeśli zależy Ci na bujnej roślinności to jedna świetlówka z odbłyśnikiem może myć za mało. Tzn roślinki będą rosły, ale niezbyt szybko i nie będą się tak ładnie wybarwiać. No i bez pokrywy woda będzie szybciej parować. Także rybki które lubią poskakać mogą po skoku wylądować na podłodze
tieri napisał(a):Pokrywę mam ze swietlówką 15w,rośliny też małowymagające co do warunków swietlnych,czytałam że jak zmontuje sie odbłyśnik to o 30% bedzie lepsze światło????Wyszukałam coś takiego http://allegro.pl/odblysnik-uchwyty-t8-15w-400mm-stal-nierdzewna-i2865505431.html~ napisał(a): Mam pytanie odnośnie odbłyśnika do pokrywy,a mianowicie zakupłam akwarium z samą świetlówką,(72l,15 w świetlówka)czy cos da zamontowanie odbłyśnika????da na pewno. Jednak jeśli zależy Ci na bujnej roślinności to jedna świetlówka z odbłyśnikiem może myć za mało. Tzn roślinki będą rosły, ale niezbyt szybko i nie będą się tak ładnie wybarwiać. No i bez pokrywy woda będzie szybciej parować. Także rybki które lubią poskakać mogą po skoku wylądować na podłodze
Shakur napisał(a): Ale wyczytałem że bocje muszą być w stadzie, i dlatego mam za małe akwa.
A niby kilka helenek w miesiąc wysprząta akwarium.