Portal nr 1 w powiecie bolesławieckim
REKLAMAEfekt-Okna zaprasza
REKLAMA Bricomarche zaprasza
REKLAMA SINMAG zaprasza
BolecFORUM Nowy temat

Gen. August Emil Fieldorf "Nil” - ofiara mordu sądowego

~kmicic niezalogowany
29 lutego 2012r. o 9:26
fobiak napisał(a): niemcy zabijali dziennie przez okres wojny 2890 polakow to nie wiadomo jakby ta liczba wygladala gdyby partyzanci bronili ludnosc cywilna, przy twoich 300.000 pod bronia akowcow liczba ta moglaby sie znacznie zmniejszyc bo powiekszyc i tak sie juz nie mogla, poniewaz niemcy masowo pozbywali sie polakow i padliby z wycieczenia. mi nie chodzi tutaj aby zmieniac twoje poglady masz je bardzo ciekawe po praniu, cieszyloby mnie gdybys nabral dystansu do tego co tu wypisujesz. moja wiedza nie bazuje na zadnych publikacjach, z tego (1945-1989) okresu nie bylo rowniez zadnych publikacji (prawie), publikacje rozpoczely sie po roku 1990, ale ja wtedy bylem jeszcze za mlody aby sie tym interesowac, wolalem dziewuchy ciagnac za warkocze. zainteresowalem sie dopiero wtedy jak przeczytalem na necie co w tym stylu:
"Poza tym patriotyzm i miłość do ojczyzny wynosi się z domu, tradycji rodzinnych, które mimo wysiłków komunistów, przetrwały. Strach pomyśleć czego was uczono w domach, bo zakładam że jesteście stosunkowo młodzi (ja również)."
no wlasnie "które mimo wysiłków komunistów, przetrwały." jaki wysilek, kogo i w co?
domyslam, sie, ze chodzi tu o wysilek dekonpatu tylko powinienes podac nazwiska tych komunistow bo z tego co ja slyszalem to oni sie raczej nie wysilaja. a moze masz na mysli prl czyli socjalistow i pomyliles z komunistami wloskimi. no nie wiem. od siebie dodam ze w okresie 1945-1980 bylismy jednym narodem, pozniej walesa zaczal go rozbierac kaczynski doprawil i donek chyba zdekonstruuje do konca. wlasnie ci co krzycza wszedzie "patriotyzm" nie maja o nim zielonego pojecia, myli sie im on z volkslista.

Krytykujesz AK, że się nie wysilała itd. Zadaj sobie pytanie jakby to dzisiaj wyglądało...Bo obawiam się, że bardzo kiepsko. Jednocześnie starasz się rozmywać, to co się działo od 1944 po tzw."wyzwoleniu". Piszesz o siłach politycznych w powiecie itd. Zgoda - tylko, że to nie władze powiatów ani zwykli ludzie katowały i zabijały tych, którym nie podobała się nowa władza. I to nie ideologia zabijała tylko NKWD, KBW, UB.
Zgłoś do moderacji Odpowiedz
2161
#fobiak nieaktywny
29 lutego 2012r. o 10:26
pisze bo widze, ze w walicie wszystko do jednego wora, nie jestes w stanie przytoczyc ani jednego przykladu jak u nas mordowalo nkwd, ub czy kbw, mylicie pzpr z czasow rzeczpospolitej polski i z czasow prl, mylicie podlasie z dolnym slaskiem, demokracje ze stalinizmem i heroizujecie partyzantki, bandy i mordercow. akowcy nie trafiali do wiezien za dzialalnosc w czasie wojny, ak od stycznia 1945 nie istniala, wiec zaden akowiec nie trafil za wczesniejsza dzialalnosc do wiezienia. po przejsciu frontu czesc expartyzantow nie zlozyla broni bo nabrali nagle checi do zabijania a zabijali przewaznie polakow, ruskim wiekszych szkod nie wyrzadzili bo sie ich bali i za to ponosili kare. w naszym powiecie byly inne problemy, nie mielismy swoich chlopcow z lasu bo do lasu ludzie bali sie wejsc tam grasowali chlopcy niemieccy. bylismy mniejszoscia i moglismy robic tyle na ile nam pozwolil ruski komendant. powtarzacie brednie medialne lub ipn-owskie nie sprawdzajac ich materialow z ktorych korzystali a oni korzystajac z nich bardzo czesto dodaja cos od siebie w taki sposob aby nie wzbudzaly podejrzen, ze tymi faktami manipuluja.
~kmicic niezalogowany
29 lutego 2012r. o 11:00
Nie muszę podawać przykładu - bo nigdzie nie napisałem, że mam na myśli nasz powiat. Twoje wywody uderzają w podobny ton, co propaganda w okresie wczesnego PRL-u. I tutaj dla przykładu, tak o pokazowym procesie członków IV Zarządu Głównego Zrzeszenia "Wolność i Niezawisłość" w pazdzierniku 1950 pisała "Trybuna Ludu" określając ich mianem "zwykłej szajki szpiegów i morderców" działających na zlecenie "imperialistów i podżegaczy wojennych".

