~noipn napisał(a): szkoda słów, brak ci podstaw do jakiejkolwiek dyskusji.
Od wielu lat wiadomo, że w Polsce, aby nie drażnić społeczeństwa, partia komunistyczna otrzymała nazwę: najpierw Polska Partia Robotnicza, a później dodano Zjednoczona (wymyślił to Josif Wisarionowicz Dżugaszwili zwany Stalinem), ale o tym zapewne nie wiedziałeś. Socjaliści ha, ha... Józef Piłsudski przed I wś. był socjalistą, masz porównanie
tu nie jestesmy na portalu polska tylko bolec wiec twoje tlumaczenie jest nie na miejscu. w bolcu bylo tak, ze miasto i powiat bylo w rekach pps i psl (zajmowali najwazniejsze stanowiska) pozniej dolaczyla ppr ale nie miala wiekszego znaczenia az do jesieni 1947 roku. ideologia wszystkich partii lezala na boku bo wszyscy zajmowali sie reanimacja powiatu. po ucieczce mikolakczyka rozebrano psl w powiecie boleslawieckim czesc czlonkow przejely pozostale partie bylo tez male sd i sl, kazda z partii w tym czasie budowala demokratyczna polske, wiekszosc byla socjalistami i nikomu nie przchodzil przez usta termin komunizm, nawet im sie nie snil. w 1948 roku nastapily przygotowania do polaczenia pps z ppr wtedy tez zaczyna sie upolitycznienie partii, udzial w polityce miedzynarodowej, z wojewodztwa i warszawy przychodza wytyczne nakreslajace wybrana odgornie droge. stalina w to nie mieszaj bo tamto pokolenie sobie wybralo taka droge u nas. bo w malopolsce o maly wlos wybraliby sobie droge psl. wiec nie pitol mi tu farmazonow na temat nie do tematu.
ty wezykowaty z postami 1159 pisalem w tamtym korycie, ze jestem wojskowym ale nie napisalem, ze na emeryturze bo zanim ja do niej dorosne to juz nikt nie bedzie wiedzial co to takiego bylo.