Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAMrowka zaprasza
BolecFORUM Nowy temat
Wróć do komentowanego artykułu:
Bronią swojej szkoły
~~Amelia Górna niezalogowany
6 lutego 2017r. o 14:58
Moje dziecko dojeżdża do Tomisławia z Osiecznicy, wcześniej do zerówki również chodziło w Tomisławiu. Poprzednie - starsze - również szkołę podstawową kończyło w Tomisławiu i bardzo dobrze radzi sobie teraz z gimnazjum (dodam: gimnazjum nie w Osiecznicy). Mam zatem w miarę obiektywny pogląd na efekt kształcenia w Tomisławiu. I muszę stwierdzić, że Szkoła w Tomisławiu bardzo dobrze przygotowała moje dziecko do startu w dalszą naukę i dalsze życie. Uważam, że jest to szkoła, która bardzo dobrze sobie radzi pod każdym względem: i merytorycznie, i wychowawczo. Potrafi też świetnie zaktywizować rodziców i środowisko lokalne. Przy szkole powstało wiele odrębnych inicjatyw lokalnych: Koło Chłopa, Koło Gospodyń Wiejskich. Wszystkie te aktywności prowadzą niemal ci sami ludzie, którzy działają w Radzie Rodziców, wśród nauczycieli. Likwidacja czy ograniczenie działania szkoły - jakkolwiek byłoby to nazwane - odbije się negatywnie nie tylko na dzieciach, ale także i na społeczności lokalnej. W małych miejscowościach aktywność społeczna skupia się właśnie przy szkole, czy Kościele - tak to już działa. Niestety wygląda to tak, jakby Gmina wykorzystując reformę szukała oszczędności "w terenie", konkretnie - kosztem społeczności Tomisławia. Myślę, że pewne rzeczy są niemierzalne i szkoły nigdy nie będą przynosić zysku materialnego - dlatego dostają subwencje oświatowe.
Bardzo źle się stało, że nikt nie porozmawiał wcześniej ani z rodzicami, ani z Dyrektorem Szkoły, ani z nauczycielami.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~ niezalogowany
6 lutego 2017r. o 15:08
~~kolberger napisał(a): Chcieliście 500+ to teraz cicho!! kasa ma iść na zabezpieczenie pisowskiego elektoratu.

Możesz się wyprowadzić do brukseli. Tam PO ma jeszcze jakieś POważanie :D
~~~8 niezalogowany
6 lutego 2017r. o 15:08
~~Amelia Górna napisał(a): Moje dziecko dojeżdża do Tomisławia z Osiecznicy, wcześniej do zerówki również chodziło w Tomisławiu. Poprzednie - starsze - również szkołę podstawową kończyło w Tomisławiu i bardzo dobrze radzi sobie teraz z gimnazjum (dodam: gimnazjum nie w Osiecznicy). Mam zatem w miarę obiektywny pogląd na efekt kształcenia w Tomisławiu. I muszę stwierdzić, że Szkoła w Tomisławiu bardzo dobrze przygotowała moje dziecko do startu w dalszą naukę i dalsze życie. Uważam, że jest to szkoła, która bardzo dobrze sobie radzi pod każdym względem: i merytorycznie, i wychowawczo. Potrafi też świetnie zaktywizować rodziców i środowisko lokalne. Przy szkole powstało wiele odrębnych inicjatyw lokalnych: Koło Chłopa, Koło Gospodyń Wiejskich. Wszystkie te aktywności prowadzą niemal ci sami ludzie, którzy działają w Radzie Rodziców, wśród nauczycieli. Likwidacja czy ograniczenie działania szkoły - jakkolwiek byłoby to nazwane - odbije się negatywnie nie tylko na dzieciach, ale także i na społeczności lokalnej. W małych miejscowościach aktywność społeczna skupia się właśnie przy szkole, czy Kościele - tak to już działa. Niestety wygląda to tak, jakby Gmina wykorzystując reformę szukała oszczędności "w terenie", konkretnie - kosztem społeczności Tomisławia. Myślę, że pewne rzeczy są niemierzalne i szkoły nigdy nie będą przynosić zysku materialnego - dlatego dostają subwencje oświatowe.
