Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Akwaryści łączmy się !

2924
#Anonim2924 nieaktywny
29 grudnia 2012r. o 19:56
~ napisał(a):
No to fest żeś przyoszczędził :):):)

A jednak przyoszczędziłem dobrych parę dyszek. Na samym sercu wołowym dla paletek jakieś 90 zł nie wspominając o nawozach i biorąc pod uwagę koszty dojazdu (podzielone przez 2!).

Ale na giełdę nie jeździ się tylko po to żeby przyoszczędzić. Ogląda się nowe odmiany kolorystyczne rybek, czasem dopatrzysz jakiegoś ciekawego zwierza, wiesz.
Moje dzieci bardzo lubią tam jeździć, wiekszość czasu spędzają u gryzoni.

Pozdrawiam

Dopisane 29.12.2012r. o godz. 19:45:

Shakur napisał(a): Wujku gdzie wozisz się na giełdę? :D

Do Wrocławia.

Dopisane 29.12.2012r. o godz. 19:56:

~ napisał(a): witam,czy ktoś stosował tabletki http://allegro.pl/sera-co2-tabs-plus-20-szt-tabletki-co2-i2877979382.html ciekaw jestem opini.pozdrawiam zapaleńców ;)

Trenowałem różne rzeczy do co2, bimbrownię, butlę wysokociśnieniową, tabletki itp.
Najtaniej wychodzi bimbrownia ale ma swe wady, butla jest spoko ale wymaga bardzo ostrożnego dozowania i liczenia bąbelków, tabletki za drogie i ciężko kontrolować ilość bąbelków... Butla gazową omal nie wymordowałem raz moich paletek. Na szczęście mam kamerę on-line na akwarium i w przerwie śniadaniowej zajrzałem i zbladłem kiedy zobaczyłem paletki pływające bokiem. Była szybka akcja wyjazdu do Tomaszowa i udało się uratować podmieniające większość wody. Po tej akcji rośliny oszalały ale niestety instalację ze względu na cenne ryby zdemontowałem. A propos, mam do ożenienia butlę prawie pełną, fajny reduktor, zaworek do dokładnej regulacji ilości CO2 i nowiutki szklano-ceramiczny dyfuzor oraz wężyki. Jakby kto chciał to na [email protected] poproszę jakąś rozsądną cenę zaproponować:-).

Aktualnie stosuję i polecam akwarystom CO2 w płynie np. firmy EasyLife "EasyCarbo".
Wychodzi stosunkowo niedrogo a bardzo łatwo go dozować. Np. na mój baniak co rano 15ml (w zależności od litrażu i ilości roślin). Ja to kupuję na giełdzie za 45-50zł za litr i starcza na dłuuugo. A efekt ? Widzieliście.

Pozdrawiam

[img=1356807365_9p3kfxv.jpg]
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
378
peyooo
29 grudnia 2012r. o 20:52
Wszystko zależy od tego, co chcemy trzymać w baniaku i jaki efekt chcemy osiągnąć. W zbiorniku typowo roślinnym z silnym oświetleniem, samo EC nie zaspokoi zapotrzebowania na CO2. Można go stosować jedynie jako dodatek lub pomoc w walce z glonami. A tak swoją drogą, nie zdarzyło mi się, żeby przepływ gazu sam się rozregulował. Podstawa to porządny zaworek precyzyjny, wówczas bąbelki liczymy tylko przy regulacji, o ile w ogóle używa się licznika ;)
3943
#FRANCA nieaktywny
29 grudnia 2012r. o 21:01
FRANCA napisał(a): Kupię lampkę Led,światełka niebiesko białe,pilnie potrzebna nam do akwarium,może wie ktoś gdzie kupię w Bolesławcu.PILNE :) Może ma ktoś do odsprzedania;)

:)
4669
#Shakur nieaktywny
30 grudnia 2012r. o 0:20
Moje akwarium atakują ślimaki :

Dopisane 30.12.2012r. o godz. 00:20:

Nie wiem czemu poprzednią wiadomość ucięło.

Ma ktoś do oddania helenki? Nawet malutkie! Oczywiście za pieniądze, albo na wymianę za gupiki czy nawet... piwo lub czekoladę! :) Bardzo proszę o info, ba, nawet błagam!

Wujek, można tam dorwać jakieś tanie oświetlenie?
2924
#Anonim2924 nieaktywny
30 grudnia 2012r. o 10:57
W jakim sensie? Świetlówki? Tak są. Ale w dobrych cenach są też w sklepie Psia Kość u Kudłatego :-) Jak masz jechać po same żarówki to lepiej opłaca się skoczyć do Jarka i Sławka.
378
peyooo
30 grudnia 2012r. o 11:15
Na giełdzie nie ma pojedynczych elementów takich jak stateczniki, oprawki czy odbłyśniki, jedynie same świetlówki i to w marnym wyborze. Na pewno są też kompletne belki AquaNova ale w tej samej cenie kupisz też na Allegro. Polecam Ci sklep www.zoolight.pl duży wybór i atrakcyjne ceny.
4669
#Shakur nieaktywny
30 grudnia 2012r. o 12:08
Byłem u Jarka i Sławka, będą mieli po nowym roku wszystkie rozmiarówki :)

Irytuje mnie to, że w mojej pokrywie wchodzi maks. 47cm świetlówka, a po sklepach o takiej mocy są tylko 15W.
Czy wystarczy mi taka do roślin w akwa 80l o wysokości 60 cm?

I co z tymi ślimakami? Znajdzie ktoś jakieś? :)
2924
#Anonim2924 nieaktywny
30 grudnia 2012r. o 12:48
Na bank na 60cm nie wystarczy, raczej rośliny rosnąć w takim świetle nie będą, musisz pamiętać ze to gatunki tropikalne a tam gdzie rosną światła mają full! Im wyższe akwarium tym do dna dociera mniej światła, woda bardzo hamuje je. Ja mam akwa 70cm wysokie i w pokrywie (samoróbce) 4 świetlówki po 36W każda. Uważam że to za mało...

Na ślimaki bocje wspaniałe sobie kup. U mnie 2 sztuki utrzymuja populację ślimaków na akceptowalnym poziomie, tz. że troszkę ślimaków jest ale to dobrze bo wpierniczają resztki
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.