Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Akwaryści łączmy się !

2924
#Anonim2924 nieaktywny
28 grudnia 2012r. o 16:21
To powyżej faktycznie pisałem ja Jarz... tz. Wujek
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
28 grudnia 2012r. o 16:40
Wujku jakie nawozy lejesz do baniaka oprócz easy life?
2924
#Anonim2924 nieaktywny
28 grudnia 2012r. o 20:45
Z easyLife to tylko Carbo, teraz dokupiłem eksperymentalnie ferro.
Do tej pory co rano na 400l wody dawałem 12ml carbo+12ml Tetra PlantaMin (FloraPride)+12ml symfonii złota. Dodatkowo raz na 8 tygodni w podłoże kilkanaście tabletek Tetra Crypto. Raz w tygodniu podmiana ok 30% wody. Świecą 2 świetlówki O...m Natura i 2 O...m Fluora, każda o mocy 36W świecą 10 godzin dziennie z tym że zapalają się i gasną stopniowo w godzinnych odstępach, czyli najpierw 1, potem za godzinę 2 i 3 a na końcu po kolejnej godzinie czwarta, gaszenie odwrotnie. Podłoże z keramzytu i żwirku kwarcowego o grubości od 10 do 25cm podgrzewane od spodu wężownicą o temperaturze ok 30`C zasilaną z ogrzewania domu. Temperatura wody w akwarium to 29-30`C.
W tej konfiguracji rośliny rosną jak poj...ne :-)
Pozdrawiam

Dopisane 28.12.2012r. o godz. 20:45:

Nie, no moderacja automatyczna tutaj przechodzi samą siebie, "świetlówki Okupczym Fluora"... O S R A M było !! :D

Zastosowana autokorekta

~ niezalogowany
28 grudnia 2012r. o 23:53
~Wujek DR wyjatkowo na tyldzie napisał(a): Ciesz się Manson że nie pojechałeś... Straszna lipa dzisiaj była 1/3 sprzedających a cenki, fuj, nieładne. Zero krewetek filtrujących a zwykłe drogo. Nie było nawet tych od mrożonek a serca kupiłem tylko fuksem od innego dostawcy. No i żelazo i carbo z EasyLife w dobrej cenie udało się łyknąć bo sprzedający był tak załamany ilością kupujących że aby sprzedać cokolwiek mocno opuścił z cen.
Pozdrawiam

No to fest żeś przyoszczędził :):):)
4669
#Shakur nieaktywny
29 grudnia 2012r. o 0:54
Wujku gdzie wozisz się na giełdę? :D
~ niezalogowany
29 grudnia 2012r. o 10:12
witam,czy ktoś stosował tabletki http://allegro.pl/sera-co2-tabs-plus-20-szt-tabletki-co2-i2877979382.html ciekaw jestem opini.pozdrawiam zapaleńców ;)
3943
#FRANCA nieaktywny
29 grudnia 2012r. o 15:40
Kupię lampkę Led,światełka niebiesko białe,pilnie potrzebna nam do akwarium,może wie ktoś gdzie kupię w Bolesławcu.PILNE :) Może ma ktoś do odsprzedania;)
378
peyooo
29 grudnia 2012r. o 18:56
~ napisał(a): witam,czy ktoś stosował tabletki http://allegro.pl/sera-co2-tabs-plus-20-szt-tabletki-co2-i2877979382.html ciekaw jestem opini.pozdrawiam zapaleńców ;)

Do gazowania roślinek najlepszym rozwiązaniem jest butla wysokociśnieniowa, a jeśli masz duży zbiornik, to chyba jedyna opcja. Wówczas poziom pH i ilość dostarczanego CO2 są stabilne. Poza tym jest to najwygodniejsza i na dłuższą metę najtańsza metoda. W mniejszych zbiornikach, jeśli nie chcesz inwestować w butlę i osprzęt, proponuję budowę bimbrowni, wyjdzie dużo taniej niż te tabsy. Sam od tego zaczynałem, u mnie na jednym zacierze bąbelki leciały 3 tygodnie. Jak zobaczysz efekty to kiedyś pewnie i tak podłączysz CO2 z butli ;)
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.