Bardzo źle się stało, że nikt nie porozmawiał wcześniej ani z rodzicami, ani z Dyrektorem Szkoły, ani z nauczycielami.

Zgodzę się z Panią z faktem braku rozmowy z rodzicami ale dyrektora zatrudnia w tym przypadku urząd prowadzacy szkołę i to od tego urzędu zależy los tego czy innego dyrektora szkoły.
Sądzę, że Pani Dyrektor na bieżąco informuje jednostkę nadzorującą o efektach swojej pracy, tych złych i dobrych.
~~sss niezalogowany
6 lutego 2017r. o 15:09
Szkola w planach ma byc zamknieta. Straci imie, godlo.. I stanie sie filia w Osiecznicy. Wedlug nas to pierwszy krok do jej calkowitego wygaszenia! I z tym sie nie zgadzamy..
~~PERONOWY niezalogowany
6 lutego 2017r. o 15:11
PERON NR7. Takie spostrzezenie. Widze jestes kolejnym, ktory nie odnalazl sensu calej sytuacji postu P. Barbary. Z calego wywodu wybrales jedno zdanie, chyba najmniej wazne w calym poscie:-) Wojt przesunie Cie chyba za obrone na peron nr6, a jak sie postarasz jeszcze to moze nawet na peron nr5.
~~Mieszkaniec niezalogowany
6 lutego 2017r. o 15:24
~~PERON NR 7 napisał(a):
~~Barbara K. napisał(a): Fala anonimowych hejterow jak widac, ma na celu ukrycie prawdziwego problemu. Czy w calej sytuacji wazne jest kto, co I dlaczego? To w mojej opinii walka rodzicow I mieszkancow o to co jest wazne. Walka o miejsce gdzie Oni sami, Ich rodzice oraz dzieci zdobywali/zdobywaja pierwsze nauki. Gdzie w tych wypowiedziach jest jakakolwiek troska o dobro dzieci? Dlaczego gmina robi wszystko za plecami mieszkancow? Nie jestem mieszkancem tej gminy ale od wielu mozna uslyszec jak zawsze wielka troska otaczana jest Osiecznica jako oczko w glowie wojta. Po zdjeciach widac,ze to w miare nowa szkola wybudowana. Ze wzgledow ekonomicznych chca Im zamykac szkole? Nie ujmujac zaslug wojtowi gminy, ktory naprawde wiele dla gminy robi,gdzie byla ekonomia w budowie ronda w Osiecznicy czy "prostowanie" zakretow miedzy Kliczkowem, a Boleslawcem? Sami mieszkancy mowia,ze to nonsens. Nie poddawajcie sie!!!

to akurat kiepski przykład bo obydwie te inwestycje były ze środków urzędu marszałkowskiego

Obydwie te inwestycje były także bardzo potrzebne, mam na myśli rodno i przebudowę słynnej S-ki. W tych miejscach były dziesiątki zdarzeń drogowych, kwestią czasu było kiedy ktoś zginie. Z resztą decyzjo o rondzie zapadła ostatecznie po wypadku który miał tam miejsce.
~~Ela niezalogowany
6 lutego 2017r. o 15:25
Ten tomislaw to koszmar 10 dzieci w klasie a nawet i nie
~~Kora niezalogowany
6 lutego 2017r. o 15:37
Najbardziej żenujące jest to, że w podstępny sposób chce się zniszczyć to ,co tworzyło się przez wiele lat ,co stanowi o tożsamości naszej wsi.Nasza szkoła -to brzmi dumnie, nawiązując do słów artysty.Losy wielu osób mocno związane są z tą szkołą.Nie pamiętamy jak powstawała sala gimnastyczna jak zdobywaliśmy imię ,sztandar,jak otwieralismy nową szkołę 8 lat temu?!Tu naprawdę nie chodzi tylko o wyniki sprawdzianu, który zresztą już jest zniesiony!Pani sekretarz i Rado Gminy -zostawcie w spokoju nasza szkołę!
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA Zapraszamy
REKLAMA Orange zaprasza