Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMA SINMAG zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Zasiłek z Pomocy Społecznej

2884
ela
17 czerwca 2010r. o 16:55
Przedtem jeszcze panie z MOPS odwiedzą was w domu, przeprowadzając wywiad. Odwiedzą także waszych rodziców ( w tym damym celu).
~info napisał(a): jeżeli faktycznie nie masz żadnych dochodów ani twój mąż, to z mopsu możesz uzyskać pomoc w ciągu 2 dni od złożenia dokumentów, (kryterium dochodowe 351x4 osoby).
Jeżeli masz tytuł prawny do lokalu w którym mieszkasz to dostaniesz dodatek mieszkaniowy. Możesz również liczyć na pomoc w formie bonów żywnościowych po 60 złotych na każdą osobę i zasiłek okresowy w wysokości 50% kryterium minus dodatek mieszkaniowy o ile spełnisz kryteria i go otrzymasz, więc 351złx4 osoby- dod mieszkaniowy x 50 %= zasiłek okresowy. Jeżeli staciliście pracę to powinniście otrzymać zasiłek dla bezrobotynych, jeżeli nie to trzeba i tak się zarejestrować jako bezrobotny, aby mieć opłacaną składkę zdrowotną na wypadek choroby. Pamiętaj aby takiej pomocy z MOPSu nie traktować jako sposób na życie, to pomoc chwilowa na okres znalezienia pracy :*

Dopisane 17.06.2010r. o godz. 16:55:

Miało być w tym samym celu. Wiem z doświadczenia, bo kiedyś się ubiegałam o pomoc (nie miałam żadnych dochodów). Pomoc otrzymałam po miesiącu.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~ niezalogowany
17 czerwca 2010r. o 17:01
jest ustawa o pomocy społecznej która to reguluje -2 dni od złożenia dokumentów dla osób bez żadnego dochodu i środków do życia
~doradca niezalogowany
17 czerwca 2010r. o 17:38
~ napisał(a): jest ustawa o pomocy społecznej która to reguluje -2 dni od złożenia dokumentów dla osób bez żadnego dochodu i środków do życia

Pleciesz androny i mieszasz ludziom niepotrzebnie w głowie! Pokaż ten fragment o 2 -ch dniach w Ustawie!
Tekst ustawy znajdziesz na stronie MOPSu - link podałem wcześniej.
~wiola niezalogowany
8 października 2012r. o 11:38
witam,mam takie pytanie do rodziców,jestem mamą wychowującą córeczke 3 letnią i nie pracuje a chłopak pracuje i zarabia 1500zło.czy należą nam sie jakies pieniądze z opieki ?? typu rodzinne itp.a jesli tak to prosze napisać jakie dokumetny by były mi potrzebne.i zgóry dziękuje :)
~ja niezalogowany
8 października 2012r. o 16:51
co to znaczny: "- należy mi się z opieki..." dziecko 3 letnie dać do przedszkola, a ty powinnaś pójść do roboty a nie do opieki.
Dla takich kobiet jak ty, dziecko jest parawanem i wymówką przed pracą.
~ja niezalogowany
8 października 2012r. o 17:14
co do powyższej wypowiedzi, że osobom bez dochodu pomoc jest robiona w 2 dni. Te 2 dni to jest termin przeprowadzenia wywiadu, a wydanie decyzji w ciągu 30 dni o ile nie ma komplikacji po drodze, niektórzy pracownicy robią dużo szybciej pomoc, zależy to od ilości pracy i dobrych chęci pani obsługującej. Powyższe kryterium o którym piszecie już nie obowiązuje, teraz jest 456 zł na osobę od 01.10 br. :*
4596
#becia73 nieaktywny
8 października 2012r. o 17:29
~ja napisał(a): co to znaczny: "- należy mi się z opieki..." dziecko 3 letnie dać do przedszkola, a ty powinnaś pójść do roboty a nie do opieki.
Dla takich kobiet jak ty, dziecko jest parawanem i wymówką przed pracą.

Nie pleć głupstw ! Rodzinne jej się należy trzeba mieć dochody nie większe niż bodajże 530zł/na osobę netto.
~agnesb niezalogowany
8 października 2012r. o 19:19
Zacznijmy od tego, że nie istnieje coś takiego jak opieka społeczna (no chyba, że kiedyś :| Teraz jest pomoc społeczna :) To tak na marginesie.
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Nowe domy!
REKLAMA Villaro zaprasza