W uzasadnieniu wyroku płk Warecki napisał m.in.: "Wyrok ten, przeto powinien stanowić przestrogę dla każdego, kto ośmieliłby się podnieść rękę na Władzę Ludową w Polsce i zdobycze mas pracujących".

Łatwo jest zauważyć działania mające na celu"upodlenie" naszej historii. Powstania były bez sensu, patrioci, którzy nie chcieli nowej okupacji przeszkadzali tylko w pokojowym budowaniu PRL-u itd, itp. Poza tym obcinanie godzin historii w szkołach. To wszystko ma prowadzić do całkowitej obojętności na sprawy narodu, Polski.

PS

Fobiak pisząc, że ktoś "pitoli farmazony" nie podnosisz poziomu dyskusji.
~Manipulator fobiak niezalogowany
29 lutego 2012r. o 12:24
Fobiak powtarza rozmaite brednie i oskarżenia wobec IPN.

Rozumiem, że chodzi wam towarzyszu o to że IPN to organizacja powstała z grzechem pierworodnym. Czyli że badań historycznych nie zlecono bolszewikom i ich pachołkom i potomkom?

I że w związku z owym grzechem pierworodnym, każdy kto tam się zatrudnił z automatu stawał się kłamcą-manipulatorem więc nie ma potrzeby wykazania mu, że to i to jest kłamstwem, bo..?
2161
#fobiak nieaktywny
29 lutego 2012r. o 12:37
~kmicic napisał(a): Nie muszę podawać przykładu - bo nigdzie nie napisałem, że mam na myśli nasz powiat. Twoje wywody uderzają w podobny ton, co propaganda w okresie wczesnego PRL-u. I tutaj dla przykładu, tak o pokazowym procesie członków IV Zarządu Głównego Zrzeszenia "Wolność i Niezawisłość" w pazdzierniku 1950 pisała "Trybuna Ludu" określając ich mianem "zwykłej szajki szpiegów i morderców" działających na zlecenie "imperialistów i podżegaczy wojennych".

W uzasadnieniu wyroku płk Warecki napisał m.in.: "Wyrok ten, przeto powinien stanowić przestrogę dla każdego, kto ośmieliłby się podnieść rękę na Władzę Ludową w Polsce i zdobycze mas pracujących".

Łatwo jest zauważyć działania mające na celu"upodlenie" naszej historii. Powstania były bez sensu, patrioci, którzy nie chcieli nowej okupacji przeszkadzali tylko w pokojowym budowaniu PRL-u itd, itp. Poza tym obcinanie godzin historii w szkołach. To wszystko ma prowadzić do całkowitej obojętności na sprawy narodu, Polski.

PS

Fobiak pisząc, że ktoś "pitoli farmazony" nie podnosisz poziomu dyskusji.

