Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Gen. August Emil Fieldorf "Nil” - ofiara mordu sądowego

8250
#krzysztoforus2 nieaktywny
28 lutego 2012r. o 20:56
Sprawdż czy ten temat od 20 lat nie przeszedł do lamusa
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
211
skorn
28 lutego 2012r. o 20:59
raczej z niego wyszedł, w końcu

<i>
~noipn niezalogowany
28 lutego 2012r. o 21:03
mówisz gdzie "wyparowało", to ty pomyśl, że za każdą akcję zbrojną, Niemcy zabijali 100, 200 ludzi...straty polskie w tej wojnie obejmują także tych zabitych przez "przyjaciół" ze wschodu. Mówisz o rzezi wołyńskiej nie mając pojęcia o realiach. A mówi ci coś policja ukraińska, ss galizien, upa oun działające jawnie na terenach zajętych przez Niemców, czy to były takie same warunki do działalności konspiracyjnej?
Pod bronią 20 tys., nie rozśmieszaj mnie, odsyłam do prac poświęconych tylko dywizjom AK, policzysz, dowiesz się. Nie zapominaj też o Narodowej Organizacji Wojskowej, która jako pierwsza weszła w skład AK. Lecz jeśli wiedza twoja bazuje na publikacjach z lat 1945-89, to i tak próżny trud i nie będę cię do niczego namawiał.
Poza tym patriotyzm i miłość do ojczyzny wynosi się z domu, tradycji rodzinnych, które mimo wysiłków komunistów, przetrwały. Strach pomyśleć czego was uczono w domach, bo zakładam że jesteście stosunkowo młodzi (ja również).

2161
#fobiak nieaktywny
28 lutego 2012r. o 23:35
niemcy zabijali dziennie przez okres wojny 2890 polakow to nie wiadomo jakby ta liczba wygladala gdyby partyzanci bronili ludnosc cywilna, przy twoich 300.000 pod bronia akowcow liczba ta moglaby sie znacznie zmniejszyc bo powiekszyc i tak sie juz nie mogla, poniewaz niemcy masowo pozbywali sie polakow i padliby z wycieczenia. mi nie chodzi tutaj aby zmieniac twoje poglady masz je bardzo ciekawe po praniu, cieszyloby mnie gdybys nabral dystansu do tego co tu wypisujesz. moja wiedza nie bazuje na zadnych publikacjach, z tego (1945-1989) okresu nie bylo rowniez zadnych publikacji (prawie), publikacje rozpoczely sie po roku 1990, ale ja wtedy bylem jeszcze za mlody aby sie tym interesowac, wolalem dziewuchy ciagnac za warkocze. zainteresowalem sie dopiero wtedy jak przeczytalem na necie co w tym stylu:
"Poza tym patriotyzm i miłość do ojczyzny wynosi się z domu, tradycji rodzinnych, które mimo wysiłków komunistów, przetrwały. Strach pomyśleć czego was uczono w domach, bo zakładam że jesteście stosunkowo młodzi (ja również)."
no wlasnie "które mimo wysiłków komunistów, przetrwały." jaki wysilek, kogo i w co?
domyslam, sie, ze chodzi tu o wysilek dekonpatu tylko powinienes podac nazwiska tych komunistow bo z tego co ja slyszalem to oni sie raczej nie wysilaja. a moze masz na mysli prl czyli socjalistow i pomyliles z komunistami wloskimi. no nie wiem. od siebie dodam ze w okresie 1945-1980 bylismy jednym narodem, pozniej walesa zaczal go rozbierac kaczynski doprawil i donek chyba zdekonstruuje do konca. wlasnie ci co krzycza wszedzie "patriotyzm" nie maja o nim zielonego pojecia, myli sie im on z volkslista.
~noipn niezalogowany
28 lutego 2012r. o 23:48
szkoda słów, brak ci podstaw do jakiejkolwiek dyskusji.
Od wielu lat wiadomo, że w Polsce, aby nie drażnić społeczeństwa, partia komunistyczna otrzymała nazwę: najpierw Polska Partia Robotnicza, a później dodano Zjednoczona (wymyślił to Josif Wisarionowicz Dżugaszwili zwany Stalinem), ale o tym zapewne nie wiedziałeś. Socjaliści ha, ha... Józef Piłsudski przed I wś. był socjalistą, masz porównanie...
Idź, ciągaj dalej za te warkocze...to ci chyba wychodzi lepiej.
Dobrej nocy.
~ niezalogowany
28 lutego 2012r. o 23:51
fobiak napisał(a): ... po roku 1990, ale ja wtedy bylem jeszcze za mlody aby sie tym interesowac, wolalem dziewuchy ciagnac za warkocze. ...
to nie ty pisales na bobrach, ze jestes wojskowym na emeryturze?? :>
2161
#fobiak nieaktywny
29 lutego 2012r. o 1:15
~noipn napisał(a): szkoda słów, brak ci podstaw do jakiejkolwiek dyskusji.
Od wielu lat wiadomo, że w Polsce, aby nie drażnić społeczeństwa, partia komunistyczna otrzymała nazwę: najpierw Polska Partia Robotnicza, a później dodano Zjednoczona (wymyślił to Josif Wisarionowicz Dżugaszwili zwany Stalinem), ale o tym zapewne nie wiedziałeś. Socjaliści ha, ha... Józef Piłsudski przed I wś. był socjalistą, masz porównanie

tu nie jestesmy na portalu polska tylko bolec wiec twoje tlumaczenie jest nie na miejscu. w bolcu bylo tak, ze miasto i powiat bylo w rekach pps i psl (zajmowali najwazniejsze stanowiska) pozniej dolaczyla ppr ale nie miala wiekszego znaczenia az do jesieni 1947 roku. ideologia wszystkich partii lezala na boku bo wszyscy zajmowali sie reanimacja powiatu. po ucieczce mikolakczyka rozebrano psl w powiecie boleslawieckim czesc czlonkow przejely pozostale partie bylo tez male sd i sl, kazda z partii w tym czasie budowala demokratyczna polske, wiekszosc byla socjalistami i nikomu nie przchodzil przez usta termin komunizm, nawet im sie nie snil. w 1948 roku nastapily przygotowania do polaczenia pps z ppr wtedy tez zaczyna sie upolitycznienie partii, udzial w polityce miedzynarodowej, z wojewodztwa i warszawy przychodza wytyczne nakreslajace wybrana odgornie droge. stalina w to nie mieszaj bo tamto pokolenie sobie wybralo taka droge u nas. bo w malopolsce o maly wlos wybraliby sobie droge psl. wiec nie pitol mi tu farmazonow na temat nie do tematu.

ty wezykowaty z postami 1159 pisalem w tamtym korycie, ze jestem wojskowym ale nie napisalem, ze na emeryturze bo zanim ja do niej dorosne to juz nikt nie bedzie wiedzial co to takiego bylo.
2497
#toudi140 nieaktywny
29 lutego 2012r. o 9:15
WTF?

niech to piorun trzaśnie ...
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMAMrowka zaprasza