Przedtem jeszcze panie z MOPS odwiedzą was w domu, przeprowadzając wywiad. Odwiedzą także waszych rodziców ( w tym damym celu).
~info napisał(a): jeżeli faktycznie nie masz żadnych dochodów ani twój mąż, to z mopsu możesz uzyskać pomoc w ciągu 2 dni od złożenia dokumentów, (kryterium dochodowe 351x4 osoby).
Jeżeli masz tytuł prawny do lokalu w którym mieszkasz to dostaniesz dodatek mieszkaniowy. Możesz również liczyć na pomoc w formie bonów żywnościowych po 60 złotych na każdą osobę i zasiłek okresowy w wysokości 50% kryterium minus dodatek mieszkaniowy o ile spełnisz kryteria i go otrzymasz, więc 351złx4 osoby- dod mieszkaniowy x 50 %= zasiłek okresowy. Jeżeli staciliście pracę to powinniście otrzymać zasiłek dla bezrobotynych, jeżeli nie to trzeba i tak się zarejestrować jako bezrobotny, aby mieć opłacaną składkę zdrowotną na wypadek choroby. Pamiętaj aby takiej pomocy z MOPSu nie traktować jako sposób na życie, to pomoc chwilowa na okres znalezienia pracy :*
Dopisane 17.06.2010r. o godz. 16:55:
Miało być w tym samym celu. Wiem z doświadczenia, bo kiedyś się ubiegałam o pomoc (nie miałam żadnych dochodów). Pomoc otrzymałam po miesiącu.