skoncentruj sie i wyobraz sobie, ze jestem glupi i musisz mi to wytlumaczyc co napisales. nie wiem co oznacza wczesny prl, czasy prl-u zaczynaja sie od lipca 1952, polska ludowa to ugrupwanie z roku 1944 ale nie polska ludowa z pozniejszego okresu, wladze ludowa propagowal wladyslaw gomulka i zaczyna sie w prl. rok 1950 to okres stalinizmu (grudzien 1948-1956). propaganda zaczyna dzialac ideologicznie od 1947 roku, wtedy organizowane sa pierwsze wiece, zabicie przywodcy wloskich komunistow, plan marshala, psl, odciecie sie tito, antyamerykanizmus, antyanglosasyzm to byly glowne tematy. mieszasz pojecia bo ich nie znasz i jak ja glupek mam ciebie zrozumiec.
nie zalezy mi na poziomie dyskusji jesli dysktanci wypisuja brednie i nie wiem czym ty ja mierzysz. nie jest tajemnica, ze z bronia zylo sie latwiej, nie trzeba bylo pracowac w fabryce, mozna bylo dalej rzadzic w terenie ktory juz za niemcow byl tolerowany. inaczej bylo na ziemiach odzyskanych inaczej bylo na terenach okrojonych polski przedwojennej wsrod ludnosci rodzimej, tam za chec wstapienia do milicji czy ub rozstrzeliwano a jesli taki niby nowy partyzant uciekl z oddzialu na zachod bo chcial zyc normalnie to go tak dlugo szukali az go znalezli i ukatrupili, jesli mial zloto to mogl sie wykupic. wiekszosc polakow byla zmeczona wojna, pierwsi mieszkancy naszego powiatu to wiezniowie obozowi, przymusowi robotnicy, ludzie z kresow, wojskowi, ktorzy glodowali na poczatku, a bandy w centralnej polsce mialy wikt i opierunek bo grozily chlopom, ze jak im kury nie ugotuja i corki nie przyniosa do lozka to zabiora nieletniego syna do oddzialu, czeste napady na banki i rabowanie zabitych z ubran i osobistych rzeczy nie przypisaly tym ludziom po wojnie chwaly.
wiec z czego mam byc dumny. mlota zastrzelil brat, tego, ktorego mlot wczesniej zastrzelil i to byli ludzie z tego samego oddzialu, mlot jest dzisiaj bohaterem i ponoc krazyla plotka, ze mlota zastrzelilo ub.

Dopisane 29.02.2012r. o godz. 12:37:

~Manipulator fobiak napisał(a): Fobiak powtarza rozmaite brednie i oskarżenia wobec IPN.

Rozumiem, że chodzi wam towarzyszu o to że IPN to organizacja powstała z grzechem pierworodnym. Czyli że badań historycznych nie zlecono bolszewikom i ich pachołkom i potomkom?

I że w związku z owym grzechem pierworodnym, każdy kto tam się zatrudnił z automatu stawał się kłamcą-manipulatorem więc nie ma potrzeby wykazania mu, że to i to jest kłamstwem, bo..?

nie mysl sobie, ze nagle w polsce pojawili sie ludzie z bialymi kolnierzykami w ipn znalazlo prace rowniez wielu towarzyszy i do dzisiaj tam pracuja. ipn powstala nie po to aby trafiali tam ci, ktorzy chca szybko zrobic doktorat, nie po to aby ukrywac dokumenty przed narodem i wglad do nich mialy tylko osoby uprzewilejowane i nie po to aby falszowac historie. to co tu czytam to sa materialy pochodzace z opracowan pracownikow ipn a nie z materialow zrodlowych bo do nich zwykly polak nie ma dostepu.
~kmicic niezalogowany
29 lutego 2012r. o 13:04
Oczywiście pisząc wczesny PRL, miałem na myśli to co działo się od czasu powstania PKWN. Myślę, że nie trzeba podawać od kiedy do kiedy i który komunista wykonywał polecenia z Moskwy, żebyś mógł sobie to umiejscowić w czasie. Rzucasz ogólniki typu"z bronią żyło się łatwiej, nie trzeba było pracować w fabryce", które kompletnie nic nie wnoszą. Ja mogę napisać, że żyło się łatwiej będąc w UB. I nic z tego nie wynika. Piszesz, że za chęć wstąpienia do UB czy MO rozstrzeliwano - otóż nie zawsze. Polecam zapoznać się z książką "Oddział partyzancki Wojciecha Lisa 1941 - 48"
Partyzanci w znakomitej większości uciekali na tzw." ziemie odzyskane" nie przed kolegami z oddziału, a przed prześladowaniami służb komunistycznych. Nawiasem mówiąc - co z katownią UB odkrytą w bolesławieckim MDK? Ponadto typowo dla komunistycznej propagandy, przypisujesz napady rabunkowe oczywiście żołnierzom podziemia niepodległościowego. Poniżej obrazek z tamtych lat. Tymczasem ci żołnierze bardzo zawzięcie i metodycznie zwalczali wszelkiego rodzaju bandy rabunkowe, o czym dowiesz się m. in. z w/w książki. Dowiesz się także, że Wojciech Lis został zastrzelony podczas snu przez konfidenta UB, byłego członka jego oddziału. Ów został za to nagrodzony bodajże skórą na buty i jakimś groszem. Zwłoki oczywiście zakopano na śmietniku miejscowej komendy MO. Reasumując - ja jestem dumny z takich ludzi, jak Ci partyzanci, a Ty możesz być dumny nawet z tego konfidenta, który wolał spokój, budowanie nowej ojczyzny itd.

