Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
BolecFORUM Nowy temat

Prawo i Bezprawie

11445
PanM
10 stycznia 2024r. o 18:42
ladaco napisał(a): PanieM..
W Monitorze Polskim opublikowano w środę postanowienie marszałka Sejmu RP z dnia 21 grudnia 2023 r. w sprawie stwierdzenia wygaśnięcia mandatu posła Mariusza Kamińskiego.
czytaj pan ze zrozumieniem..

****************************************************************************************************************************
Co jest nie tak ?
Do czasu publikacji był posłem. Po opublikowaniu już nie .
Ja odniosłem się do jego stanu po publikacji.

" Tyle państwa w państwie ile to minimalnie niezbędne i tyle swobody obywatelskiej ile to maksymalnie możliwe " Konstytucja Rzeczypospolitej Czym gorsze prawo tym więcej urzędników i odwrotnie
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
~~Eukaliptus szafirowy niezalogowany
10 stycznia 2024r. o 18:43
M21W2 napisał(a):
Ktoś napisał: ~~Dyptam plamisty napisał(a): Teraz chcesz likwidować ? A jeszcze miesiąc czy dwa temu chwaliłeś ten program 500+ jako niebywały sukces pis. Skąd teraz ta nagła zmiana?

Jestem w mniejszości jak byś nie zauważył , teraz nie ma znaczenia czy popierałem czy nie 500+ .
Większość odrzuciła PiS , ich osiągnięcia niech pozostaną , hipokryci .

Otóż ma znaczenie i to zasadnicze bo to pokazuje jak łatwo tobą sterować i jak sam łatwo zmieniasz zdanie. Przypominam sobie też to jak tu ciągle podkreślałeś że nie ma afer bo nie ma skazanych. A teraz co? Są skazani więc przyznasz że był afera?
14240
M21W2
10 stycznia 2024r. o 18:44
~~ napisał(a): Akt łaski jest to całkowite lub częściowe darowanie sprawcy skutków kary orzeczonej PRAWOMOCNYM WYROKIEM SĄDU.

~~ napisał(a): Akt łaski jest to całkowite lub częściowe darowanie sprawcy skutków kary orzeczonej PRAWOMOCNYM WYROKIEM SĄDU.

139 Konstytucji RP, w którym stanowi się, że: „Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej stosuje prawo łaski. Prawa łaski nie stosuje się do osób skazanych przez Trybunał Stanu”.

Znajdź mi artykuł Konstytucji który mówi że Prezydent nie może ułaskawić skazanego uznanego za winnego przez sąd pierwszej instancji .

O ile dobrze pamiętam to jak są jakieś wątpliwości prawne lub procesowe stosuje się je na korzyść oskarżonego .
~~Błękitnoszary Nachyłek niezalogowany
10 stycznia 2024r. o 18:45
~~Eukaliptus szafirowy napisał(a):
Ktoś napisał: M21W2 napisał
Jestem w mniejszości jak byś nie zauważył , teraz nie ma znaczenia czy popierałem czy nie 500+ .
Większość odrzuciła PiS , ich osiągnięcia niech pozostaną , hipokryci .

Otóż ma znaczenie i to zasadnicze bo to pokazuje jak łatwo tobą sterować i jak sam łatwo zmieniasz zdanie. Przypominam sobie też to jak tu ciągle podkreślałeś że nie ma afer bo nie ma skazanych. A teraz co? Są skazani więc przyznasz że był afera?

100/100 i super
14240
M21W2
10 stycznia 2024r. o 18:46
~~Eukaliptus szafirowy napisał(a): A teraz co? Są skazani więc przyznasz że był afera?

A gdzie ja napisałem że nie było afery , wciskanie w moje usta tego co nie pisałem staje się tu codziennością .
10 stycznia 2024r. o 18:46
Odpowiedz mi na pytanie Czy można ułaskawić niewinnego?
~~Burawy Jastrzębiec niezalogowany
10 stycznia 2024r. o 18:47
M21W2 napisał(a):
Ktoś napisał: ~~ napisał(a): Akt łaski jest to całkowite lub częściowe darowanie sprawcy skutków kary orzeczonej PRAWOMOCNYM WYROKIEM SĄDU.

Ktoś napisał: ~~ napisał(a): Akt łaski jest to całkowite lub częściowe darowanie sprawcy skutków kary orzeczonej PRAWOMOCNYM WYROKIEM SĄDU.

139 Konstytucji RP, w którym stanowi się, że: „Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej stosuje prawo łaski. Prawa łaski nie stosuje się do osób skazanych przez Trybunał Stanu”.

Znajdź mi artykuł Konstytucji który mówi że Prezydent nie może ułaskawić skazanego uznanego za winnego przez sąd pierwszej instancji .

O ile dobrze pamiętam to jak są jakieś wątpliwości prawne lub procesowe stosuje się je na korzyść oskarżonego .

Panie Lucjanie, skazanym jest się po prawomocnym wyroku sądu, a takiego nie było! Nie byli skazani prawomocnie. A dopóki nie ma prawomocnego skazania, nie ma z czego ułaskawiać. Inna sprawa - ułaskawia się tylko PRZESTĘPCÓW. Czy przestępcy, nawet ułaskawieni, powinni być ministrami w resortach sprawiedliwości?
10 stycznia 2024r. o 18:50
M21W2 napisał(a):
Ktoś napisał: ~~Eukaliptus szafirowy napisał(a): A teraz co? Są skazani więc przyznasz że był afera?

A gdzie ja napisałem że nie było afery , wciskanie w moje usta tego co nie pisałem staje się tu codziennością .

Czyli przyznajesz że była afera. Dlaczego więc nie pisałeś o tym wcześniej ? Czy teraz przyznasz że słowa Dudy że Kamiński to kryształowy człowiek są fałszywe i kłamliwe? Czy teraz przyznasz że wyrok sądu o przekroczeniu uprawnień i fabrykowaniu fałszywych dowodów przeciwko Lepperowi był przestępstwem?
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.