PanM napisał(a): Panie Pynchoon -- / czy jak Panu Tam ? / Podejmuję się polemiki na temat naszego programu ale punkt po punkcie pytanie / zarzut / odpowiedź .
Inna opcja polemiki nie wchodzi w rachubę.
Użył Pan argumentacji zgodnej z Pana poglądami.My mamy inną.
Zatem jeśli ma Pan autentycznie dobrą wolę proszę po kolei punkt po punkcie.
PanieM, przedstawiłem jedynie swoją ocenę programu, który Państwo przedstawili. Ocena jak ocena, jest zawsze subiektywna, ktoś się może z nią zgadzać, inny nie (Pan również ocenia/przedstawia obecnie rządzących i nie wydaje mi się że każdy z taką oceną się zgadza).
Przykro mi, że jak pisze Pan w swojej wiadomości wysłanej do mnie, moją ocenę odczytał Pan jako atak na Pana osobę. Proszę uwierzyć, nie to było moim zamiarem. Staram się polemizować z argumentami/poglądami drugiej strony, bez podnoszenia argumentów odnoszących się do osoby. Z chęcią zapoznam się z Pana stanowiskiem dot. mojej oceny, nie uważam się za nieomylnego i uznaję, że mogą być inne punkty widzenia na tę samą sprawę.
Odnośnie informacji zawartych w Pana wiadomości, zgadzam się że cena za śmieci jest wysoka, jeśli jest tu nadwyżka opłat wnoszonych przez mieszkańców należałoby szybko dokonać korekty wysokości stawki, aby nikt nie zaczął się zastanawiać jak tę nadwyżkę inaczej wykorzystać (co uważam jest bezprawne).
Nie zgodzę się natomiast z Pana twierdzeniem, że minimalny podatek od nieruchomości to 14 zł, ponieważ ustawa o podatkach i opłatach lokalnych ustanawia jedynie stawki maksymalne (art. 5 ustawy). Dla budynków związanych z działalnością stawką max. jest 23,03, wszystko poniżej, do 0,01 złotych jest dopuszczalne. A Państwa program mówi o obniżeniu do najniższej możliwej. I po raz kolejny podtrzymam to co mówiłem, przy udziale tego podatku w budżecie, taka obniżka wymagałaby bardzo drastycznych cięć nie w administracji ale w wydatkach miasta. Jeżeli Państwo ją proponujecie, powinni również powiedzieć gdzie zabierzecie pieniądze. Szanując Pannę, nie przejdzie rozwiązanie z biciem własnej monety czy drukiem własnych banknotów.