PS

Nie wiem, czemu nazywasz siebie głupkiem, ale nie będę polemizował :D [img=1330517051_s9gg9bq.jpg]
211
skorn
29 lutego 2012r. o 13:34
fobiak napisał(a): ak od stycznia 1945 nie istniala, wiec zaden akowiec nie trafil za wczesniejsza dzialalnosc do wiezienia

żaden prócz Nila, tak?

<i>
2161
#fobiak nieaktywny
29 lutego 2012r. o 14:57
~kmicic napisał(a): Myślę, że nie trzeba podawać od kiedy do kiedy i który komunista wykonywał polecenia z Moskwy, żebyś mógł sobie to umiejscowić w czasie. Rzucasz ogólniki typu"z bronią żyło się łatwiej, nie trzeba było pracować w fabryce", które kompletnie nic nie wnoszą. Ja mogę napisać, że żyło się łatwiej będąc w UB. I nic z tego nie wynika. Piszesz, że za chęć wstąpienia do UB czy MO rozstrzeliwano - otóż nie zawsze.
Partyzanci w znakomitej większości uciekali na tzw." ziemie odzyskane" nie przed kolegami z oddziału, a przed prześladowaniami służb komunistycznych. Nawiasem mówiąc - Gen. August Emil Fieldorf "Nil”

mielismy swoj rzad, swoich polskich reprezentantow, wiec zostaw ta moskwe w kosciele. powinienes podac komunistow a nie tak sobie rzucac. polskie spoleczenstwo skladalo sie nie tylko z pilsudczykow ale i komunistow nam nie brakowalo, pierwsze manifesty komunistyczne byly tlumaczone na jezyk polski, wiec nie udawaj, ze nie wiedziales, ze polskie wiezienia przed wojna byly przepelnione komunistami. sluzb komunistycznych po wojnie nie bylo wiec pisz tak abym nie tylko ja zrozumial ale i kazdy inny glupek. na ziemie odzyskane uciekali rozni i z roznych powodow, uciekali nawet banderowcy aby dalej zabijac polakow. przypadek o ktorym wspomnialem to byl dziadek jednego kolesia z warszawy, jego dziadek byl w jakims zbrojnym oddziele w kieleckim, zakochal sie w dziewczynie i oboje uciekli na pomorze, tam ich odnalazl egzekucjator wyslany z oddzialu, mieli szczescie, ze w jednym z gospodarstw dokopali sie kilka dni wczesniej zlota poniemieckiego w wazonie i nim sie wykupili.
piszac o katowni w budynku mdk, powinienes poprzec to dowodami, ze to byla katownia, jesli byla to czyja, polakow czy niemcow no i dobrze by bylo wspomniec kogo tam zakatowali i kiedy bo do takiego glupka jak ja to nie dociera.

Dopisane 29.02.2012r. o godz. 14:48:

skorn napisał(a):
fobiak napisał(a): ak od stycznia 1945 nie istniala, wiec zaden akowiec nie trafil za wczesniejsza dzialalnosc do wiezienia

żaden prócz Nila, tak?

nie wiem, a medialnych informacji nie bede tu paplal, musial bym miec akta aby pozbyc sie watpliwosci, bez powodow generalow sie nie stawia pod sad.

Dopisane 29.02.2012r. o godz. 14:57:

nsz to byly bandy, ktore likwidowaly polakow. jaki sens i o co bylo walczyc po wojnie?
Wypowiedz się:
Jeśli zostawisz to pole puste przypiszemy Ci losową ksywę.
Publikacja czyichś danych osobowych bez zezwolenia czy użycie zwrotów obraźliwych podlega odpowiedzialności karnej i będzie skutkować przekazaniem danych publikującego organom ścigania.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i wypowiedzi, a osoba zamieszczająca wypowiedź może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną. Bolec.Info zastrzega sobie prawo do moderowania wszystkich opublikowanych wypowiedzi, jednak nie bierze na siebie takiego obowiązku. Pamiętaj, że dodając zdjęcie deklarujesz, że jesteś jego autorem i przekazujesz Wydawcy Bolec.Info prawa do jego publikacji i udostępniania. Umieszczając cudze zdjęcia możesz złamać prawo autorskie. Bolec.Info nie ponosi odpowiedzialności za publikowane zdjęcia.
REKLAMA KGHM zaprasza
REKLAMAMrowka zaprasza